You are here: Home » Lifestyle » Trimer za bradu – Kako odabrati pravi

Trimer za bradu – Kako odabrati pravi

Retro je uvek modi, a čini se da su muške undercut frizure, musketarski brkovi i brade, duže ili kraće, potpuno osvojile muški svet i postale pravi opštesezonski trend. Reč jeste o pomodarstvu u kome su se mnogi muškarci zaista pronašli i kojima ovaj trend zaista lepo stoji. Moderni drvoseče i urbani vikinzi su potpuno osvojilii populaciju gradskih sredina, kombinujući ležerno elegantni ili više casual sportski i hipsterski stil odevanja sa stilizovanom kosom, bradom i brkovima. Uklopiti se u nove milenijumske modne avanture je generalno lako, ali održavati takav izgled može da bude veoma zahtevno.

Takođe, važno je i povesti računa o tome kakav stil ovih muževnih ukrasa na licu vam odgovara; ne uklapa se svaka dužina ili oblik brade i brkova uz svaku fizionomiju i facijalne konture.

Uredna brada, lepo istrimovani brkovi i odgovarajuća frizura su apsolutni imperativ ako želite da pratite trendove i da izgledate doterano u svakom trenutku. Muškarci su vekovima, pa i milenijumima unazad, bili posvećeni doterivanju svojih raskošnih brada, kose i brkova i nije ništa neobično da se o tome vodi računa i danas; na kraju krajeva, upravo su ovi prepoznatljivi muški aduti oduvek bili oznaka muževnosti, a nekada i statusa i prestiža.

U nameri da održite svoj stil i reputaciju modernog viteza, potrebna vam je odgovarajuća oprema: trimer za bradu.

ODABIR IDEALNOG TRIMERA

trimer-za-bradu-kako-odabrati-pravi

Pre nego što impulsivno posegnete za najnovijim i najviše reklamiranim modelima nezaobilaznog ‘oružja’ u muškom arsenalu za doterivanje, odlučite se za oblik brade, brkova i frizure koji će najblje odgovarati vašem obliku lica i stilu. Danas je to lako uraditi uz pomoć raznih online aplikacija, gde možete ubaciti svoju sliku i menjati stilove i izglede.

Takođe, sami znate koliko i kako vaša kosa, brada i brkovi mogu da rastu i tako dalje. Kakav god stil da izaberete, čak i ako je u pitanju trend duge brade, od esencijalne je važnosti da vaša brada bude uredna i lepo podšišana, da prati linije vašeg lica; brkovi takođe moraju biti pažljivo doterani, a pažnju treba posvetiti i ostalim detaljima, poput obrva i kose. Održavanje brade, frizure i celokupnog imidža govori puno o tome koliko vodite računa o sebi i kakav utisak želite da ostavite na okolinu.

Idealan stil

Svaki muškarac ima posebne standarde po pitanju toga šta dobro izgleda na njegovom licu i šta mu se dopada da nosi. Pre svega je važno odabrati idealnu dužinu brade i brkova, a to je najbolje uraditi tako što ćete se potpuno obrijati i pustiti malje na licu da rastu prirodno. Kada postignete željenu dužinu, razmislite o stilu; u skladu sa tim, odaberite i trimer koji će vam pomoći da održite željeni izbor.

Idealan trimer za bradu

Odlučili ste se za određenu dužinu, a sada treba da poradite na stilu, za šta vam treba odgovarajući uređaj. Ako želite da brada bude gušća, sa blagim proređivanjem niz lice i vrat, onda vam je potreban moćni aparat sa bar tri različita štitnika, nastavka za doterivanje i detaljno trimovanje. Ako želite kraću i oštru bradu, odličan posao možete da uradite i sa trimerom bez štitnika, jednostavno koristeći se samo žiletom na njemu.

Ako želite da svoju bradu i brkove oblikujete u nekom posebnom stilu, svakako će vam trebati trimer koji ima više nastavaka i opcija, kako bi svaki detalj na vašem licu bio brižljivo sređen.

Iskustva, cene i preporuka

Najskuplji trimeri nisu uvek i najidealniji izbor, jer je važno da odaberete aparat koji će pre svega odgovarati vašim potrebama. No, marke Phillips , Panasonic i Wahl su, može se reći, pouzdan izbor, kako prema iskustvima zadovoljnih korisnika i stručnjaka i recenzijama. Raspitajte se kod vašeg frizera i prijatelja o tome koji bi model preporučili i pogledajte recenzije proizvoda.

Cene aparata variraju, ali se kod nas kreću u rasponu između 1 000 i nekoliko hiljada dinara u radnjama za prodaju tehničkih aparata. Mini trimeri su obično između 1 000 i  2000 dinara. Razne modele možete da poručite i preko interneta, a ekskluzivniji i noviji modeli koštaju i preko 50 dolara.

UPOTREBA TRIMERA

Univerzalno pravilo za oblikovanje brade jeste da počnete sa određenom dužinom (dužom od nameravane) i završite sa idealnim oblikom. Tajna je u dobrom odabiru nastavka i praćenju koraka.

Uvek počinjete sa češljevima ređih zubaca i menjate ka gušćim, sve u zavisnosti od toga kakvu bradu imate i kako želite da je oblikujete. Ako volite dužu bradu, a želite da je skratite do idealne dužine i održavate pristojnom, počnite sa češljem broj 3 i pređite čitavu bradu.

  • Brijanje nasuprot rasta dlake je posebna stavka o kojoj se debatuje u svetu muškog ulepšavanja. Neki smatraju da je takav način brijanja idealan, jer se dlaka uklanja bliže koži i samo skraćivanje je preciznije, dok drugi tvrde suprotno i smatraju da je takav način opasan. Istina je da brijanje uz dlaku povećava rizik od uraslih dlaka i iritacije kože, ali ako mu pristupite pažljivo, nećete imati problema.

Kada više ne uočavate promenu u dužini, pređite na češalj 2, u nameri da postignete senčenje na određenim delovima. U skladu sa željenim oblikom i stilom, menjaćete i nastavke, sve do broja 0; ako održavate izrazito kratku bradu, koristićete trimer bez nastavka.

Trimovanje brkova – Da biste održavali uredne brkove i lepo oblikovali predeo oko usana, te skratili dlake, koristićete trimer bez štitnika. Najbolji način da uredite brkove jeste da napravite grimasu osmeha sa zatvorenim ustima i počnete da trimujete; tako će koža biti zategnuta i imaćete mnogo bolju kontrolu pokreta i skraćivanja dlačica.

Trimer za nos i obrve – Kod oblikovanja obrva treba biti veoma pažljiv, jer lako može da se desi da preterate. Nikako ne želite da izgledate neprirodno. Vodite računa da održavate svoj prirodni oblik obrva, a da uklonite samo dlačice koje narušavaju estetiku vašreg lica; drugim rečima, uklonite samo neophodno. Za to će vam biti potreban mini trimer, koji može da se koristi i za uklanjanje dlačica iz nosa, iz ušiju, pa iza doterivanje brade i stilizovanje zulufa. Trimer za obrve je istovremeno i trimer za nos i uši. Pristupačan je, lako prenosiv i multipraktičan.

Trimovanje kose – Trimer za kosu se koristi kod oblikovanja muške frizure baš kao i oblikovanja brade. U principu, tu važe ista pravila i sasvim sigurno vam je potreban model koji ima više češljeva i nastavaka i dovoljno snažno napajanje. Mašinice i trimeri za šišanje su neophodne za održaanje uredne i atraktivne frizure.

Održavanje trimera

Da bi vaš aparat za uređivanje trajao dugo i obezbedio vam vrhunsku negu, morate da vodite računa i redovno ga čistite, te pažljivo njime rukujete.

Kada završite sa doterivanjem, obavezno očistite trimer od svih dlačica i ostataka. Plasitične štitnike i češljeve možete slobodno da operete vodom i sapunom. Sam aparat čistite suvom četkicom; uklonite glavu i iščetkajte sve zaostale dlačice. Same žilete takođe možete da odvojite i prebrišete delove pamučnom vatom. Kada ste završili, sklopite aparat i uključite ga da radi na prazno par sekundi; na taj način će izbaciti i eventualno zavučene ostatke.

Dobra preporuka je da aparat podmazujete posle svakog brijanja. Nikada nemojte da ga koristite pod vodom, osim ako ne posedujete specijalno dizajnirani vodootporni aparat.

Pogledajte i ovo: