You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Što još osim proteina treba sadržavati prehrana jednog muškarca?

Što još osim proteina treba sadržavati prehrana jednog muškarca?

Proteini su možda ključni za izgradnju mišića kod muškaraca, no za zdravlje organizma i dugoročnu vitalnost potrebni su tijelu i mnogi drugi nutrijenti.

Sve više muškaraca pridaje veliku pažnju svojoj prehrani. To nije iznenađenje, jer prošla su vremena kada smo vjerovali da je dovoljno pojesti pregršt mesa, kako bi tijelo dobilo sve što mu je potrebno.

Istina je, prehrana muškaraca i dalje se mora razlikovati od prehrane žena. Uostalom, dovoljno je naglasiti kako muški mišići troše više energije od onih kod ljepšeg spola, a samim time traže i dnevni unos puno više kalorija, kako bi ih se moglo održavati.

Upravo mišići su u fokusu prehrane muškaraca već stotinama godina. Znamo da su za njih potrebni proteini, jer aminokiseline se brinu za njihovu obnovu i izgradnju. To je još izraženije u zrelijoj dobi, kada tijelu treba što više proteina kako bi se izbjegla sarkopenija, odnosno drastično smanjenje mišićne mase.

No, proteini definitivno nisu i ne mogu biti jedini gradivni elementi koje muškom tijelu treba. Dapače, tu su još mnogi drugi nutrijenti koje treba redovito konzumirati, zbog čega je uravnotežena prehrana jedini pravi put prema uspješnoj izgradnji tijela i održavanju zdravlja…

Tijelo treba zdrave masti i vlakna

Osim proteina, za muškarca su barem jednako važni zdravi izvori masti. Govorimo o nezasićenim mastima, od kojih se po svojem pozitivnom djelovanju najviše ističu omega 3 masne kiseline.

One su bitne, jer njihovim unosom smanjujemo krvni tlak, kao i izglede za nastanak ugrušaka u krvi i stvaranje plaka na žilama. Usput dižu visinu dobrog HDL kolesterola i tako dovode krvožilni sustav u ravnotežu. Dobre su i za zdravlje zglobova i kostiju te pojačavaju protuupalni odgovor tijela, u slučaju nastanka različitih infekcija.

Omega 3 masne kiseline muškarac može dobiti konzumiranjem ribe, ali i iz morskih algi. Jedan od najjednostavnijih načina unosa definitivno su omega 3 kapsule, bazirane upravo na algama, o kojima više možete saznati na linku https://www.malinca.hr/omega-3.html.

Osim omege, muškom tijelu definitivno trebaju i biljna vlakna. Naime, prehrana bazirana na velikoj količini proteina, kao i ugljikohidratima može negativno utjecati na zdravlje probave. Baš zbog toga je bitno dodati prehrani što više vlakana, kako bi se crijeva uspješno čistila, jer od zdravlja probavnog trakta kreće i zdravlje ostatka organizma.

Vlakna je moguće unijeti konzumiranjem integralnih žitarica, ali i različitim vrstama povrća. Jabuke, kruške i maline sadrže pregršt vlakana, kao i avokado te različite mahunarke. Sjemenke također mogu biti bogate ovim vrijednim nutrijentom, a i tamna čokolada.

vlakna
Foto: Shutterstock

Vitamini i minerali pomažu radu organskih sustava

Uz proteine, zdrave masti i vlakna, tijelu još treba i ponešto mikronutrijenata. To su tvari koje unosimo u puno manjim količinama, no svejedno su nužne kako bi organski sustavi funkcionirali kako treba.

Tu posebno treba izdvojiti vitamine. Zbog specifičnih hormona koji djeluju unutar organizma muškarci trebaju nešto drukčiju kombinaciju vitamina od žena. Fokus je na vitaminima A i C, važnima za kvalitetan imunološki odgovor, a tu je još vitamin D kojeg prije svega crpimo zahvaljujući sunčevoj energiji.

Bilo da je u pitanju vitamin kojeg unosimo u tijelo ili tvar koju u velikoj mjeri proizvodi organizam, među koje spada i koenzim Q10, uvijek postoje dodaci prehrani koji mogu nadoknaditi eventualnu nestašicu. Naravno, puno toga će tijelu dati i konzumacija raznolikog voća i povrća, od banana i grejpa do mrkve, brokule i kelja.

Tu su još i minerali, također bitni za obavljanje različitih procesa unutar tijela. Muškarac bi fokus trebao usmjeriti na magnezij, cink, kalcij, željezo i selen, prijeko potrebne kako bi tijelo dobilo sve što je potrebno i zadržalo dugoročnu vitalnost.

U svakom slučaju, raznolika prehrana najbolji je izbor za jednog muškarca. Pritom treba paziti da unos proteina uvijek bude na zadovoljavajućoj razini. No, ne treba zanemariti ni druge hranjive tvari, poput vlakana, zdravih masti, minerala i vitamina, jer su jednako bitni da bi organizam ostao zdrav, a tijelo bilo lijepo oblikovano…

Pogledajte i ovo: