You are here: Home » Izgled » Kako se obrijati – postupak za brijanje brade

Kako se obrijati – postupak za brijanje brade

Iako se brada oduvek smatrala simbolom muškosti, brijanje je nešto što spada u dnevnu rutinu svakog muškarca. Neki muškarci imaju potrebu da se briju češće, a neki ređe, u zavisnosti od toga koliko im brada brzo raste i kakvu bradu vole da nose. Možete se brijati uz pomoć mašinice za brijanje, odnosno električnog brijača, i uz pomoć običnog brijača sa žiletom.

Bez obzira što se stalno briju, postoje muškarci koji još uvek ne znaju kako to pravilno da urade, pa se često poseku i pojave im se prištići i ogrebotine, tako da se brijanje često pretvara u pravu noćnu moru.

Kako se obrijati - postupak za brijanje brade

U ovom tekstu ćemo dati par praktičnih saveta kako pravilno da brijete bradu i da svakodnevnu obavezu pretvorite u uživanje.

Kako se obrijati – postupak za brijanje brade:

Pripremite pribor za brijanje. Pre početka brijanja morate pripremiti sav pribor koji vam je neophodan, a to su odgovarajući brijač, pena za brijanje i balzam, odnosno losion posle brijanja.

Operite lice. Pre brijanja je obavezno da dobro operete lice, kako biste sprečili eventualne infekcije. Ukoliko se ne brijete svaki dan dobra ideja je da veče pre brijanja uradite piling lica, a u tome vam svakako može pomoći neka ženska osoba koja se bolje razume u to. Preporučuje se da bar jednom nedeljno uradite piling lica, kako biste uklonili mrtve ćelije kože. Osim toga, piling će pomoći da se spreči urastanje dlaka i da koža bude glatka i nežna.

Omekšajte bradu. Mekana brada se mnogo lakše brije nego tvrda i hrapava brada. Zato bi najbolje bilo da se brijete odmah nakon tuširanja jer će vruća voda i para znatno omekšati vašu bradu. Takođe, otvoriće se pore i brijanje će ići mnogo lakše. Ukoliko niste raspoloženi za tuširanje, možete jednostavno uzeti jedan peškir i natopiti ga toplom vodom, a zatim ga stavite na bradu i držite oko pola minuta. Na ovaj način ćete opustiti dlake i omekšati kožu na bradi.

Stavite penu za brijanje. Sledeći korak je da laganim kružnim pokretima namažete penu za brijanje po bradi i vratu. Natapkajte celo lice penom i brijanje može da počne.

Počnite brijanje. Pokvasite brijač i počnite sa brijanjem. Brijanje treba započeti tako što ćete prvo brijati gornji deo brade, odnosno treba da krenete od vrha brade ka vilici.

Brijanje niz dlaku. Zatim, brijač uvek povlačite u smeru rasta dlaka, kako biste izbegli iritacije i urastanje dlaka.

Izbrijavanje. Izbrijavanje podrazumeva da malo zategnete kožu i da obrijete sve delove koji su ostali neravni.

Kratki i lagani potezi. Najvažnije je da pri brijanju potezi budu lagani i kratki. Ukoliko jako pritisnete brijač, možete se poseći i izazvati crvenilo.

Brijanje gornje usne. Da biste obrijali deo iznad gornje usne, zategnite usne preko zuba i brijačem povlačite na dole.

Isperite brijač. Ono što je važno jeste da povremeno ispirate brijač, kako se ne bi napunio dlakama i kako ne bi došlo do mogućih infekcija. Na kraju brijanja operite brijač i uklonite sve dlake sa njega, a potom ga posušite čistim peškirom. Takođe se preporučuje da posle svakog brijanja obrišete brijač alkoholom kako biste uništili sve bakterije i spremili brijač za narednu upotrebu.

Doterivanje. Ostatak kreme ili pene isperite toplom vodom sa lica i proverite da li ste možda neki deo preskočili. Ukoliko jeste, pokvasite brijač i obrijte sve preostale dlačice.

Umivanje. Nakon što se završili kompletno brijanje, umijte lice hladnom vodom, jer hladna voda zatvara pore i sprečava pojavu infekcija i prištića.

Hidratizacija. Poslednji korak u brijanju je hidratizacija, odnosno mazanje hidratantnom kremom ili losionom. Birajte kreme i losione koji ne sadrže alkohol jer u protivnom koža može da vam bukne. Pogrešna su verovanja da će losioni sa alkoholom ubiti sve bakterije i mikroorganizme. Uvek birajte preparate bez alkohola i one koji su namenjeni osetljivoj koži.

Zaključak

Ovako treba da izgleda ceo postupak brijanja brade. Ono što je važno jeste da brijač bude oštar i da ne prelazite više puta po istom delu lica, da ne bi došlo do iritacije. Tupi brijači naročito mogu oštetiti vašu kožu i izazvati crvenilo i upalu. Zapamtite da brijačem uvek treba ići od vrha lica prema dnu  i treba se brijati u smeru rasta dlačica. Ukoliko se brijete u smeru suprotnom od rasta dlačica može doći do upala, iritacije i do pojave uraslih dlačica. Naročito budete oprezni pri brijanju ukoliko imate mladeže na licu i kada brijete vrat. Pažljivo obrijte svaki deo lica i nemojte preskakati neke zahtevnije delove.

Ono što je takođe veoma važno jeste da koristite uvek gel ili penu za brijanje. Ukoliko samo pokvasite brijač i povlačite ga po koži, to nije dovoljno. Osim što možete koristiti brijač, odnosno britvicu, možete se takođe brijati i električnim brijačem. Ovaj brijač ima dosta funkcija, prilagođava se konturama lica i detaljno uklanja svaku dlačicu. Preporučljivo je da se brijete uvek u jutarnjim časovima, odnosno odmah nakon buđenja, jer tada je lice čisto i slabo prokrvljeno, pa je manja opasnost da ćete se poseći.

Pogledajte i ovo: