You are here: Home » Sport » Utjecaj sporta na naš život

Utjecaj sporta na naš život

Sport uglavnom pozitivno može utjecati na ljude, bilo da se radi o djeci ili odraslima. Razne su beneficije koje iz njega mogu proizaći. Ono što je sjajno jest da u sport možemo ući vrlo lako, a sve što je potrebno je volja. Motivirati nas može puno stvari, a najčešća motivacija je želja za zdravim životom, sportskim uspjesima ili live prijenosi utakmica naših najdražih sportaša. Donosimo stoga neke od najkorisnijih utjecaja koje bavljenje sportom može imati na nas. 

Fizički utjecaj

Poznato je kako vas bavljenje sportom može učiniti zdravijima, jačima te može smanjiti pretilost. Također, sportaši u prosjeku imaju puno niži indeks tjelesne mase, a čak i obični rekreativci puno brže i učinkovitije sagorijevaju kalorije. Aktivni ljudi uvelike smanjuju i šanse za dijabetesom te uglavnom nemaju visok krvni tlak. Čestim vježbanjem može se postići i bolja funkcija srca i pluća.

Vrlo je važno uključiti se u sport još kao dijete jer postoje velike šanse da se djeca sportom nastave baviti i kad odrastu. Sportovi poput nogometa, košarke ili rukometa neki su od onih kojima će se djeca često nastaviti baviti, dok u sportovima poput gimnastike sportaši najčešće dosegnu svoj vrhunac u vrlo mladoj dobi te nerijetko odustanu od njega nakon nekog vremena.

Zdrave navike

Čini se kako djeca koja se bave sportom u prosjeku imaju znatno niže šanse početi pušiti ili konzumirati alkohol. Također, sportašice puno rjeđe ostaju trudne u srednjoj školi. Bavljenje sportom može djeci uvelike pomoći i u socijaliziranju gdje će razviti razna prijateljstva koja se baziraju na zdravim navikama te sigurnim i zabavnim aktivnostima. Isto vrijedi i za odrasle koji mogu upoznavati ljude uz koje će te aktivnosti uistinu postati dijelom životnog stila.

Akademski uspjeh

Čini se kako mladi koji se bave sportom bilježe znatno bolje rezultate u školi. U prosjeku su njihove ocjene i učinci bolji od onih koje ostvaruju djeca koja se ne bave sportom. Također, imaju veće šanse upisati fakultet i broj učenika koji padaju razred puno je veći kod djece koja se ne bave sportom. 

Karakterne vrijednosti

Sport ima važnu ulogu i u izgradnji karaktera mladih ljudi, a orijentiran je isključivo na korisnim vrijednostima kao poštenje, timski rad i iskrenost. Učiti kako slijediti pravila i poštivati svoje suigrače i protivnike može biti korisno i za svakodnevni život. Iskusiti osjećaj pobjeđivanja na graciozan način uvelike može naučiti mlade da budu skromni i ponizni, a natjecanja i uspjesi mogu pomoći pri izgradnji samopoštovanja i samopouzdanja. 

Zabava

Sport je jednostavno zabavan. Nikako ne treba zaboraviti taj dio koji djecu prvobitno i navede da se počnu baviti njime. Nebitno o kojem je sportu riječ, postoji puno mogućnosti, a svatko nešto voli. Željeti biti najbolji i sukladno tome se truditi nije ništa loše i kao što smo opisali, može imati razne pozitivne utjecaje, ali shvaćati sport prvenstveno kao nepresušni izvor zabave može biti još korisnije. Sport bi prije svega trebao biti nešto što volimo, što nas opušta i čemu se uvijek rado vraćamo. Tek na toj pomisli trebamo pokušati graditi svoje uspjehe i zacrtavati si željene ciljeve.

Pogledajte i ovo: