You are here: Home » Izgled » Kako urediti bradu?

Kako urediti bradu?

Već smo pisali o bradi, kako je oblikovati i dali smo detaljna uputstva kako se obrijati. Danas bi ovim kratkim tekstom dao mišljenje koliku dugu bradu bi tko trebao odabrati.

Ja osobno sam u kasnim 30-im godinama i punu bradu sam pustio tek prije 2 godine. Pa krenimo od tuda.

Koje godine za koju bradu?

Ako ste mlađahni teenager, duga brada vjerojatno nije najbolji izbor. Postoji razlog zašto bi netko rekao “golobradi mladić”. Uvijek postoje izuzeci, ali sa bradom ćeš vjerojatno izgledati puno starije. Ako kojim slučajem ne možeš kupiti alkohol ili uvijek moraš pokazati osobnu iskaznicu prilikom ulaska u klub, onda možda brada i nije loš izbor. Osim ako je riječ o rupičastoj bradi o kojoj nešto više kasnije.

Ozbiljnija gospoda koja su već situirana svakako zaslužuju pravu bradu. Hoće li se vaš šef naljutiti? To je i dio privilegije brade. Mogu je nositi oni kojima nitko ne smije prigovoriti. Osim možda žene? Ili…? O tome nešto kasnije, a dok pričamo o godinama, sa bradom možete izgledati starije. Ono što mnogi ne znaju postoji i scenarij gdje zbog brade izgledate mlađe.

Mlad sam oćelavio, pa sam pustio bradu

Zaista, ako ste bez kose izgledali staro za svoje godine, brada koja nije sjeda vas može pomladiti. Ćelavi muškarci s bradom nisu ništa novo i trend je prisutan dobro desetljeće. Još ako staviš kapu na glavu, transformacija je završena i možda ste skinuli baš tih 10 godina sa svog izgleda.

Ćelav muškarac s bradom izgleda mlado za svoje godine

Koja dužina brade?

Na slici iznad vidimo muškarca s dužom bradom. Da li je ta brada za nas? Evo neka od pitanja koja si moramo postaviti.

 1. Što kaže žena, djevojka ili društvo u kojem se krećemo? Da li nam se smiju u facu ili dobivamo komplimente?
 2. Koliko slobodnog vremena, volje, novaca ili sposobnosti imamo za uređivanje duge brade? Ako moramo jednom tjedno u posjetu profesionalnom barberu, to će ozbiljno narušiti naš budget i produktivnost.
 3. Da li imamo pravu, punu bradu, ili imamo rupe, slabu bradu ili mjestimično sjede dlake? Brada možda je u modi, al ako nam ne stoji dobro, moramo pričekati da brada izađe iz mode.
Nepuna brada nikog nije impresionirala. Izvor: DollarShaveClub

Osobna priča jedna brade

Kad sam u svojim 20-im pustio bradu dužine 4mm, komentar koji sam najčešće dobivao bio je: “Ajme, sad izgledaš još starije!”. Kao solo dvadesetogodišnjak to nisam htio slušati, pa sam skratio bradu na jednovnevnu. Nekih 15-ak godina kasnije kada sam ponovno pustio dužu bradu dobio sam samo pozitivne komentare.

Naravno, to je samo jedna priča i naravno da ne sugeriram da bi zbog drugih trebali skratiti ili pustiti bradu, ali ako je okolina jednoglasna, saslušajte je. Vjerojatnije je da vas drugi duže gledaju, nego što se sami gledate u ogledalo.

A kako urediti bradu?

Ok, dosta teksta smo prošli, a još nisam ni riječi napisao o uređivanju brade. Pa ustvari jesam! Prije nego uopće krenete uređivati bradu, morate se pravilno odlučiti za dužinu brade. Mislim da smo to sad pokrili. Postoji puno dužina, ali za ovu priliku ću maksimalno pojednostaviti i svesti na 4 dužine.

 1. Bez brade (žilet brijanje)
 2. Kratka brada (brijanje aparatom nakon 2-3 dana)
 3. Obična brada
 4. Jako duga brada

Pa krenimo redom sa uređivanjem brkova i brade, bez dlaka.

1. Lice bez brkova i brade

Obzirom da smo poprilično detaljno opisali brijanje i objasnili kako se obrijati, neću se zadržavati na tom djelu. Uostalom, mislim da muškarci bez brkova i brade ne provode puno vremena čitajući kako urediti bradu. Uzmu žilet ili brijaći aparat i ne staju dok nema ništa na obrazima i bradi.

2. Kratka brada

Slijedeća po redu opcija je kratka brada. U ovoj opciji dlake skratimo minimalno sa aparatom, a žiletom oblikujemo sam oblik brade ili brkova. To je onaj tip brade koji fura poznati glumac Jason Statham. Iako, kao što vidite na slici ispod, Jason ne oblikuje bradu i brkove sa žiletom, već samo skrati aparatom i to je to. Kad budete zarađivali kao Jason i vi možete preskočiti dodatno uređivanje sa žiletom. Eto i 10 najboljih filmova u kojima je glumio dobri stari Jason.

CREDIT: MIKE MARSLAND/WIREIMAGE

Ako kojim slučajem trebate pomoć oko odabira trimera, ne brinite se. Napisali smo članak i na tu temu – Kako odabrati pravi trimer za bradu?

3. Obična brada

Možemo dugo debatirati što je to duga brada, jako duga brada, preduga brada i tako dalje… Iz perspektive uređivanja brade rekao bih da postoje 2 kategorije. Brade koje nije potrebno pretjerano održavati, i one koje morate poprilično održavati.

Pa krenimo prvo sa ovom kraćom, odnosno kako sam je ja nazvao običnom. Obična brada je bilo koja brada koja je duža od trodnevne brade, a ne zahtjeva ulja, raščešljavanje i svakodnevno održavanje. Inače, ovo je brada koju i ja imam. Uredjujem je sa 4mm ili 6mm na Wahl aparatu za brijanje, ovisi kako sam raspoložen.

Po potrebi kratko počešljam (5 sekundi) običnim jeftinim češljićem i mogu među ljude. Dio koji predstavlja komplikacije (odnosno posao) je brijanje žiletom na području vrata kako bi izgledali uredno. Ako taj dio preskočite, a pojavite se na sastanku ili spoju davat ćete dojam zapuštenosti i nebrige.

Ispod je lista sličnih kombinacija gdje jedan dio morate brijati žiletom svaka 2 dana, a dio su ostavljene dlake dužine 4mm do 6mm.

 • Kozja bradica
 • Brkovi
 • Obrijani odrazi, sa bradom i brkovima
 • Tanki brkovi i bradica
 • Van dyke (Sjećate se Walter White is Breaking Bad)
 • Itd, kombinacija je milijun

Ako vas zanima još kombinacija i koja brada bi odgovarala na ovalno lice, pročitajte naš drugi članak o uređivanju brade.

4. Jako duga brada

Ova brada je teška za održavanje. U pravilu zahtjeva jednako pažnje kao i duga kosa. Slika ispod prikazuje početnu fazu jako duge brade. Kratka Google pretraga će otkriti svašta, uključujući i “muškarce” koji rade pletenicu od svoje brade. Da ne kažem da je isto tako moraju češljati, prati šamponom, stavljati ulje i tretirati bradu na druge načine.

Jako duga brada zahtjeva intenzivno održavanje

U tom slučaju vaš život se pretvori u održavanje brade, a za to su predodređeni isključivo ljudi strastveni oko brade. Probajte pojest hamburger s ovakvom bradom na prvom spoju. Garantiram da neće doći do drugog spoja. Al eto, ako je vaša brada najduža u okolici, možda se možete prijaviti na nekakvo natjecanje.

A što s kosom? Kakva frizura?

Kosa i brada nekako idu zajedno. Mogu se upotpunjavati, stvarati ravnotežu i preporuča se oboje uzimati u obzir. Ako vam nedostaje ideja za muške frizure, napisali smo članak i na tu temu. Već smo dotaknuli tu temu kada smo spominjali puštanje brade kod ćelavih muškaraca.

Zaključak

Brada treba biti produžetak vas i vašeg lifestyla. Ako ste kuhar, izrazito duga brada nije dobra ideja. Ako ste upravo započeli mirovinu i konačno možete provoditi više vremena na vašem Harleyu, onda vaša srebrna brada može biti pun pogodak!

Ako nemate kose, brada može fino izbalansirati izgled glave. A ako imate krasnu frizuru, zapitajte se da li želite još i bradi davati jednaku pažnju.

Moj posljednji savjet bi bio ako se odlučite za bradu posvetite tome maksimalno vremena koliko je potrebno da izgledate reprezentativno. Muškarac koji se inače brije žiletom svaki dan ili svaki drugi dan, izgleda očajno nakon 4 ili 5 dana. Ništa se neće promjeniti ako pustite bradu da raste nekontrolirano i ako ne odgovara vašem životnom stilu.

Pogledajte i ovo: