You are here: Home » Teretana & trening » Sagorevači masti – prirodni i suplementi

Sagorevači masti – prirodni i suplementi

Balans svih materija u ljudskom telu predstavlja osnovu za zdrav život, otpornost organizma i daleko bolje performanse u svakom smislu, bilo da je reč o osobama u svetu sporta i fitnesa ili prosečnom pojedincu. Višak masnih naslaga je prepreka za normalno životno funkcionisanje i to na mnogo načina. Osim što je za mnoge estetski problem, on šteti osnovnim procesima koji se normalno odvijaju u ljudskom telu i dovodi do brojnih tegoba.

Prevelika količina masti u organizmu izaziva bolesti poput dijabetesa i svih kardiovaskularnih problema, povećava nivo lošeg holesterola u krvi, krvni pritisak, ometa zdrave funkcije jetre i drugih organa. Osim toga, čini metabolizam usporenim, otežava gubitak kilograma, bavljenje sportom, čini da se osoba oseća tromo i umorno.

Bilo da se radi o aktivnim sportistima ili rekreativcima, sagorevanje viška masnih naslaga je od ključnog značaja za opšte zdravlje. Ono je posebno važno profesionalnim vežbačima koji žele da postignu besprekornu mišićnu definiciju, odnosno svedu procenat masti u mišićnom tkivu na apsolutni minimum. Sagorevanje viška masnih naslaga je izrazito važna tema za muškarce koji se bave sportom, pošto je jedan od najtežih segmenata treniranja sagorevanje masti iz potkožnog tkiva u predelu stomaka.

Sagorevači masti – prirodni i suplementi

Ishrana je ključan faktor koji odlučuje o uspešnosti svake vrste treninga i individualnog cilja. Bez obzira da li pojedinac želi da smrša ili da postigne perfektnu mišićnu definiciju, ova dva činioca predstavljaju temelj. Sportisti svojoj ishrani dodaju i suplemente koji imaju za cilj da maksimiziraju učinak vežbanja i režima ishrane, a jedni od njih su i preprati za sagorevanje masti, sagorevači masti, odnosno fat burner proizvodi. Osim u suplementima, sagorevači masti su i neke prirodne namirnice na koje se treba fokusirati.

Prirodni sagorevači masti

Kako je balansirana ishrana osnov apsolutno svakog vežbačkog režima, tako je ona od ključne važnosti i za smanjenje procenta masnoće u telu i mišićnim tkivima. Pre nego što se pozabavimo suplementacijom za sagorevanje masti, trebalo bi da obratimo pažnju i na prirodne fat burner izvore, koje treba uvesti u ishranu i podstaći topljenje masnih naslaga. To su namirnice koje su svakodnevno dostupne i koje nemaju neželjene efekte. Koje su to namirnice?

Limun – Limun je broj jedan prirodni sagorevač masnoća. Zahvaljujući limunskoj kiselini i vitaminu C, koji su baza njegovog sastava, limun efikasno razgrađuje masne naslage. Vitamin C osvežava i oporavlja ćelije, tako da je proces neškodljiv i efektan. Preporučljivo je konzumirati ga svakodnevno, u obliku limunade bez šećera.

Grejpfrut – Grejpfrut, takođe citrus poput limuna, ima sličan efekat. I on sadrži puno vitamina C i kiseline koja prirodno topi masti. U sastavu ima dosta dijetnih vlakana koja organizmu daju osećaj sitosti, te umanjuje potrebu za unošenjem dodatne hrane, a naslage se nesmetano tope.

Zeleni čaj – Zeleni čaj je prirodni antioksidans, koji štiti organizam od brojnih oboljenja i ujedno ubrzava metabolizam i razgradnju masnih materija. Preporučljivo je da se ovaj napitak uvrsti kao redovan u svakodnevnoj ishrani.

Jabukovo sirće – Jabukovo sirće je odavno poznato kao prirodni sagorevač masti i često se koristi u redukcionim dijetama kao prirodan podstrek metabolizmu i oslobađanju tela od viška masti i štetnih matreija. Ono ima dejstvo identično limunskoj kiselini i direktno deluje na razgradnju masti u tkivima.

Đumbir – Đumbir ima efikasno termogeno svojstvo, odnosno dovodi do povećavanja temperature u mišićima, što sprečava taloženje i zadržavanje masnoća. Istovremeno je jak antioksidans koji pomaže telu da se oslobodi svih štetnih materija i velikog dela masnoća. Podstiče cirkulaciju u mišićima i bolju apsorpciju kiseonika u tkivima, što je dodatna prednost za smanjenje procenta masti.

Voda – Obična voda je krucijalna u svakom režimu ili uobičajenoj ishrani. Optimalna hidratacija čitavog tela utiče i na sve ostale procese, pa tako i topljenje masnih naslaga. Ona podstiče razgradnju svih materija koje su unete u organizam, a samim tim i masnoća.

Važno je napomenuti da konzumacija hrane koja ima prirodan efekat na razgradnju masti ne može da spreči pojavu masnih naslaga, nego smanjuje meru masnih naslaga koje već postoje. To znači da se ne mogu postići optimalni rezultati ukoliko se u ishrani ne redukuje unos namirnica koje dovode do stvaranja masnih naslaga. U ishrani treba da bude zastupljen veći udeo proteina i korisnih masnoća, kao što su one iz orašastih plodova i hladno ceđenih ulja.

Takođe je važno unositi sveže namirnice i konzumirati složene ugljene hidrate, koji su neophodni da bi telo imalo dovoljno energije za intenzivan program treniranja. To su integralne žitarice, namirnice poput ovsenih pahuljica i tako dalje. Trebalo bi izbaciti višak šećera, gazirane zaslađene napitke, brzu hranu i grickalice ili maksimalno redukovati njihov unos.

Suplementacija sagorevačima masti

Suplementi za sagorevanje masti imaju dosta prednosti kada je reč o topljenju masnih naslaga. Postoji dosta kompleksnih preparata koji zahvaljujući svom sastavu imaju antikatabolički efekat, odnosno čuvaju mišiće i sprečavaju razgradnju mišićnog tkiva koja može da bude izazvana restriktivnim režimom ishrane i intenzivnim treninzima.

Suplementi sa sagorevanje masti su termogenici, kombinacija lekovitih sastojaka i stimulansa koji povećavaju telesnu temperaturu i pomažu organizmu da potroši, odnosno otopi više masnoća tokom vežbanja. Oni pomažu da se ubrzaju metabolizam i detoksikacija organizma, te da se masti tokom treninga efikasnije troše. Takođe izbacuju višak vode iz organizma, smanjuju apetit i podižu trening ne viši nivo. Pojedini preparati sadrže i sastojke koji imaju dodatno povoljne efekte za zdravlje.

L karnitin – Ovaj suplement je jedan od najzastupljenijih na tržištu. L karnitin je aminokiselina, koja podstiče sagorevanje masti, povećava energiju i čini mišiće otpornijim na zamor. Igra vitalnu ulogu u metabolizmu gubitka masnih naslaga, tako što pomaže u transportu masti do mitohondrija u ćelijama, gde se one sagorevaju u obliku energije. Neka istraživanja pokazuju da povećava izdržljivost sportista i podiže energetski nivo organizma, što rezultuje iskorišćavanju maksimalnog potencijala treninga. Kada telo troši više masnoća za energiju, smanjuju se i zalihe glikogena u mišićima, redukuje se sakupljanje mlečne kiseline u tkivu, čime se odlaže zamor mišića i produžuje kapacitet za vežbanje. Takođe postoje dokazi koji govore u korist L karnitina za zaštitu srca i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Kompleksni sagorevači masti – Kompleksni preparati za sagorevanje masti sadrže više različitih sastojaka, odnosno kombinuju prirodne sastojke koji telu pružaju podršku za efikasnije trošenje masti kao glavnog izvora energije. Oni podstiču metabolizam, termogenezu i razgradnju masnoća u tkivima, daju podsticaj i energiju za intenzivan trening, smanjnju apetit i podstiču organizam da proizvodi više hormona koji su važni u regulaciji masnoća u telu. Utiču na smanjenje holesterola u krvi i regulaciju nivoa šećera, pomažu izbacivanju viška vode i imaju druga pozitivna svojstva za organizam. Neki od najčešćih sastojaka koji se u njima mogu kombinovati su L karnitin i njegove varijante, kofein, taurin, fenilalanin, hitostan, maslačak, medveđe grožđe, hrom, oktopamin, sinefrin, ekstrakt kajen papričice, ekstrakt zrna belog pasulja, đumbir, hidrohlorna kiselina i drugi.

Sagorevači bez stimulansa – Bezstimulansni sagorevači masti predstavljaju grupu blažih preparata koji nemaju termogenički efekat i ne utiču na rad srca. Oni pospešuju metabolizam masti i pozitivno deluju na zdravlje kardiovaskularnog sistema, nivo šećera u krvi, mogu da deluju kao blokatori ugljenih hidrata i tako dalje.

Upotreba suplemenata za sagorevanje masti se savetuje uz dodatni oprez, posebno kada je reč o preparatima sa stimulansima. Oni mogu da utiču na kvalitet sna i mogu da izazovu nervozu, budući da većina sadrži kofein. Zato ih je najpreporučljivije uzimati ujutro, a ne posle 14h, jer mogu da utiču na spavanje.

Takođe se preporučuje da osobe koje pate od anksioznosti obavezno konsultuju lekara, pre nego što počnu sa upotrebom, zato što sagorevači mogu da podignu nivo kortizola i tako pogoršaju simptome. Ne treba da se upotrebljavaju dugo i važno je držati se propisanih uputstava na svakom proizvodu. Generalno se savetuje upotreba tokom dve nedelje, uz istu toliku pauzu nakon isteka perioda. Neki stručnjaci savetuju dva takva ciklusa na osam nedelja.

Mogući neželjeni efekti velikih količina fat burner preparata mogu da izazovu nesanicu, lupanje srca, povraćanje i vrtoglavicu i mogu da pogoršaju anksiozna stanja i povećaju nervozu. U svakom slučaju je važno poznavati svoje telo i potražiti savet stručnjaka, pre nego što se bilo koji suplement uvede kao dodatak ishrani i treninzima.

Pogledajte i ovo: