You are here: Home » Biznis & karijera » Posao u Italiji – kako do posla?

Posao u Italiji – kako do posla?

Italija je još jedna destinacija koja je privlačna stranim državljanima kada je traženje zaposlenja u pitanju. Naime, ova mediteranska zemlja ima niz prednosti, kao što su bogata istorija i prijatna klima. Osim toga, jedna od najcenjenijih svetskih kuhinja je upravo italijanska.

Što se tiče mogućnosti zapošljavanja stranih državljana, Italija najčešće nudi razne sezonske poslove, a najtraženija deficitarna zanimanja su medicinski radnici i kuvari.

Posao u Italiji - kako do posla

Kakav je život u Italiji?

Italija nije jeftina zemlja za život, naročito u pogledu prosečne potrošnje naših sugrađana, ali je ipak dosta povoljnija u odnosu na zemlje na severu i zapadu Evrope. Sudeći prema iskustvima naših državljana koji žive i rade u ovoj zemlji, u Italiji nema striktnih pravila kada su u pitanju vreme i rokovi, što je glavna karakteristika mentaliteta ove zemlje. Oni često tvrde da u Italiji ništa ne mora da se obavi na vreme, za razliku od zapadnoevropskih država poput Nemačke, gde važe strogo uređena pravila u ovom pogledu.

U većim gradovima Italijani imaju dvokratno radno vreme koje važi u gotovo svim objektima, počev od banaka, preko apoteka do prodavnica. Razlike postoje u zavisnosti od regije. Na krajnjem jugu radno vreme često traje do kasno u noć.

Koji poslovi su najtraženiji u Italiji?

Naši državljani su uglavnom zainteresovani za sezonske poslove u Italiji. Italijanska vlada je prošle godine objavila poziv za potražnju 13 000 sezonskih radnika iz inostranstva, sa listom zemalja koje imaju prednost. Na ovom spisku se našla i naša zemlja, kao i susedne zemlje iz regiona. Budući da italijanske vlasti nisu kontaktirale naše institucije, kandidati su morali sami da se pobrinu o svojim prijavama i potrebnim informacijama. Obaveštenja su objavljivana na italijanskom jeziku, na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, za šta je potrebno bar osnovno poznavanje italijanskog jezika. Dosta naših sugrađana, naročito mlađih, zainteresovano je za ovakvu vrstu posla. Prema izvorima sa internet foruma o ovoj ponudi, moglo se zaraditi i do 2 000 evra na mesečnom nivou. Sezonski poslovi se najčešće odnose na poljoprivredni sektor, odnosno na potražnju radne snage za branje sezonskog voća na italijanskim plantažama. Prema iskustvima osoba koje su radile ovaj posao, rad je fizički naporan, ali je isplativ. Radno vreme je osam sati i u nekim slučajevima obuhvata sva tri obroka. Oni koji su imali iskustva sa ovakvim poslovima savetuju da se svaka ponuda dobro prouči, budući da prevare u pogledu dodatne zarade poslodavca nisu retka pojava. Posao u Italiji je najbolje tražiti preko prijatelja ili poznanika.

Osim sezonskih poslova, u Italiji ima dosta mesta u u gostiteljstvu, koja ne zahtevaju visoke kvalifikacije, poput poslova u hotelima, hostelima, restoranima, barovima i bebisitingu. Strani državljani koji tečno govore engleski mogu raditi kao predavači engleskog jezika. Profesionalne ozbiljne institucije zahtevaju posedovanje TOEFL sertifikata o vladanju jezikom. Deficitarna zanimanja u Italiji su medicinska sestra i kuvar.

Kako se zaposliti u Italiji?

Osobe koje žele da pronađu zaposlenje u Italiji, a nisu iz zemalja Evrospke unije, moraju da se upoznaju sa procedurama i uslovima koji su neophodni za takav angažman. Kao i u drugim slučajevima, procedure za dobijanje radnih dozvola su podložne promenama, stoga je najbolje raspitati se u relevantnim institucijama, kao što je ambasada Italije (http://www.ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/it/). Saveti i preporuke osoba koje imaju iskustva u radu u Italiji nikada nisu suvušni.

Mogućnosti dobijanja posla u Italiji zavise od vise različitih faktora, među kojima su nacionalnost, kvalifikacije kandidata, dužina njihovog boravka i lokacija na kojoj bi radili. U velikim gradovima postoji širok spektar poslova za strane državljane koji tečno govore engleski, a preporučuje se da kandidat govori i italijanski. Takođe se savetuje da biografija bude dobro sročena i napisana na italijanskom jeziku.

Poslovi u Italiji se mogu tražiti na internet sajtovima poput bollettinodellolavoro.it, monsteritalia.it, lavoro.corriere.it. Oglasi za posao se mogu pronaći i u lokalnim novinama u Italiji, poput nedeljnika Porta Portese, Wanted in Rome i Secondamano. U ovim novinama kandidati mogu i sami da daju svoj oglas.

Poslovi koji se najlakše dobijaju su oni koji ne zahtevaju visoku stručnu spremu. To su poslovi u hotelima, restoranima, na farmama, poslovi čuvanja dece i slično. Dosta mladih se opredeljuje za volontiranje u zamenu za smeštaj i hranu. Za posao predavača engleskog jezika obavezan je sertifikat, kao i legalna radna dozvola.

Još jedna od opcija je pronalaženje lokalnih agencija za zapošljavanje, koje posreduju između radnika i poslodavca tako što usklađuju potrebe različitih kompanija sa veštinama i interesima radnika. Ove agencije mogu biti privatne i državne, a finansira ih Federalno ministarstvo za zapošljavanje. Državne agencije za zapošljavanje rade na zapošljavanju za potrebe lokalnih fabrika. Veće kompanije često imaju spremne formulare za prijavljivanje za posao prilikom novih tura zapošljavanja ili drugih vidova proširenja broja zaposlenih.

Kako dobiti radnu dozvolu?

Strani državljani koji su iz zemalja van Evropske unije ne mogu da rade u Italiji bez legalne radne dozvole. Potrebno je izvesno vreme da se ova dozvola izda. Građani iz zemalja Evropske unije mogu da rade samo uz obavezan lični i identifikacioni broj, kao što je to slučaj i sa građanima Italije. Radnici van zemalja Evropske unije moraju da se legalizuju kod svojih italijanskih poslodavaca. Ova procedura važi za sva radna mesta, bez obzira na nivo kvalifikacija. Poslodavci moraju da plaćaju doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje, zbog čega nisu raspoloženi da primaju radnike bez pravnih papira. Više informacija o uslovima za dobijanje radne dozvole i potrebnoj dokumentaciji dostupno je na internet stranici http://migrantservicecentres.org/index.php?page=1.

Pogledajte i ovo: