You are here: Home » Sport » 5 sportova kojima se možete baviti čitav život

5 sportova kojima se možete baviti čitav život

Mnogi ljudi vole sport. Kao što stara poslovica kaže da se o ukusima ne raspravlja, tako doista ne možemo znati što pojedina osoba pronalazi privlačno u nekom sportu, ali postoji ih stvarno velik broj i za svakog se može pronaći ponešto. Neke od popularnijih sportova kao što su nogomet, košarka ili rukomet, iako ih pratite na TV-u ili se kladite na njih u kladionicama poput stavi doma, jednostavno nije moguće igrati čitav život, a osoba može biti prestara da se njima bavi čak i rekreativno. Pomalo je tužno oprostiti se sa sportskim aktivnostima zbog godina, ali postoje neki sportovi koji to neće tražiti od vas. Pokušajmo nabrojati barem pet takvih.

Plivanje

Plivanje ne samo da je vrlo velik sport u svijetu, već je i jedna od najboljih rekreacija osobama svih dobi. Iako nije riječ o nekom sportu u kojem ima kontakta s drugima, plivanje će činiti jednako dobroga ljudskom tijelu kao i primjerice nogomet. Voda podržava tijelo plivača te umanjuje stres koji tijelo može proživjeti prilikom sportskih aktivnosti. Prilikom plivanja povećava se fleksibilnost, izgrađuju mišići te je ova aktivnost odlična vježba za kardiovaskularni sustav i samo srce.

Tenis

Tenis je istinski sport za sve dobi i uvijek može biti kompetitivan. Ima pozitivan utjecaj na koordinaciju, agilnost i ravnotežu te ojačava noge i ruke. U tenisu je potrebno puno kretanja, a prilikom igranja potrebno je odraditi više dužih i kraćih dionica trčanja različitim tempom. Ovaj će sport uvijek biti i odlična vježba za vaše srce te ćete svoj stil igre uvijek moći prilagoditi svojim godinama.

Biciklizam

Ne morate na svom biciklu odvoziti preko čitave Francuske ili Italije kako bi osjetili zdrave prednosti koje biciklizam nudi vašem tijelu, ali i umu. Također, ne morate niti obraćati preveliku pažnju na to jeste li prestari za vožnju bicikla ili ne. Poput plivanja, biciklizam ne napreže tijelo u tolikoj mjeri kao neki drugi sportovi, a istovremeno povećavate svoju mišićnu masu i izdržljivost. Biciklizam je usko povezan i s funkcijom pluća i srca te navodno značajno smanjuje stres, tjeskobu i depresiju.

Veslanje

Veslati možete u čamcu, kanuu ili kajaku. Tko nije probao rafting, ne zna što propušta! Također, možete veslati sami ili vam može u tome pomagati više osoba. Kako god bilo, riječ je o izvrsnoj rekreaciji koja vam može pomoći da vježbate veću grupu mišića, jezgru, leđa, ruke i noge. Budući da kod kajaka i kanua uglavnom radi gornji dio tijela, mnogi su preporučili upravo tu fizičku aktivnost osobama koje vole trčanje, a imaju neki tip ozljeda noge.

Golf

Golf se često spominje kao sport za bogataše, ali to doista ne mora biti tako. Golf je poprilično popularan sport za osobe svake životne dobi, a posebice one nešto starije. Budući da u jednoj partiji golfa igrač mora obići 18 rupa, samo taj hod će već biti izvrsna vježba u jednoj opuštenoj atmosferi. Prednosti golfa su velike, a jedna od najznačajnijih je njegov pozitivni utjecaj na zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno. Golfom se mogu baviti i osobe koje već uživaju u nekom od drugih sportova, a dobra vijest je što će im snaga i vještine koje su stekli u tom sportu pomoći da budu uspješniji i u golfu.

Pogledajte i ovo: