You are here: Home » Izgled » Kako oblikovati bradu

Kako oblikovati bradu

U današnje vreme sve je više u trendu puštanje i oblikovanje brade. Ukoliko ste i vi jedan od onih koji ne žele da brijaju bradu, onda je ovaj tekst upravo za vas.

U nastavku ćete saznati neke od informacija i saveta koje su vam sve opcije dostupne kada je u pitanju oblikovanje brade.

Pa da počnemo redom.

Kako oblikovati bradu

Kratka brada. Ukoliko ste ljubitelj kratke brade morate biti dosta strpljivi i morate bradu redovno negovati. Kratka brada najviše odgovara muškarcima sa četvrtastim, okruglim ii ovalnim oblikom lica. Ova brada treba da uokviri lice, ali ne i da sakrije njegov oblik. Da biste održavali kratku bradu morate je podrezivati svaki drugi dan. Potrebno je prvo da ravnomerno podrežete bradu na 3-5 mm, a da dlačice na vratu redovno brijete. Kada brada naraste do 5-12 mm, vreme je za oblikovanje brade. Pripremite trimer za bradu sa češljem koji je na položaju od 3. do 5. postavke, u zavisnosti od toga koliko želite da vam brada bude kratka. Naročito budite pažljivi kada podrezujete brkove i kada definišete glatku liniju oko usta. Pritom, možete upotrebiti i aparat za brijanje sa malom mrežicom, da biste dodatno obrijali manje delove.

Puna brada. Puna brada je jedan od najpopularnijih stilova koji vas može učiniti jako muževnim. Ova brada zahteva malo održavanja, a dovoljno je da je održavate trimerom od 4 do 6 mm. Možete je pustiti i da slobodno raste, kako biste izgledali još muževnije.

Kozja bradica. Kozja bradica je tradicionalni stil brade koji se nekada javlja u

kombinaciji sa brkovima. Ova brada je zaštitni znak mnogih rok zvezda i umetnika širom sveta.

Jednodnevna brada. Jednodnevna brada se naročito preporučuje muškarcima kojima brada brzo raste i koji moraju da se briju skoro svaki dan. Preporučuje se da pustite da vam brada raste od jednog do tri dana a onda da je svakodnevno skraćujete.

Trodnevna brada. Trodnevna brada je malo duža i zahteva da je skraćujete svaka 2-3 dana. Ovaj stil brade deluje jako privlačno i pomalo buntovnički i jako privlači žene.

Ovo su neki od najčešćih oblika brade. Bradu je najbolje oblikovati prema obliku lica. Najpre procenite koji vam je oblik lica, a onda se odlučite za oblik brade koji vam najviše odgovara.

Četvrtasto lice. Muškarci koji imaju četvrtast oblik lica treba da biraju oblik brade koji će malo izdužiti njihovo lice. Ovim muškarcima najbolje stoji punija kratka brada, u stilu Dejvida Bekama.

Izduženo/pravougaono lice. Za muškarce koji imaju pravougaoni ili izduženi oblik lica, najbolje bi bilo da nose bradu od dan ili dva. Ovakva opuštena bradica će pomoći da vaše lice vizuelno bude kraće i ovalnije. Ovakav tip bradice ne zahteva puno održavanja i delovaće privlačno čak i ako je zanemarite par dana.

Okruglo lice. Muškarci sa okruglim licem treba da biraju bradu koja će im izdužiti lice, a to je uredna bradica sa brkovima oko brade i usana. Ako i vi želite da nosite ovaj oblik brade, potrebno je da prvo pustite da vam izrastu brada i brkovi što više i da brijete samo vilicu i vrat. Kada vam brada dovoljno izraste, najbolje bi bilo da odete kod berbera koji će vam lepo oblikovati bradu, a vi je kasnije samo redovno održavajte. Ukoliko imate okruglo lice, izbegavajte široku bradu i zulufe.

Ovalno lice. Ovalnom licu dobro stoji svaki oblik brade. Isprobajte različite stilove i izaberite ono što vam najviše odgovara.

Trouglasto lice. Ukoliko imate trouglasto lice i špicastu bradu, najbolje je da se opredelite za malo neuredniju jaču bradu. Pustite da vam brada izraste što više, a zatim je skraćujte po želji i brijačem uklonite samo delove ispod obraza i zulufa.

Kruškasto lice. Muškarcima sa kruškastim oblikom lica i sa izraženom špicastom bradom najbolje stoji puna brada koja će im omekšati crte lica. Najpre pustite da vam brada i brkovi rastu od dve do četiri nedelje i nemojte ih skraćivati uopšte. Tek kada brada bude dovoljno gusta, uzmite makazice ili trimer i skratite ravnomerno sve dlačice. Preporučuje se i da pustite malo duže zulufe, ali pustite da rastu bar mesec dana pre nego što upotrebite trimer.

Pogledajte i ovo: