You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Kokosova voda – upotreba i zdravstvene prednosti

Kokosova voda – upotreba i zdravstvene prednosti

Kokosova voda je u poslednjih nekoliko godina postala veoma popularna, a o njoj se često pisalo kao čudotvorniom napitku koji obezbeđuje fantastičnu energiju.

Niskog sadržaja kalorija, osvežavajuća i prijatnog ukusa, kokosova voda doprinosi mršavljenju i pospešuje fizičku izdržljivost.

Kokosovu vodu ne treba mešati sa kokosovim mlekom ili kokosovim uljem, od kojih oba sadrže visok procenat masnoća.

Kokosova voda je bistra tečnost koju dobijamo iz sredine mladih, zelenih plodova kokosa.

Šta je kokosova voda?

Kokosova voda je potpuno bistra tečnost koja se nalazi unutar nezrelih, zelenih kokosa.

Mladi kokosi se radije koriste za dobijenje ove tečnosti, budući da je njihova voda ukusnija, bogatija, ima je više, a i lakše se do nje dolazi, s obzirom da se nezreo kokos može daleko lakše oljuštiti nego zreli, čvrsti plodovi.

Njihova je kora nežnija i mekša. Zreo kokos ima tvrdu koru, a manji sadržaj vode, pošto se ona tokom procesa sazrevanja učvšćuje i gradi mesnati deo unutar kokosa.

Ukus kokosove vode varira u odnosu na to koji varijetet kokosa se koristi i gde su plodovi rasli. Kada govorimo o kokosovoj vodi, naglašavamo da je njen nutritivni sastav sasvim drugačiji od sastava kokosovog mleka i ulja, takođe veoma blagotvornih prirodnih proizvoda ove biljke.

Dva navedena proizvoda se dobijaju upravo od mesnatog dela kokosovog ploda. U nastavku govorimo o nutritivnoj vrednosti kokosove vode.

Nutritivna vrednost kokosove vode

Kokosov plod iz koga se izdavaja kokosova voda stari su oko pet do najviše sedam meseci. U plodovima ima otprilike 400 ml vode.

Kokosova voda je niskokalorična, za razliku od mleka i ulja kokosa, u čijem nutritivnom sastavu čak pedeset posto čine masnoće i proteini. Samim tim, ova dva proizvoda od kokosa su mnogo bogatija i kalorijama.

Oni se takođe smatraju izuzetno zdravim, veoma su popularni među osobama koje paze na svoju ishrana i trude se da u njoj koriste prirodne, neprocesuirane i nutritivno vredne namirnice.

Naravno, uvek je važno paziti na kalorijski unos, posebno na sadržaj masnoća u ishrani. Činjenica da su kokosovo ulje i mleko dosta masni i kalorični ne znači da oni nisu zdravi, sasvim suprotno.

Potrebno je samo na mudar način ih upotrebiti i uklopiti u plan ishrane, kako ne biste prekoračili svoje limite. O svemu tome je uvek najbolje posavetovati se sa nutricionistom. No, da se vratimo kokosovoj vodi.

Kada je o ovom kokosovom proizvodu reč, nema potrebe da brinemo o kalorijama i mastima. Kokosova voda ima tek 20 kalorija na 100 ml napitka,što je veoma malo. Ukus kokosove vode je slatkast i orašast, pomalo gorak i, naravno, specifičan.

U sastavu kokosove vode čak devedeset pet posto čini sama voda, no to ne sprečava ovaj kokosov nektar da bude bogat važnim hranljivim sastojcima. Kokosova voda sadrži dobar udeo vitamina, minerala, ugljenih hidrata, biljnih hormona i aminokiselina.

Ono po čemu je kokosova voda posebno značajna jeste njen udeo kalijuma. Na količinu od 100 ml kokosove vode dolazi 295 mg kalijuma, jednako skoro udelu kalijuma koji nam obezbeđuje jedna banana; banane su inače superizvor kalijuma. Kalijum je mineral neophodan za pravilan rad mišića i srca. Kokosova voda sadrži i važne vitamine, poput B i C vitamina.

Osim toga, sadrži i magnezijum, izuzetno važan element za rad mišića, kalcijum, fosfor, natrijum i gvožđe. Svi ovi elementi su od izuzetnog značaja za pravilan rad čitavog organizma; onu učestvuju u poboljšavanju i održavanju fizičke snage i neophodni su za proces obnavljanja energije.

Kokosova voda sadrži i takozvane mikroelemente, takođe od velike važnosti za sveukupno zdravlje i odbranu od štetnih materija.

To su cink, selen i antioksidansi. Znamo da antioksidansi igraju značajnu ulogu u odbrani organizma od slobodnih radikala, koji su veoma štetni i ‘krivi’ za niz funkcionalnih i biohemijskih poremećaja u organizmu.

Za sastav kokosove vode se smatra da je veoma sličan plazmi. Plazma je materija koja našim telom prirodno cirkuliše, a često može zameniti transfuziju.

Pored ovoga, kokosova voda ima i bogat sadržaj proteina.

Pogledajmo tablicu nutritivnih vrednosti za jednu šolju (240 gr) kokosove vode:

 • Kalorije – 45.6 kcal
 • Ulgljeni hidrati – 8.9 gr, od čega 6.3 gr šećera
 • Ukupna količina masti – 0.5 gr, od čega 0.4 gr zasićenih masti
 • Omega-6 masne kiseline – 4.8 mg
 • Vitamin C – 5.8 mg
 • Folati – 7.2 mcg
 • Holin – 2.6 mg
 • Kalcijum – 57.6 mg
 • Magnezijum – 60 mg
 • Fosfor – 48 mg
 • Kalijum 600 mg
 • Natrijum – 252 mg
 • Selen – 2.4 mcg
 • Proteini – 1.7 g

Kokosova voda je veoma hidrirajuć napitak, a po svom molekularnom sklopu sličan krvnoj plazmi, kao što smo već pomenuli.

Zbog toga je stručnjaci rado preporučuju kao deo ishrane koja može doprineti opštem stanju organizma i zdravlju. Naučnici iz Indije smatraju da je ovaj napitak odličan saveznik u borbi protiv prekomerne kilaže, starenja ili manjka energije i snage.

Zato se kokosova voda smatra ‘čudotvornim nektarom’. Različite studije idu u prilog ovoj novoj slavi kokosove vode.

Stručnjaci su dokazali da ovaj napitak ima i antibakterijska, antiupalna, antivirusna i antioksidantna svojstva, što je uvek dobar znak. To čini kokosovu vodu preparatom koji može doprineti oporavku i služiti u prevenciji bolesti.

U svakom slučaju doprinosi boljem opštem stanju organizma. Ona sadrži i elektrolite koji veoma pozitivno utiču na proces regulacije telesne temperature.

No, da se ne bismo zabunili, treba uvek napomenuti da kokosova voda i slični preparati nisu lek.

Zašto je kokosova voda dobra za zdravlje?

Hajde da razmotrimo razloge zbog kojih bi kokosovu vodu bilo dobro uvesti u ishranu.

Važno je reći da o benefitima ovog čarobnog kokosovog napitaka svedoče istraživanja svetskih centara, dakle, naučna istraživanja su potvrdila da je ovaj napitak zaista blagotvoran za ljudsko zdravlje.

Naravno, to ne znači da je magičan, ali znači da nam može pomoći u tome da se lakše izborimo sa nekim problemima koje možda imamo, u tome da održimo dobru opštu sliku organizma, da se osećamo sveže, snažno ili da smršamo.

Evo koje su sve prednosti kokosove vode za naše zdravlje.

Kompatibilnost kokosove vode sa krvnom plazmom

Ovu karakteristiku kokosove vode prvu ćemo objasniti, jer ona jeste nešto najbliže onom čudesnom o kome se govori kada pričamo o dragocenim prirodnim preparatima, napicima i hrani. Kokosova voda je, kako smo rekli, po svom sastavu vrlo slična našoj krvnoj plazmi.

To nam omogućava da je koristimo u nekim posebnim oklonostima i na poseban način.

Naime, kokosova voda se može koristiti za infuziju, u slučajevima kadaje ona pacijentu hitno i neophodno potrebna, a kada ne možemo doći do slanog rastvora. Zanimljivo je da napomenemo jedan istorijski podatak sa ovim u vezi.

U toku Drugog Svetskog rata, američki vojnici ranjenici su izlečeni i spašeni smrti baš zahvaljaujući kokosovoj vodi korišćenoj u takve svrhe.

Kokosova voda čisti organizam

Kokosova voda sadrži antioksidanse, a svi preparati koji su njima bogati itekako doprinose detokiskaciji i oslaobađanju organizma od štetnih materija.

Sastav kokosove vode obilat je antioksidansima i enzimima koji pomažu izbacivanju toksina iz našeg krvotoka i digestivnog trakta, što umnogome doprinosi očuvanju zdravlja i sprečava nastanak bolesti.

Kokosova voda je prirodni ‘čistač’ koji podstiče da se štetne materije luče iz organizma. Ona vezuje otrove i čisti sam digestivni sistem, te tako doprinosi opštoj dobroj slici.

Pozitivno deluje na probavni sistem i varenje

Osim što je izvrstan prirodi prečistač, kokosova voda sadrži bioenzime i vlakna koji igraju važnu ulogu u sistemu za varenje i procesu varenja.

Kokosova voda podstiče probavu, pa ukoliko imate takve smetnje, možda ne bi bilo loše da probate ovaj interesantan osvežavajući napitak.

Kokosova voda se preporučuje u slučaju zatvora, ali i kod stomačnog gripa. Pošto je je dobar čistač, izvrsna je i u borbi protiv crevnih parazita.

Sindrom lenjih creva je dosta čest problem u modernom dobu, a pokazalo se da kokosova voda može pozitivno delovati u tom pogledu, pošto podstiče rad sistema za probavu.

Kokosova voda deluje tako što malo podiže kiselost u želucu, što opet doprinosi samom varenju. Na taj način se hrana efikasnije i bolje vari, te i brže nepotreban ostatak izbacuje iz organizma.

Napitak za zdravo srce i kardiovaskularni sistem

Kokosova voda pozitivno deluje na kardiovaskularno zdravlje. Ona je se smatra srčanim tonikom, smanjuje nivo štetnog holesterola, jača srčani mišić i dobra je prevencija nastanka ugrušaka u krvi.

U tom smislu je veoma značajan njen visoki udeo kalijuma, koji neutrališe natrijum, pa tako u značajnoj meri čuva kardiovaskularni sistem. Doprinosi prevenciji od moždanog i srčanog udara.

Kokosova voda i urinarni sistem

Kokosova voda ima blagotvorno dejstvo na urinarni trakt, a ima diuretski efekat. Upravo zbog toga veoma dobro utiče na zdravlje bubrega i njihovu funkciju. Sprečava stvaranje kamena u bubregu, što potvrđuju i naučne studije.

Studija koja dolazi sa Filipina svedoči upravo o ovakvom blagotvornom dejstvu kokosove vode. U studiji su učestvovali pacijenti koji pate od kamena u bubregu, a kojima je tokom dve nedelje davana upravo kokosova voda.

Pokazalo se da je ovaj kokosov prirodni proizvod znatno uticao na smanjenje kamena kod obolelih ljudi, pa je velika većina učesnika uspela da izbegne hirurški zahvat, što je, na žalost, ponekad neophodna intervencija. Kokosova voda dokazano doprinosi smanjenju kamena, a može da se desi i da ga razbije.

Pošto kokosova voda ima već pomenuto antioksidantno delovanje, ona veoma doprinosi pročišćavanju urinarnog sistema i bešike.

Sve ovo zajedno blagotvorno deluje na zdravlje bubrega, sistema za izlučivanje i opšte stanje organizma. Možemo reći da je kokosova izvrstan unutrašnji prečistač, a uz to i sasvim prirodan.

Kokosova voda reguliše krvni pritisak

Svi dobro znamo da su problemi sa održavanjem normalne visine krvnog pritiska jedna od najčeščih zdravstvenih tegoba današnjice.

Loša ishrana, manjak sna, nedovoljno kretanje i vežbanje, da ne pominjemo psihički stres, sve ovo utiče da veliki deo populacije boluje od visokog krvnog pritiska, što može biti ozbiljan rizik za sveopšte zdravlje.

Do visokog krvnog pritiska u brojnim slučajevima dolazi zbog neravnomernog nivoa elektrolita.

Pritisak raste, opterećuje srce i krvne sudove i dovodi do ozbiljnog rizika za zdravlje. Kokosova voda sadrži materije koje u ovome pomažu. Ona u sebi ima puno kalijuma, i natrijum, te uspešno može da uravnoteži nivo elektrolita u organizmu, kada se konzumira.

Kada neki agnes ustanovi ravnotežu elektrolita, krvni pritisak se smanjuje i dovodi u normalno stanje, te se samim tim umanjuje i rizik od moždanog i srčanog udara. Dakle, kokosova voda je od zaista velike koristi za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Izvrsna protiv hroničnog umora

Od hroničnog umora pati veliki deo svetske populacije, a u nekim slučajevima se radi o stanju koje je mnogo više od običnog premora.

Bilo kako bilo, čini se da je ovaj ili onaj nivo i tip hroničnog umora čest problem današnjice. Kokosova voda i ovde može da pomogne.

Mnogi sportisti će potvrditi da im baš ovaj prirodni napitak podiže energiju i izdržljivost. Isto tako, kokosova voda može podići nivo energije i kod onih koji pate od hroničnog umora.

Preporučuje se konzumiranje od četrdeseatk do pedeset mililitara kokosove vode u toku dana, sasvim dovoljno za podizanje i održavanje energije.

Preporučuje se i nakon velikih napora, kao što je, recimo, intenzivan trening. Kokosova voda podstiče proizvodnju hormona štitne žlezde, a taj proces pomaže u podizanju sveopšte energije i ubrzavanju metabolizma, što čini da se ukupno osećate bolje i snažnije.

Kokosova voda za lepotu

Ovo su neki od benefita koje kokosova voda pruža našem organizmu. Ne treba, naravno , zanemariti ni njeno dejstvo kao agensa koji podmlađuje.

Kokosova voda podmlađuje i regeneriše kožu, a može imati i pozitivan efekat protiv različitih neprijatnih kožnih pojava, poput mitisera, bubuljica i slično.

U tom se smislu može upotrebljavati topikalno; ona dubinski pročišćuje kožu, doprinsi podmlađenom i svežem izgledu. Često je u sastavu kozmetičkih preparata.

Pogledajte i ovo: