You are here: Home » Sport » Stoni fudbal – neprolazna zabava svih generacija

Stoni fudbal – neprolazna zabava svih generacija

Verovatno da ne postoji neko ko nije čuo za stoni fudbal ili ga nekada i igrao sa društvom. Mini-zeleni teren je česta i omiljena zabava u kafićima kao i na mestima sa raznim društvenim igrama.Stoni fudbal je, međutim, priznat kao sport, i igra se na mnogobrojnim turnirima koje organizuju brojne nacionalne organizacije pod Međunarodnom federacijom stonog fudbala.

Stoni fudbal je igra zasnovana na fudbalu, a osmislio ju je španski pesnik Alehandro Finistere dok je, za vreme građanskog rata u Španiji, boravio u bolnici gde je pokušavao da na neki način zabavi sebe i ostalu povređenu decu.On je svoj izum i patentirao, ali je dokaz o tome bespovratno izgubljen tokom Finistereovog bega u Francusku.

Najjednostavnije opisano, stoni fudbal je jedna kutija na četiri noge.Sama kutija je postavljena sa unutrašnje strane zelenim terenom koji je ograničen stranicama.Dužinom dužih strana te kutije, nalaze se rupe kroz koje idu šipke za igru.Figurice igrača su pričvršćene za šipke. Jednom rečju – replika velikog fudbalskog terena.Ukoliko ste ljubitelj fudbala ili samo želite uzbudljivu zabavu za svoju porodicu i društvo tokom lošeg vremena, obradovaće vas prisustvo velikog broja različitih modela stonog fudbala na tržištu: od najmanjih – dečijih, pa sve do takmičarskih.

Ovde ćemo vam navesti neke od prednosti i nedostataka stonog fudbala u kućnim uslovima.

PREDNOSTI:

 • Može se igrati nezavisno od vremenskih prilika.
 • Slično društvenim igrama, odličan je za ispunjavanje slobodnog vremena.
 • Timska igra donosi osećaj zajedništva.
 • Odličan je za koordinaciju pokreta i reflekse.

NEDOSTACI:

 • Velika težina stola.
 • Potrebno je dosta prostora ukoliko se sto ne sklapa.
 • Kvalitetni stoni fudbal nije jeftin.

Kao što vidite, prednosti su brojnije od mana i stoni fudbal je prava, „zarazna“ zabava za celo društvo. Zato vam navodimo i par stavki na koje treba da obratite pažnju pri kupovini sobnog zelenog terena:

 • Veličina / visina stola – Ukoliko ste viši od 1,70 metara, onda sto ne bi trebalo da je niži od 91 cm jer ćete, u suprotnom, imati problema sa leđima.Stolovi ispod 90 cm su jeftiniji i više namenjeni deci.Da biste mogli stoni fudbal porodično da koristite, najbolje je odlučiti se za sto podesiv po visini.
 • Stabilnost i težina stola – Što je sto za fudbal teži, to je bolje.Teži sto se teško pomera čak i pri najžustrijim igrama.Preporučuje se sto od najmanje 80 kg. Takođe se uverite da su noge stola od čvrstog i kvalitetnog materijala.
 • Brojač golova – Ovde možete birati između elektronske i mehaničke varijante.Digitalni model je mnogo praktičniji, jer koliko god da ste iskreni, dešava se da zaboravite da brojite tokom igre.
 • Pribor – Uverite se da za vaš model stonog fudbala postoji dovoljno dodatne opreme. Naravno, kvalitetne loptice su najvažnije. Tu su i hvataljke za rukohvate koje sprečavaju klizanje, kao i specijalne rukavice koje štite dlanove od plikova.

Kada ste razmotrili sve navedeno, savetujemo da proučite i pravila ove zanimljive igre i posetite idealno.rs gde ćete moći da razgledate modele i upoređujete cene kako biste odabrali stoni fudbal po meri vaših potreba.

Pogledajte i ovo: