You are here: Home » Teretana & trening » Suplementi za definiciju

Suplementi za definiciju

Postizanje savršene telesne forme je san svakog posvećenog vežbača. Dok jedan deo muškaraca svoj cilj usmerava isključivo na mišićni rast, veliki deo sportista, profesionalnih i rekreativnih vežbača, fokusira se na postizanje besprekorne telesne definicije. Mišićna definicija je mnogo više od zategnutih mišića, ona podrazumeva snažno, izdržljivo, estetski privlačno i zdravo telo, u najboljem mogućem izdanju. Sama po sebi, definicija pre svega podrazumeva smanjenje telesnih masnoća na najmanji prihvatljivi nivo, što omogućava da se svaki mišić savršeno ocrtava.

Osnova za takav izgled je i prava fit mišićna forma, do koje se dolazi kombinacijom više odlučujućih faktora.  To znači pravilnu ishranu, adekvatne treninge, a takođe i dobro odabrane kombinacije suplemenata za dodatni podstrek i brže rezultate.

Suplementi za definiciju

Šta je mišićna definicija i kako se postiže?

Kada govorimo o mišićnoj definiciji, važno je znati da je postizanje izvajanog mišićavog tela jedan dug put, koji obuhvata različite faze i razne aspekte posvećenosti. Sama pojam definicije se odnosi na procenat masnoća u našem telu, odnosno najmanji mogući procenat do kog se može stići pravilnom ishranom, koja može uključivati i suplemente, te dobro formulisanim treninzima.

Takođe je važno razumeti da svaka osoba mora postizanju definicije da pristupi potpuno individualno, u zavisnosti od početnog procenta masti, fizičke spremnosti, zdravlja i drugih faktora. Pojedini sportisti imaju genetsku predispoziciju za veći ili manji procenat masnoća u telesnom sastavu, što ne znači da se njime ne može manipulisati, uz određene stečene navike u životu i vežbanju.  Muškarci imaju prirodno niži procenat masti nego žene, te mogu postići izuzetno dobro izražene trbušne mišiće, koji su fokus i cilj mnogih vežbača.

Dakle, osnova za postizanje mišićne definicije je pravilna i individualna kombinacija ishrane i fizičke aktivnosti, a dodatnom efektu mogu da pomognu i određeni suplementi. Oni podrazumevaju nekoliko najvažnijih sportskih preparata, kao i prirodnih dodataka ishrani, poput zelenog čaja i maslinovog ulja.

Koji suplementi su dobri za definiciju?

Najznačajniji suplementi koji su namenjeni definiciji su proteinski suplementi, kreatin, sagorevači masti i omega 3 masne kiseline, kao i neke prirodne namirnice.

Whey protein – Protein surutke, odnosno popularni whey se uglavnom smatra bazom za svaku vrstu sportske suplementacije, pa tako i u ishrani za definiciju. Većina profesionalnih i rekreativnih vežbača u svetu bodibildinga i fitnesa, tokom rada na postizanju savršenog telesnog izgleda i forme, pridržava se nekog oblika dijete koja uglavnom drastično smanjuje unos ugljenih hidrata. Zbog toga se nužno mora povećati koncentracija drugih nutrijenata u ishrani, da unos kalorija ne bi bio prenizak i doveo do slabljenja otpornosti tela. Nizak udeo ugljenih hidrata ide ruku pod ruku sa gubitkom masti, ali i mišićnog tkiva i upravo iz toga razloga se protein smatra odličnim izborom za suplementaciju. On sprečava gubitak mišićne mase, a takođe utiče i na ubrzavanje metabolizma, pošto zahteva veće angažovanje organizma kako bi ga adekvatno odradio i iskoristio. Dodatni unos proteina podrazumeva konzumiranje proteinskih prirodnih namirnica, domaćih šejkova, kao i gotovih komercijalnih preparata.

Sagorevači masti – Popularni fat burner preparati ne treba da se smatraju prečicom do savršeno zategnutog tela sa niskim procentom masti, već su dodatak ishrani, koji će do željenih rezultata dovesti uz dobro izbalansiranu ishranu i treninge u kojima daju dodatni podstrek. To su prirodni preparati koji utiču na efektivnije trošenje masnih naslaga za dobijanje energije tokom vežbanja, a takođe podstiču proces termogeneze i topljenja mast i ubrzavaju metabolizam. Osim toga, deluju na još jednom nivou, tako što daju i dodatni mentalni podstrek i volju za vežbanjem, te obezbeđuju izdržljivost tokom treninga, kako bi on mogao biti što efikasnije odrađen.

Omega 3 masne kiseline – Omega 3 masne kiseline su poznate u svetu fitnesa kao jedan od najvažnijih dodatak ishrani za fit formu, za mršavljenje i uopšte za celokupno zdravlje. One ubrzavaju metabolitzam i pomažu bržem topljenju i izbacivanju nekorisnih i suvišnih masti u organizmu. Osim toga, njihove druge beneficije su nebrojene, kada je reč o prevenciji oboljenja i jačanju odbrambenog sistema organizma, što je od izuzetne važnosti za vežbače na posebno formulisanim planovima ishrane i treninga. Najviše se nalaze u raznim semenkama i ribljem ulju.

Kreatin – Iako se kreatin najčešće povezuje sa dobijanjem na telesnoj težini, ovaj suplement zapravo može biti koristan i u postizanju mišićne definicije, ukoliko je unos ugljenih hidrata smanjen. Zbog toga se preporučuju forme kreatina koje ne izazivaju nadutost, kao što je puferisani kreatin, koji nema pomenuti efekat i ne utiče na izazivanje stomačnih tegoba, poput drugih kreatinskih preparata.

Pogledajte i ovo: