You are here: Home » Sport » Kakvu ulogu ima magnezij za mišiće i koliko je važan za sportaše?

Kakvu ulogu ima magnezij za mišiće i koliko je važan za sportaše?

Magnezij igra ključnu ulogu u opuštanju mišića i pomaže im u funkcioniranju. Ako ovog minerala nema dovoljno u tijelu, to može izazvati grčeve i napetost u koštanim mišićima i zglobovima. Neugodnim bolovima posebno su izloženi oni koji se bave sportom, pa u njima trebate uživati dovoljno i pravilno. Kako? Nastavite čitati…

Kakav je značaj magnezija za sportaše?

Ako se bavite redovitim tjelesnim aktivnostima, znate da vam treba više ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Mikrohranjivi sastojci poput magnezija, koji sudjeluju u više od 600 enzimskih reakcija u tijelu, također su važni za izdržljivost i oporavak nakon napornog vježbanja. Zato ga nemojte zaboraviti unijeti u tijelo u obliku dodataka prehrani.

Nedovoljan unos ovog minerala povećava rizik od oštećenja mišićno-koštanog sustava. Razlog tome leži u djelovanju ovog mikronutrijenta.

Kako onda magnezij za sportaše pomaže u fizičkoj izdržljivosti?

  • Stvara energiju i hranu pretvara u energiju.
  • Pomaže u proizvodnji novih bjelančevina i aminokiselina.
  • Dio je procesa kontrakcije i opuštanja mišića.
  • Usmjerava šećer iz krvi u mišiće, pomažući uklanjanju mliječne kiseline koja se nakuplja tijekom vježbanja.
  • Magnezij za mišiće regulira mišićne funkcije u tijelu. Tu spada i srce, koje je zapravo najveći mišić u tijelu.
  • Održava gustoću kostiju i formira jake kosti (50–60 posto mineralnih rezervi nalazi se u kostima).
  • Održava zdravu razinu GABA neurotransmitera, podržavajući tako dubok san, što je važno za oporavak tijela i mozga.

Zašto su sportaši posebno izloženi nedostatku minerala?

Kada vježbate, ne samo da naprežete mišiće, već se i puno znojite. Fizički napor tijekom vježbanja povećava proizvodnju znoja, a time i gubitak minerala u tijelu. Kada su temperatura i vlaga u okolini visoke, možete izgubiti puno tekućine. To dugoročno povećava rizik od nedostatka mikronutrijenta.

Dodatni gubici minerala također se mogu pojaviti ako smanjite unos kalorija i držite se stroge dijete. Nedostatak utječe na smanjenu sposobnost
oporavka nakon vježbanja, pri čemu magnezij za mišiće potiče izdržljivost, a s druge strane sprječava rizik od oštećenja mišićno-koštanog sustava.

Magnezij za mišiće metabolizira energiju i smanjuje napetost mišića

Ovaj mineral važan je za metabolizam energije. Enzimima koji sudjeluju u metabolizmu glukoze potreban je magnezij da bi se aktivirali. Bez njega se ne može osigurati energija. Stvaranje laktata, koji nastaje anaerobnim razgradnjom glukoze, događa se kada u mišićnim stanicama nema dovoljno kisika, što ograničava tjelesnu sposobnost prevladavanja fizičkog napora. Laktat treba eliminirati iz tijela što je prije moguće, pri čemu u tom procesu uvelike pomaže spoj magnezija.

Stoga je dovoljan unos minerala posebno važan u sportu. Tjelovježba povećava brzinu metabolizma, a time i potrebu za mikronutrijentima. Pritom je magnezij za sportaše presudan za sve koji uživaju u aktivnom načinu života, kako bi spriječili napetost mišića, te neugodne i često bolne grčeve u mišićima.

Ako ne želite patiti od boli, osigurajte si dovoljno energije da prevladate napor, klikom ovdje odaberite najbolji magnezij na tržištu.

Bolni grčevi u mišićima tipičan su simptom nedostatka minerala

Spazam mišića karakterizira naglo i nehotično stezanje mišića, koje obično traje nekoliko minuta, zbog čega se mišić stvrdnjava. Kontrakcije tada privremeno onemogućuju upotrebu zahvaćenog mišića. Grčevi mišića ne samo da smetaju, već mogu biti i neugodni i vrlo bolni, pogotovo ako ste već doživjeli da vas je bol probudila iz noćnog sna.

Na pojavu grčenja mišića utječu dugotrajne sportske aktivnosti i fizički rad, posebno u vrijeme vrućina, dehidracija, dugotrajno stajanje na nogama i neka zdravstvena stanja. Istodobno, grčevi su također tipični simptom nedostatka minerala u tijelu. Magnezij za grčeve u nogama stoga daje važan doprinos poboljšanju stanja grčeva u nogama i ostalim dijelovima tijela.

Kako magnezij za grčeve u nogama regulira opuštanje mišića?

Dobro prilagođena ravnoteža magnezijevih spojeva i kalcija neophodna je za zdrav rad mišića. Dok je kalcij odgovoran za napetost mišića, magnezij protiv grčeva djeluje opuštajući mišiće i tako blokira učinak kalcija koji napinje mišiće. Pritom kontrolira prijenos impulsa iz živaca u mišiće i osigurava sprječavanje daljnjeg priljeva kalcija i ponovno smanjenje iritacije živaca, što u konačnici također dovodi do željenog opuštanja.

Oba minerala vežu se za iste proteine u mišićima. Akumulacija kalcija, međutim, uzrokuje pretjeranu kontrakciju mišića, što dovodi do bolnih grčeva u mišićima i nehotičnog trzanja. Mišić se ne može potpuno opustiti ako se u njemu nakuplja višak kalcija. Magnezij za grčeve u nogama pomaže tako što sprečava da se mišići i meka tkiva umore i stvrdnu ili stvrdnu zbog viška kalcija, što uzrokuje bolne grčeve.

Kako suplementi mogu učiniti da magnezij protiv grčeva zaista funkcionira?

Američki Nacionalni institut za zdravlje dokazao je da je prinos prirodnog minerala i do 40 posto bolji nego kod sintetički stvorenih verzija, poput dodataka prehrani s magnezijevim oksidima i karbonatima, koje tijelo manje apsorbira.

Prirodni izvori minerala su u zelenom povrću, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima, integralnim žitaricama i tamnoj čokoladi. Visok sadržaj minerala nalazi se i u nekim vrstama zelenih algi, gdje se mineral nalazi usred molekula klorofila, što je neophodno za fotosintezu i daje algama karakterističnu zelenu boju.

Prehranom je teže podmiriti dnevne potrebe za mikronutrijentima, jer bismo trebali unositi veće količine ove hrane. Međutim, zelene alge, koje sadrže velike količine minerala, ne mogu se naći na policama trgovina u izvornom obliku. Dakle, najsigurniji i najučinkovitiji dodatak minerala tijelu osiguravaju kvalitetni dodaci prehrani.

Malincin organski magnezij u kapsulama

Na svojim policama u internetskoj trgovini Malinca nudi dodatak prehrani magnezij u kapsulama koji se može pohvaliti organskim certifikatom o proizvodnji i sadrži prirodnu i organsku verziju ovog minerala koji se dobiva iz vrste morskih algi Ulva lactuca. Posebnost je u tome što se prirodni izvor minerala veže za druge organske spojeve, pa ga tijelo vrlo dobro apsorbira i optimalno koristi.

Želite isprobati 100% prirodni organski Malincin magnezij? Naručite ga u internetskoj trgovini na www.malinca.hr/magnezij-iz-ekoloske-proizvodnje.

Pogledajte i ovo: