You are here: Home » Biznis & karijera » Posao u Norveškoj – kako do posla?

Posao u Norveškoj – kako do posla?

Norveška je jedna od zemalja koja traži radnike van svojih granica. Prema podacima koje je objavila Evropska agencija za zapošljavanje, u ovoj zemlji najtraženiji su stručnjaci za mehaniku, elektroniku, hidrauliku i vodovod. Istraživanja o životnim standardima i kvalitetu života pokazala su da uslovi u Norveškoj spadaju u najhumanije i najbolje u celom svetu.

Što se tiče uslova rada u Norveškoj, opšte je pravilo da radnici sa poslodavcem zaključuju pisani ugovor koji podrazumeva tri do šest meseci probnog rada pre potpisivanja trajnog ugovora. Strani državljani mogu imati pravo da borave u zemlji do pola godine ako tamo traže posao. Radno vreme u Norveškoj je nešto kraće nego što je to slučaj sa većinom evropskih zemalja i podrazumeva 37,5 sati nedeljno, a maksimalno može da dostigne uobičajenih 40. Plata se isplaćuje na mesečnom nivou. Prosečan broj slobodnih dana za godišnji odmor je 25, a zaposleni iznad trideset godina starosti imaju pravo na mesec dana plaćenog godišnjeg odmora. Budući da uz ove uslove dolazi prosečna plata od 4500 evra, jasno je zašto je Norveška postala jedna od privlačnijih destinacija za traženje posla.

Posao u Norveškoj - kako do posla

Koja zanimanja su tražena u Norveškoj?

Najtraženija zanimanja u ovoj zemlji su u već pomenutim oblastima mehanike, automatike, hidraulike i vodovoda. Osim toga, veoma su traženi inženjeri različitih profila, medicinski radnici i psiholozi. Dobru perspektivu imaju i vaspitači za rad sa decom u predškolskim ustanovama, taksisti, vozači i radnici u ugostitejstvu, pre svega kuvari i konobari.

Minimalna plata u Norveškoj iznosi 1 600 evra. Kuvari zarađuju oko 2 000 evra, konobari 1900, pomoćne medicinske sestre 2 700 evra, medicinske sestre 3 000 evra, a specijalistička medicinska sestra ima platu od 3 500 evra.

Primanja na mesečnom nivou  kreću se do 4 500 evra u bruto iznosu, a nakon odbijanja svih poreskih troškova i socijalnih davanja, krajnja primanja mogu da iznose do 3 500 evra mesečno. Treba imati u vidu da su troškovi života u ovoj zemlji sa visokim standardom znatno viši nego u Srbiji, a hrana je i do šezdeset odsto skuplja.

Kako pronaći posao u Norveškoj?

Sudeći prema iskustvima, najbolji i najsigurniji način dolaženja do posla u Norveškoj je prijavljivanje putem neke od registrovanih agencija za zapošljavanje, čija je delatnost regrutacija stranih radnika, kao i njihova priprema za dolazak i rad u Norveškoj. Osobe koje su se zaposlile na ovaj način trebalo bi da imaju zagarantovanu mesečnu isplatu sa svim socijalnim i poreskim davanjima koja su uskladu sa zakonima Norveške. Postoje agencije koje posreduju u saradnji između naše zemlje i Norveške, čiji zvaničnici preporučuju da se kandidati koji traže posao u ovoj zemlji registruju u njihovoj bazi podataka. Osobe koje na ovaj način prođu neophodnu proveru za svoju kandidaturu za posao u Norveškoj, imaju veće šanse da u jednom trenutku dođu do dobre radne pozicije u ovoj skandinavskoj zemlji.

Na primer, neke od agencija vrše pripremu za medicinske radnike i vaspitače, sa ciljem da ova lica budu zaposlena u Norveškoj pod ugovorom za stalno. Još uvek su najaktuelniji sezonski angažmani, sa trajanjem od tri do šest meseci. Jedna od otežavajućih okolnosti je činjenica da strani državljani koji dolaze iz zemalja van Evropske unije mogu da dobiju radnu dozvolu na najviše šest meseci, ali država i poslodavci nude mogućnost probnog rada, koji daje garanciju da će radnik biti primljen na ugovor za stalno.

Šta je potrebno za pronalaženje posla u Norveškoj?

Ako strani državljani iz zemalja koje nisu članice Evropske unije žele da pronađu zaposlenje u Norveškoj, neophodno je da imaju boravišnu radnu dozvolu. Da bi mogli da dobiju ovu dozvolu, kandidati prvo moraju da pronađu poslodavca u Norveškoj, odnosno da imaju konkretnu poslovnu ponudu sa ugovorom.

Prijavljivanje u agenciji. Da bi strani državljani mogli da se zaposle u Norveškoj, moraju da prođu vrlo strogu proceduru provere njihovih sposobnosti i kvalifikacija. Budući da se regrutacija radnika najčešće obavlja posredstvom agencija za zapošljavanje, potrebno je poslati prijavu agenciji. Prijava podrazumeva biografiju na srpskom i engleskom jeziku u elektronskoj formi, fotokopiju ili skeniranu diplomu i reference o prethodnom radnom iskustvu.

Provera sklonosti. Nakon slanja prijave, agencija poziva kandidata na intervju, u sklopu selekcije i pripreme budućih zaposlenih u Norveškoj. Na intervjuu se utvrđuju skonosti kandidata, njegov opšti profil i vrši se testiranje znanja engleskog jezika. Ova provera obuhvata i psihološko testiranje, a troškovi cele procedure iznose oko 3 500 dinara.

Provera znanja norveškog jezika. Važna stavka kada je selekcija kandidata u pitanju je i provera znanja norveškog jezika, koji je takođe jedan od uslova za dobijanje posla u ovoj zemlji, a nivoi potrebnog znanja variraju u zavisnosti od radnih mesta. Radnici u ugostiteljstvu moraju da poseduju bar osnovni nivo poznavanja norveškog jezika, dok medicinski radnici obavezno moraju imati viši nivo znanja. Neke agencije nude kurseve norveškog jezika za one kandidate koji uopšte ne znaju jezik.

U okviru ove procedure u agenciju treba da stigne ugovor o radu sa određenim poslodavcem koji nudi radno mesto. Kandidat se izjašnjava da li prihvata dati ugovor ili ne, nakon čega je dužan da obezbedi prevod diplome na engleski jezik, kao i prevod ostale potrebne dokumentacije, kao što je licenca, državni ispit, fotokopija važećeg pasoša, izjava da kandidat nije krivično osuđivan, odnosno da se protiv njega ne void nikakav krivični ili prekršajni postupak. Što se tiče kvaifikacija kandidata, završeno obrazovanje mora da bude u skladu sa stručnim usavršavanjem u Norveškoj. U nekim slučajevima potrebna je autorizacija diplome. Medicinski radnici moraju da prilože diploma ili priznatu licencu za rad.

Dozvola za boravak i rad u Norveškoj

Za radnu dozvolu se aplicira u ambasadi Norveške. Pre toga potrebno je proći celu proceduru zapošljavanja kod norveškog poslodavca, po čijem osnovu bi izdavanje dozvole bilo odobreno. Osim dokumentacije, za podnošenje zahteva za izdavanje radne dozvole se plaća taksa u iznosu od oko 350 evra. Dozvola za boravak može da se dobije za period od jedne do tri godine, a nakon tri godine se podnosi zahtev za odobrenje stalnog boravka. Kod sezonskog rada nije moguće boraviti u Norveškoj duže od šest meseci u okviru jedne godine.

Ukoliko strani radnik izgubi posao dok je u Norveškoj, ima pravo da traži novo zaposlenje u zemlji u narednih šest meseci.

Pogledajte i ovo: