You are here: Home » Izgled » Održavanje tetovaže posle tetoviranja

Održavanje tetovaže posle tetoviranja

Osim izbora dizajna tetovaže koju želite da uradite, te i samog proscesa tetoviranja u profesionalnom studiju, jedan od najvažnih koraka u tetoviranju jeste nega tetovaže nakon što je ona završena.

Zapravo, to se smatra ključnim i za sam izgled tetovaže, a naravno, i za zdravlje vas samih i vaše kože.

Nega nakon tetoviranja nikada ne treba da se shvati olako, mada vam se možda čini da je sve završeno onda kada ste izašli iz studija tatu majstora.

Od ključnog je značaja da se dobro uputite u sve elemente brige o tetovranom području, a koja se primenjuje neposredno nakon tetoviranja, te i u sve korake dugoročnog održavanja vaše tetovaže.

Ukoliko ne pratite uputstva koja ste dobili od tatu majstora, može doći do oštećenja tetovaže ili infekcije, a to biste svakako želeli da izbegnete.

Nega nakon tetoviranja je u nekim zemljama određena i zakonom. Ukoliko ste ljubitelj tetoviranja, verovatno ste nekad gledali bar jednu od američkih televizijskih emisija o profesionalnom tetoviranju, u kojima ste mogli svašta vidite i da naučite, bilo da je rečo ‘popravci’ tetovaža i štete koja nastaje kada se neko ne tetovira u profesionalnom studiju i kontrolisanim uslovima, o neverovatnoj kreativnosti tatu majstora, te o samom postupku, nezi i tako dalje.

Zanimljivo je da napomenemo da u trideset saveznih američkih država vlasti od tatu umetnika zahtevaju pribavljanje licence za tetoviranje i obavezno davanje instrukcija o nezi nakon samog postupka, bilo pisanog ili usmenog.

Ipak, od pedeset država, samo sedam zahteva od majstora da svojim klijentima ukažu na mere brige nakon tetoviranja, a koje su zvanično ustanovljene od strane odseka za javno zdravlje.

Gde god da se nalazite, uvek se prporučuje da tetoviranje obavite u profesionalnom studiju, kod majstora koji ima svu potrebnu obuku za ovaj zanat i umetnost i koji, naravno, koristi sterilisanu, proverenu i dozvoljenu opremu.

Izuzetno je važno da pratite uputstva o nezi posle tetoviranja, kako biste izbegli infekciju tretiranog područja, održali tetovažu koju ste toliko želeli i slično.

Tetoviranje vašoj koži nanosi povredu, ono treba da se tretira kao operativni zahvat. Koža se prilikom tetoviranja buši i krvari; dakle, u pitanju je oštećivanje kože koja potom treba da se zaleči. Naravno, u nju se ubrizgava mastilo kojim tatu majstor izvodi željeni crtež.

Kako treba postupati sa svežom tetovažom i kako o njoj dugoročno brinuti, govorimo u nastavku.

Nega sveže tetovirane kože

Nakon što ste dobili željeni crtež i uspešno preživeli proces tetoviranja, koji nekima predstavlja tek manju neugodnost, a nekome je veoma neprijatan, vrlo je važno da slušate šta vam vaš tatu majstor kaže i da pratite uputstva o neposrednoj brizi.

Prvo što je važno da učinite jeste zapravo da ne skidate zavoj ili povez kojim je tetovirano područje zaštićeno.

Mada će pojedini majstori tražiti od vas da povez držite samo sat vremena nakon tetoviranja, drugi će vam savetovati da povez držite tokom čitavog dana.

Profesionalni tatu umetnik koji vam je radio tetovažu znaće koliko je vremena najbolje za vas i za mastilo koje je korišćeno, tako da nemojte odstupati od preporuke koju ste dobili i pridržavajte se uputstva. Na kraju krajeva, bar nije teško nositi povez jedan dan, ako i toliko dugo.

Kada je period koji vam je preporučen prošao, skinite zavoj i dobro operite tetovirano područje. To podrazumeva da ga operete temeljno, ali nežno, koristeći pritom toplu vodu i sapun bez mirisa i alkohola, čime ćete ukloniti ostatke osušene krvi i plazme.

Posle ispiranja nežno osušite tetoviranu kožu tapkanjem. Najbolje je da za to koristite toaletni papir. Nikako ne trljajte mesto.

Nakon sušenja, premažite tetovirano područje tankim slojem nežnog losiona. To može da bude losin namenjen za neposrednu negu tetovirane kože. Pre nanošenja losiona uverite se da je koža potpuno suva.

Nanesite veoma tanak sloj kako biste koži obezbedili potrebnu hidrataciju i ishranu. Proces čišćenja treba da ponavljate sve dok koža ne bude u potpunosti zalečena.

Zapamtite da tetovirano mesto jeste osetljivo, te da tetovaža nije bezbedna od bakterija i klica sve sok se proces formiranja krasti i ljuštenja u potpunosti ne završi. Nastavite redovno i temeljno da čistite tetovažu i primenjujete pomenute korake sve dok se ovo u potpunosti ne završi, što obično zahteva dve do četiri nedelje intenzivne nege.

Nikako nemojte dodatno da iritirate kožu tako što ćete je sami ljuštiti i trljati. Ukoliko to radite, usporavate proces lečenja, povećavate šansu za nastanak infekcije i, na kraju krajeva, rizikujete da tetovaža izbledi ili se ošteti, što sigurno ne želite.

Još jedna preporučena mera zaštite i nege jeste da se ne izlažete intenzivnom sunčanju i da ne koristite losin za sunčanje na tetoviranom mestu, sve do potpunog izlečenja.

Takođe bi trebalo da izbegavate boravak u vodi. Sva vodena tela mogu da sadrže bakterije koje će upropastiti novu tetovažu i mogu da dovedu do neugodnosti, ako niste dovoljno pažljivi. U periodu neposredne nege držite se kratkog tuširanja i nemojte da idete na plivanje, na bazenu ili bilo gde drugde.

Kada tetovirana koža jednom zaceli, nastavite da vodite računa. Štitite tetovažu od sunca i dobro negujte kožu. Zdrava koža znači i zdravu i lepu tetovažu.

Održavanje tetovaže nakon tetoviranja – Korak po korak

U nastavku objašnjavamo šta se dešava sa vašom kožom nakon tetoviranja, te govorimo o nezi i održavanju po danima i uz više detalja, kako biste bili sigurni da na pravilan način brinete o svojoj novoj tetovaži.

Počinjemo od samog studija i nege koju primenjuje tatu majstor.

U studiju

Nakon završenog tetoviranja, tatu majstor će oprati mesto nežnim sapunom, vodom i upotrebiti antibakterijski preparat, što može da bude pomalo bolno i da peče.

Nakon toga će vašu tetovažu umotati na jedan od mogućih načina.

Zaštićeno mesto treba da bude skoro stoprocentno čisto od bilo kakvih bakterija i klica. Povez je obično sterilan tekstilni ili plastični.

Prvi dan

Prvog dana povez držite onoliko dugo koliko je majstor savetovao. Obično je bezbedno da se skine nakon dva do tri sata; ono što je važno jeste da ste u stanju da područje očistite odmah nakon skidanja poveza.

Neki majstori ipak preporučuju da se za povezom prenoći, kako bi se izbegla iritacija osetljive kože.

Povez skinite veoma nežno. Ukoliko se zalepio za tetovažu, ne vucite, već upotrebite mlaku vodu kako biste ga odvojili.

Nakon skidanja sledi postupak pranja, koji smo pomenuli. Obavezno prvo dobro operite ruke. Voda ne treba da bude prevruća, kako ne bi otvorila pore u kojima se nalazi mastilo, da ono ne bi iscurelo, što može da utiče na izgled tetovaže i učini je bledom i nepravilnom.

Napominjemo da će područje verovatno biti crveno i bolno, što ne treba da vas zabrinjava. Svejedno ga očistite prema uputstvu.

Pošto ste tetotovažu oprali i osušili nežnim tapkanjem, sledi primena losiona za negu. Možete da koristite specijalno formulisane proizvode za negu tetovirane kože, prirodne preparate koji sadrže kokosovo ulje ili neke kreme za opštu negu kože.

Tokom prvih nekoliko dana ne treba da vas brine to što je područje crveno i vrlo osetljivo.

2-3 dan – Osetljivost i bol

Tokom narednih nekoliko dana, tetovirana koža će vam sigurno biti osetljiva i ostati takva do nedelju dana.

Još uvek može da se događa da male količine limfe, plazme i mastila curkaju napolje, što nije neuobičajeno. Koža može biti malo izdignuta, otečena, čak i modra.

Nastavite sa negom i redovno je i pravilno čistite, kako je i navedeno.

4-5 dan – Kraste

Tokom ovog perioda tetovaža počinje da se pretvara u kraste. Ukoliko ste negovali kožu onako kako je rečeno, delovi koji izgledaju poput krasti treba da budu tek tanki slojevi koji pokrivaju sve tetovirane tačke.

Nastavite sa istom negom kao i u prethodnim danima, koristeći blagi sapun i sopstvene prste kako biste oprali tetovažu. Nanosite losion kako biste kožu održali hidriranom.

U ovom periodu tetovaža može da deluje malo zamagljeno zbog formiranja krasti. Ne uklanjajte ovaj sloj na silu, ne čupkajte ga i izbegavajte veoma usku odeću.

Neki delovi mogu da budu zadebljaniji od ostalih, ukoliko je tatu majstor preko tog područja prelazio više puta.

Takođe, može da se desi da se vaša tetovaža skoro uopšte ne zadebljava na ovaj način i to takođe ne treba da vas brine.

6-14 dana – Svrab

Ovo je period oporavka nakon tetoviranja kojeg se najveći broj ljudi plaši. To se dešava zbog toga što u pojedinim slučajevima svrab može da bude gotovo neizdrživ i zato što usled perutanja i ljuštenja sama tetovaža zapravo može da izgleda užasno, nikako onako kako ste je zamislili.

Do otprilike šestog dana, kraste treba da budu formirane u tankom sloju preko celog tetoviranog područja. Kako ovi delovi sazrevaju, tako počinju i da se ljušte i otpadaju.

Koža postaje veoma suva i to je uglavnom i najveći razlog za neopisiv svrab koji mnogi gotovo ne mogu da izdrže. U početku će koža postajati sve suvlja i suvlja, a kako dani prolaze, uočićete sve više perutanja i ljuštenja.

Iako to može da bude veliko iskušenje, ne čupkajte i ne ljuštite kožu sami, jer tako možete da upropastite tetovažu.

Čak iako deluje da delići kože mogu sasvim da se odvoje, ne činite to sami, jer oni i dalje mogu sa sobom povući deo mastila koji čini finalnu sliku.

Koliko god da je svrab neizdrživ, nemojte da se češete. Ne samo da tako prerano skidate kraste i kožu ili izvlačite mastilo, već bakterije koje se nalaze ispod noktiju mogu da izazovu infekciju i dodatno zakomplikuju čitav proces. Ako je svrab zaista jak, to znači da je koža veoma suva.

Najbolji je savet da koristite kvalitetan hidrantni losion, što donosi trenutno olakšanje.

15-30 dan – Skoro gotovo

U ovom stadijumu, trebalo bi da se proces ljuštenja većim delom završio, osim malo perutanja i suve kože.

U ovom stadijumu tetovirano područje ne treba više da bude crveno i osetljivo, a u slučaju da na početku ovog perioda i dalje jeste, osetljivost treba da se progresivno smanjuje dan za danom. Tetovirana koža sada trebada bude skoro sasvim izravnata sa okolnim područjem.

Verovatno će, ipak, još uvek izgledati malo mutno i perutavo, tako da treba da nastavite sa hidriranjem dva do tri puta dnevno.

Tipično za ovaj stadijum jeste da još uvek postoji veoma tanak sloj mrtve kože koji prekriva tetovirano područje, što čini da slika još uvek nije sasvim izoštrena, ali taj sloj će nastaviti da se ljušti i lagano nestaje tokom narednih četiri do osam nedelja.

Ovo perutanje će biti veoma blago, nimalo slično početnoj fazi i ne treba da vas zabrinjava. Sa redovnim čišćenjem i negom treba da nastavite sve do kraja prvog meseca.

Dugoročno održavanje tetovaže

Nakon što je vaša tetovaža u potpunosti formirana i koža zalečena, ne treba da prestanete da o njoj brinete.

Iako nakon tri do četiri meseca posle tetoviranja više ne morate da odvajate posebno vreme za negu tetovaže, postoji nekoliko opštih preporuka za održavanje tetovaže i sprečavanje da ona izbledi.

Održavajte kožu čistom i hidriranom. Pazite na odeću koju nosite, izbegavajte grube materijale, kao i intenzivno izlaganje tetovaže suncu. Pazite na ishranu, odnosno ne dozvolite sebi da se preterano ugojite ili smršate.

Pogledajte i ovo: