You are here: Home » Lifestyle » Lekcije o muževnosti kojima nas uči James Bond

Lekcije o muževnosti kojima nas uči James Bond

Svi smo ga gledali, uživali u njegovim vratolomijama, ostali zaprepašteni nevjerojatnim gadgetima koje koristi; žene su ostale impresionirane, a muškarci se pak divili njegovom umijeću zavođenja žena. Što je ono što Jamesa Bonda čini toliko posebnim? Zašto bez problema može srediti desetak bolje naoružanih i superiornih protivnika, zašto tako lako sjedne za neki stol tijekom casino promocije i izađe s dobitkom, i u čemu je tajna njegovog zavođenja žena? Snaga i šarm, pravednost i ljubaznost, karakter i neovisnost samo su neke od vrlina koje 007 posjeduje, a koje se nama, običnom puku, čine toliko nedostižnima. 

Prvi film o James Bondu na tržište je izišao davne 1962. pod nazivom ‘Dr. No’, a u gotovo 60 godina, tajnog agenta je tumačilo osam glumaca. Svaki je od njih imao neke svoje karakteristike koje su se savršeno uklopile u tumač uloge o opasnom, ali uzbudljivom životu, životu na visokoj nozi u kojem možeš imati sve što poželiš, ali i u kojem smrt čeka na svakom uglu. Isto tako, svaki od filmova i glumaca ponudio je nekoliko vrijednih lekcija koje na neki način možemo implementirati i u svoj život. Pa krenimo.

1. Ispuni obećanja, dovrši započeto

Ma s kakvim se poteškoćama i neprilikama susretao na svom trnovitom putu tajnog agenta, James Bond uvijek je bio osoba od maksimalnog povjerenja. Nebitno radi li se o novom teškom i po život opasnom zadatku kojeg je pred njega stavila M, ili o obećanju koje je dao najnovijoj od svojih brojnih ‘femme fatalea’, 007 uvijek održi svoju riječ. Kad situacija postane teža no što je to mogao zamisliti, Bond pomiče svoje granice i pobrine se da dovrši što je započeo – možda se kući vraća izubijan i istraumatiziran, ali ponosan i u jednom komadu. Odlučnost je stoga jedna od njegovih najvećih vrlina.

2. Uvijek budi u korak, uz dozu opreza

Od prvog pa do zadnjeg filma o ovom tajnom agentu, svaki je kroz narativ predstavio neko revolucionarno tehnološko pomagalo, nešto što nam je (barem u vrijeme kad su filmovi izlazili) bilo dotad neviđeno i nepojmljivo. Bond je majstor tehnologije, ali nikad njen rob, što je nešto o čemu u suvremeno doba itekako možemo debatirati. Tehnologijom se služi kad mu je potrebna, ali uvijek uz dozu opreza kako ona ne bi zavladala njime te kako ne bi postala nešto bez čega ne može.

3. Drži prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže

Kao svi najbolji borci, 007 nikad ne stupa u kontakt sa zakletim neprijateljem prije no što o njemu sazna sve što bi mu moglo pomoći u neizbježnom sukobu. Pri tome, njega ne zanima samo tko njegov neprijatelj jest i kako se zove, već i na koji način razmišlja, kakvi su mu prioriteti, s kim je blizak i čega se najviše boji. U obilju filmova o Bondu upravo se takav način razmišljanja ispostavi ključnim u pobjedi do koje 007 naravno, u pravilu dolazi.

4. Stil i prvi dojam život znače

James Bond nikad neće izaći u javnost u poderanim hlačama i zgužvanoj košulji. Smoking odgovarajuće veličine, iskrojene hlače i kravata te postojana frizura njegov su zaštitni znak. Uz ispijanje martinija i vješt rječnik, postoji li žena koja bi mu odoljela?

5. Uvijek ostani smiren

Biti muškarac znači i ostati smiren pod pritiskom, ma s koliko god se teškim izazovima suočavali. 007 su prethodna iskustva i vrhunski treninzi naučili za takvo što. On je uvijek maksimalno fizički spreman, a umno smiren. Uz takvu kombinaciju, nemoguće je ući u njegovu glavu i zato je uvijek u prednosti pred neprijateljima.

Pogledajte i ovo: