You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Ešerihija koli kod muškaraca – uzrok, simptomi i tretman

Ešerihija koli kod muškaraca – uzrok, simptomi i tretman

Ešerihija koli je prirodni stanovnik ljudskog organizma, gram negativna bakterija koja nastanjuje naš crevni sistem.

Takođe nastanjuje i crevni trakt kod životinja, a spada u koliformne bakterije. Ešerihija koli je neophodni saveznik u procesima sintetisanja pojedinih materija koje dospevaju u naša creva. Jedna od materija u čijoj sintezi učestvuje ešerihija koli je vitamin K.

Lako je zaključiti da je ova bakterija veoma važna u čitavom procesu varenja hrane. Prvi put je opisana od strane bakteriologa Teodora Ešeriha, koji ju je i otkrio.

Bakterije se inače dele na gram pozitivne i negativne, prema tome na koji način deluju u organizmu, kako se prilagođavaju uslovima, kako izazivaju oboljenja i bakterijske infekcije.

Bakterija ešerihija koli je štapićasta, gram negativna, kreće se pomoću treplji, a njena membrana sadrži antigene i proteine koji su zaslužni za razlikovanje tipova bakterija, ali igraju ulogu i u bolestima koje one mogu izazvati.

Ono što bi još bilo dobro znati, jeste da spada u fakultativno anaerobne bakterije, odnosno da može da opstaje i u sredinama sa i bez kiseonika.

To znači da je otporna na razne uslove i da u njima može da živi, proizvodi energiju za opstanak i da deluje.

Zašto je ešerihija koli problematična, kada predstavlja redovnog stanovnika nešeg organizma, i zašto je prvo što ljudi pomisle kada se spomeneda ona  ima veze sa oboljenjima urinarnog sistema?

Zašto je ešerihija koli opasna?

Ovo je zapravo lako objasniti. Naime, ešerihija koli prirodno nastanjuje creva i pomaže u varenju. No, ukoliko se nađe u bilo kom delu sistema koji nije njeno prirodno stanište, iz naše perspektive, ona može da napravi problem.

Problem nastaje kada se bakterija prenamnoži. Kada je ima previše, ona kreće u ‘osvajački pohod’, širi se na novo stanište.

U drugim delovima organizma, ešerihija koli će napraviti problem, najčešće urinarnu infekciju. Ipak, može da izazove i druga oboljenja, u zavisnosti gde se kreće. Može da dovede i do upale pluća, do meningitisa, pa i do sepse, što su sve veoma ozbiljna stanja.

Ipak, najčešće dovode do problema u urogenitalnom traktu, pre svega zbog anatomske bliskosti creva sa urogenitalnim traktom.

Zbog anatomske građe, te bliskosti crevnog i otvora vagine i uretre, žene češće oboljevaju od ovakvog tipa infekcije ešerihijom koli. Infekcija se širi od uretre do bešike i do bubrega i izaziva cistitis.

Njemu su muškarci manje podložni, ali nije isključeno da mogu da dobiju upalu mokraćnih puteva. Kod muškaraca ešerihija dovodi i do upale prostate.

Infekcija ešerihijom koli

Do širenja eperihije koli po ljudskom organizmu, odnosne njenog dospeća u delove organizma gde ona ne bi trebalo da bude, dolazi najčešće usled pada imuniteta.

Kako imunitet u tom slučaju ne može adekvatno da kontroliše razmnožavanje ešerihije koli, ona počinje da se preterano širi i tako zahvata i druge delove organizma, osim creva.

Obično se širi lokalno, ali se može raširiti i sistemski, odnosno hematogeno.

Ono što je čest problem, koji onemogućuje da mi znamo da se bakterija preterano raširila, jeste to što simptomi infekcije mogu da izostanu u potpunosti. Tipični simptomi bakterijske infekcije i upale, kao što su malaksalost i povišena temperatura često ne moraju da se ispolje.

Do njih dolazi ukoliko je ešerihija prisutna u zaista visokim koncentracijama. Zapuštena ešerihija koli može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ešerihija izaziva dehidrataciju, kao i proliv, a često dospeva do mokraćne bešike i tu izaziva veoma uporne tegobe vezane za urinarni sistem. Tipični simptomi urinarnih infekcija su peckanje i bol prilikom mokrenja, te često i otežano mokrenje.

Često se događa da postoji snažan nagon za mokrenjem, ali da je bešika sasvim prazna. Krv u mokraći se može pojaviti, a oboljenje može zahvatiti i bubrege.

Kod muškaraca su ovakvi simptomi karakterističniji u slučaju upale prostate, koju takođe može da izazove ešerihija koli, pored drugih bakterija, koje i jesu jedan od najčešćih uzročnika akutnog prostatitisa, o čemu ćemo reći nešto više.

Kada je ešerihija koli prisutna u urinu, ona može da se raširi po urinarnoj cevi i odatle dospe do bešike, gde izaziva cistitis, odnosno upalu bešike.

Kada se cistitis zapostavi ili se ne reaguje na vreme, ešerihija dalje napreduje i dospeva i do bubrega. Ako bakterija zahvati i bubrege, lečenje postaje veoma otežano. Što je bakterija raširenija i organizam zahvaćeniji, to će biti teže suzbiti je i popraviti štetu.

Dijareja izazvana ešerihijom je učestala i stolica je obično zelenkasto žute boje, praćena sluzi.  Dijareja, kao što verovatno znate, često dovodi do dehidratacije.

Dakle, ono što je najpreporučljivije, a sa čime će se i većina stručnjaka složiti, jeste da na pojavu prvih simptoma odreagujete.

Ukoliko ste muškarac i imate neki od mogućih simptoma, poput snažnog nagona za mokrenjem, a bez urina, učestalog mokrenja, otežanog mokrenja, bolova, te pojave krvi u mokraći, neophodno je da se obratite urologu, kako bi se utvrdilo šta je uzročnik i o kakvom se urogenitalnom oboljenju radi.

Cistitis izazvan ešerihijom koli – Upala bešike kod muškaraca

Upala bešike kod oba pola naziva se cistitis, čiji je najčešći uzročnik upravo ešerihija koli. Iako žene mnogo češće pate od ovog problema, on se može dogoditi i muškarcima.

Šta je upala bešike izazvana ešerihijom i kako se ispoljava?

Ešerihija koli se prenosi sa crevnog trakta na mokraćni trakt; kod žena do infekcije dolazi lakše zato što su analni otvor i vagina blizu. Kod muškaraca, zbog anatomije, do infekcije dolazi teže.

Cistitis je generalno dosta zastupljeno oboljenjem a osnovni simptom ove bolesti je neprijatno peckanje prilikom uriniranja, te česta potreba da se odlazi u toalet, uglavnom uz mučno i otežano mokrenje.

Najveći procenat cistitisa uzrokovan je bakterijama koje stanuju u našem crevnom sistemu, kada se one preterano rašire, što je moguć slučaj sa ešerihijom.

Kako se sve manifestuje upala bešike? Najčešćedolazi do pojačanog ili skoro neprestanog nagona za uriniranjem, te peckanje, žarenje i bol prilikom mokrenja i u donjem predelu stomaka.

Nije neobično da se javi i noćno mokrenje, a to podrazumeva da se u toalet u toku noći odlazi i više od četiri puta. Mokrenje je obično otežano, količine urina su male. Mokraća menja izgled i miris.

Ponekad se u mokraći nalazi i krv. Povišena telesna temperatura, groznica, opšta malaksalost, pa i mučnina, povraćanje i neprijatan osećaj u stomaku takođe mogu pratiti cistitis.

Sa druge strane, u nekim slučajevima simptomi u potpunosti izostaju, a do postavljanja dijagnoze cistitisa obično dolazi slučajnim otkrivanjem prilikom laboratorijskig pretraga koje se rade u vezi neke druge bolesti na koju se sumnja ili drugih razloga.

Lečenje cistitisa

Kod upale bešike mogu se primenjivati antibiotici koji deluju protiv primarnog uzročnika, što je najčešće upravo ešerihija koli. Najčešće je antibiotska terapija kratkotrajna i efikasna. Kratkoročna terapija se smatra izuzetno efikasnom, s obzirom da umanjuje razvoj rezistencije na antibiotike.

Nikako ne uzimajte snažne antibiotike na svoju ruku, već samo po preporuci i po tačnom uputstvu koje vam je prepisao lekar.

Osim antibiotika, dijeta sa manjim udelom soli, visoko koncentrisanih proteina, belog pšeničnog brašna i, naravno, šećera, se pokazala kao veoma efikasna. Ovu dijetu muškarcima često preporučuju urolozi.

Dijeta je posebno važna ukoliko se infekcija ponavlja, jer to znači da verovatno unosimo nešto što bakteriju hrani i čini da buja.

Zato izbacite mlečne proizvode, gazirane napitke koji sadrže puno šećera, zatim i kafu i vino. Puno vitamina C, sveže namirnice i integralne žitarice se preporučuju.

Kada je reč o prirodnim preparatima i biljkama koje mogu da pomognu u lečenju cistitisa, to su celer, kao odličan prečistač, brusnica, koja je jedna od najefikasijih prirodnih lekova za zdravu bešiku, biljka Ehinacea, koja jača imunitet.

Tinktura Ehinacea je odlična i za prevenciju; važno je napomenuti da se ne treba konzumirati duže od osam nedelja, te da pacijenti sa autoimunim bolestima treba da je izbegavaju, kao i oni sa veoma visokom temperaturom.

Čaj od borovnice, čaj od peršuna, propolis kapi, te probiotici, takođe su dobri prirodni preparati koje možete koristiti. Crni luk je sjajan diuretik i pomaže izlučivanje mokraće, te tako čisti organizam.

Sok od šargarepe takođe blagotvorno deluje i ublažava simptome, a sa tim u vezi je salata od šargarepe i brusnica odličan izbor. Crveni pasulj i soja takođe su dobra kombinacija za održavanje zdravog mokraćnog sistema.

Bakterijski prostatitis izazvan ešerihijom koli

Akutna bakterijska upala prostate ili bakterijski prostatitis najčešće nastaje usled infekcije ešerihijom koli i nekim drugim bakterijama koje žive u našem sistemu. Slično kao što je slučaj sa cistitisom, bakterijska infekcija se širi putem uretre i tako dolazi do prostate.

Prostatitis je oboljenje koje može da se dogodi i mlađim i starijom muškarcima. Najčešće do prostatitisa dolazi kod već prisutne urinarne infekcije. Do prenošenja može doći i prilikom intimnog odnosa sa obolelom osobom.

Ova upala obično počinje naglo i karakterišu je vrlo neprijatni simptomi. Dolazi do visoke temperature, opšte slabosti i bola koji onemogućava ćak i kretanje. Karakterističan je bol koji se javlja u predelu između mošnica i analnog otvora.

Mokrenje je otežano, bolno, prisutno je peckanje, nagon može biti učestao, a urina jako malo. Može doći i do nemogućnosti mokrenja, te i do prisustva krvi u mokraći.

Ono što se takođe događa jeste da neki pacijenti mogu imati utisak prisustva stranog tela u anusu ili bola, a pojedini muškarci osećaju jak bol nakon ejakulacije. Upala prostate izazvana ešerihijom koli je oboljenje koje zahteva ozbiljno lečenje.

Komplikacije mogu da budu veoma ozbiljne, poput razvoja karcinoma prostate, steriliteta i slično. Lečenje prostatitisa traje od četiri do osam nedelja, minimum mesec dana.

Lečenje bakterijskog prostatitisa

Urolozi za ovaj problem prepisuju antibiotike, te i lekove protiv bolova, a terapija mora da se sprovodi po propisu i strogo, da bolest ne bi napredovala i prešla u hronično stanje, što može biti veoma problematično i sa sobom nositi ozbiljnije komplikacije. Zato, ukoliko osetite bilo kakve od simptoma, obavezno se javite urologu.

Pored antibiotske terapije, koju prepisuje lekar, pojedini prirodni preparati i biljke mogu da pomognu u ublažavanju simptoma i tegoba koji nastaju usled upale prostate. Obično se preporučuje konzumiranje dosta vode, kako bi se podstaklo mokrenje, ta tako i pročišićivanje. Kada je reč o tome šta bi se moglo konzumirati, ovo su neki od predloga.

Semenke bundeve smatraju se dobrim prirodnim lekom protiv problema sa prostatom, kao i seme susama, koje se smatra i najstarijim lekom protiv prostatitisa. Paradajz može da bude koristan, zato što sadrži likopen koji povoljno deluje na lečenje zapaljenja prostate.

Kurkumin iz kurkume je odavno poznat po antibakterijskom i antiinflamatornom delovanju, te je ovaj začin preporučljiv i za obolele od prostatitisa.

Laneno i riblje ulje, te namirnice bogate cinkom i selenom takođe imaju pozitivan efekat. Celer je odličan kako i za ublažavanje simptoma cistitisa, tako i prostatitisa. Smatra se i da može da izleči upalu. Sveži biljni sokovi, posebno od šargarape, dobra su preporuka.

Pomenuli smo veći čaj od male mlečike, koji je izvrstan i za lečenje upale bešike, a tako i upale prostate.

Pogledajte i ovo: