You are here: Home » Lifestyle » Najskuplja kafa na svetu – koja je?

Najskuplja kafa na svetu – koja je?

Priča o kafi je duga i veoma interesantna. Mogli bismo čak da kažemo da je postojao ili da postoji ‘put kafe’, baš kao što je to slučaj sa, recimo, putem čaja’ ili ‘putem svile’.

Kafa se ispija u čitavom svetu, na različite načine, a ovaj užitak prate i različiti običaji.

Vama je sasvim sigurno dobro poznat miris crne kafe, gorke ili slatke, po želji i ukusu, a koju kod nas nekada nazivamo turskom, nekad srpskom, a nekada i prosto, dobrom, starom domaćom kafom.

Serviramo je u lepim malim šoljama, namenjenim baš za kafu, obično uz kockice šećera i nezaobilazni domaći ratluk. Možda više volite belu kafu, sa mlekom, ako vam je tamna domaća kafa prejaka.

Ipak, ima onih koji se odlučuju upravo za oštar, jak espreso, te ljubitelja moke ili jednostavne instant Nes kafe.

Tu su i razne varijante kafa sa ukusima, te frapei sa kafom, kapućino, kafeni napici koji se mešaju sa alkoholom, pa onda i izvesne poslastice u čijem se receptu nalazi i kafa kao jedan od sastojaka.

Ipak, šta je najvažnije kada spremamo neki kafeni napitak ili želimo nešto da naručimo? Pravi poznavaoci i uživaoci napitaka od kafe, a posebno oni koji se opredeljuju za ‘čistije’ varijante, to jest kafu bez mnogo dodataka, sigirno će vam reći da je kvalitet same kafe od veoma velikog značaja.

Čak i kada kuvate domaću kafu kod kuće, verovatno možete da primetite razliku u ukusu i jačini kafa različitih proizvođača, bilo da nabavljate mlevenu kafu, sveže mlevenu ili sami meljete kafu u celom zrnu.

Postoji dosta različitih vrsta kafe, te i proizvoda od kafe, koji služe za pripremanje napitka koji uglavnom jednostavno zovemo – kafa.

Da li cena samog proizvoda ima veze ili ne sa kvalitetom kafe, prosudite sami. U većini slučajeva je to pitanje ličnog ukusa. Mnoge neće fascinirati kafa koju ćemo vam danas predstaviti kao najdragoceniju, da tako kažemo, kafu na svetu.

Možda su neki od vas imali priliku i da probaju ovo čudo od kafe, a možda neke zaintrigira da je okuse.

Tržište kafe je veoma bogato i na njemu se mogu naći najrazličitiji tipovi kafe. Mesto na kome se biljka kafa gaji, način na koji se procesuira, tradicija iz koje potiče, sve to utiče i na kvalitet, ali i na cenu kafe.

Bilo kako bilo, pričaćemo o najskupljoj kafi na svetu i još ponekim skupim kafama.

Kopi Luwak – Najskuplja kafa na svetu

Najskuplja kafa na svetu je takozvani Kopi Luwak, čije se cena kreće i do 600 dolara za 500g kafe, što je neverovatna cifra i sama za sebe, a posebno kada je uporedimo sa cenama za prosečnu kafu, od 3 do nekih 10 dolara za istu količinu.

Kopi Luwak zapravo nije nikakva posebna sorta kafe, već je tajna njene veštački formirane cene, kako to nazivaju pojedini sajtovi, u načinu na koji se ova kafa proizvodi.

Druge vrste kafe, koje bi mogle da preotmu status najskuplje su Black Ivory Coffee, Finca El Injerto Coffee, Esmeralda Special i St. Helena Coffee.

O njima ćemo reći ponešto u nastavku teksta. Naime, Kopi Luwak je dugo važio za najskuplju svetsku kafu, te se proizvođači i dalje trude da održe ovaj ‘hajp’.

O čemu je reč i zašto je Kopi Luwak skup i neobičan?

 Šta je Kopi Luwak i kako se pravi?

Dakle, kao što smo rekli, nije reč o tipu kafe, već o načinu proizvodnje.

Ukratko rečeno, Kopi Luwak je kafa koja se proizvodi od delimično svarenih zrna kafe kojima se hrani jedna posebna životinja, indonežanska mala cibetka palmašica, jedna vrsta mački slične životinje, Paradoxurus hermaphrodites. Cibetka palmašica živi uglavnom u jugoistočnim delovima azijskog kontinenta i obožava da jede plodove biljke kafe.

Kopi Luwak je zapravo kafa od izmeta cibetke palmašice, što vam verovatno ne zvuči veoma primamljivo, nekima čak i vrlo odbojno, pa se možda i pitate zašto bi takav proizvod bio toliko skup.

Pa, kao što dobro znamo, egzotične stvari, maker same po sebi ne bile nekog neodoljivog ukusa, mirisa, čak ni izgleda, oduvek su intrigirale.

Sve što je neobično ili retko, a i ono do čega se teško dolazi ili što se uz izvesnu muku proizvodi, u nama izaziva radoznalost i želju da to probamo, vidimo, okusimo.

Tako smo na kraju dobili skupocenu ‘cibetkinu kafu’, poznatu još i kao ‘kafa od mačjeg izmeta’. Ova mala životinja je sisar iz porodice Viverridae, a u Indoneziji, tamo gde se ova kafa proizvodi, naziv za cibetku palmašicu je luvak, pa tako po njoj proizvod i nosi ime.

Prvi deo naziva je reč koja označava kafu. Kako se onda Kopi Luwak zapravo pravi?

Pa, cibetke se hrane plodovima biljke kafe, a sama zrna prolaze kroz njihov sistem za varenje, nakon čega ih životinjice izbace.

Taj izmet se prikuplja, prolazi dodatnu obradu i na kraju se plasira na tržište kao dragocena Kopi Luwak kafa. Možda bi crveni zmaj Šmaug iz Tolkinovog “Hobita” mogao umesto zlata i dragulja da gomila zalihe cibetkine kafe.

Šalu na stranu, hajde da se bliže pozabavimo procesom dobijanja ovog proizvoda, zbog čega se on smatra tako ekskluzivnim i neobičnim. Proizvođači naglašavaju da je upravo način na koji se dobija zaslužan za njen ukus i kvalitet, te i cenu.

Proizvodnja ‘cibetkine kafe’ nije baš tako jednostavna, a sam je proces dug i kompleksan. Šta se to dešava sa kafom i zašto ona postaje tako dragocena? Već smo pomenuli da je reč o polusvarenom zrnu kafe koje dobijamo iz izmeta cibetke palmašice.

Naime, ove male životinje veoma vole plodove kafe, a u tim plodovima se nalaze semenke, zrna od kojih se i uobičajenim postupcimamože praviti kafe. Inače, kofein koji se u kafi nalazi treba da štiti biljku od halapljivih životinja.

Cibetka, međutim, nema nikakav problem sa kofeinom, kakav bi imale druge životinje koje izbegavaju da jedu plodove kafe. Cibetke tako rado traže lepe plodove, odabiraju one najzrelije i uživaju u njihovom ukusu. Ono što se događa u njihovim stomacima čini Kopi Luwak jedinstvenim.

Kada dospe u organizam jedne cibetke, plod počinje da se vari i tako se odstranjuje sav njegov mesnati deo. Semenke, međutim, ostaju potpuno neoštećene; njih cibetke ne vare.

Ipak, ono što enzimi u njihovom digestivnom sistemu čine ovim zrnima pospešuju kvalitet budućeg proizvoda. Oni utiču na kiselost i smanjuju je, a samim time umanjuju i gorčinu.

U toku ovog procesa se umanjuje i udeo samog kofeina, kao i protein u zrnima kafe. Sve ovo ima pozitivan efekat na kvalitet gotovog proizvoda; dobija se kafa koja nije opora i previše gorka, ima finiji ukus, a aroma dolazi do izražaja.

Nakon što su se najele plodova kafe, cibetke izbacuju ostatke u narednih 24 do 36 sati. Indonežanski i filipinski farmeri na plantažama najskuplje kafe na svetu prikupljaju njihov izmet, čiste ga i suše prirodnim putem, na suncu.

Nakon sušenja se zrna obrađuju tradicionalno u drvenim sudovima, izdvajaju se neoštećena zrna iz ljuske, odabiraju se najbolja zrna i kafa je spremna za prženje i dalji postupak.

Kopi Luwak i ugroženost cibetki

O jednom velikom problemu koji se tiče proizvodnje Kopi Luwak svakako treba govoriti. Naime, Kopi Luwak se može dobiti na prirodan i sasvim bezbedan način za život ovih malih životinja.

Njihov se izmet može skupljati na plantažama kafe, gde životinje same pronalaze slasne plodove.

Međutim, pohlepan kakav jeste, čovek je pomislio da bi mnogo veću dobit imao ako bi cibetke držao u zarobljeništvu i hranio ih kafom na veštački, prisilan način.

Ima farmera koji bi želeli da o cibetkama brinu na bolji način, no oni nemaju dovoljno edukacije za tako nešto. Možemo lako da pretpostavimo kakav efekat život u zbijenim i pretrpanim kavezima ima na ove životinje.

Treba znati da se autentični Kopi Luwak dobija na prirodan način i da mora biti sertifikovan od strane Rainforest Alliance, WSPA ili UTZ.

 Druge skupocene kafe

Black Ivory Coffee je posebna vrsta kafe koja se proizvodi na Tajlandu i važi za jedan od najređih i najskupocenijih proizvoda od kafe. Za razliku od Kopi Luwak, u procesu pravljenja Black Ivory Coffee učestvuju slonovi.

Kompanija koja je proizvodi podržava udruženja i porodice koja se bave negom slonova, dobrobiti ovih životinja i njihovim očuvanjem. Black Ivory kafa se dobija na sličan način kao i ona od cibetki.

Porodice koje brinu o slonovima mešaju njihovu omiljenu hranu sa najkvalitetnijim bobicama tai arabika kafe, nakon čega sledi dug digestivni proces koji na poseban način ‘obrađuje’ zrna. Dalji postupak je sličan kao i sa Kopi Luwak.

Od oko 33 kilograma plodova kafe dobija se jedan kilogram Black Ivory Coffee. Jedna šolja ove kafe, koju možete poručiti u ekskluzivnim tajlandskim odmaralištima je oko 50 dolara.

Finca El Injerto kafa je proizvod iz Gvatemale, sa plantaže koja ima dugu tradiciju u proizvodnji kafe.

Ova kafa potiče iz brdovitih krajeva, poznatih po svom zemljištu i prirodnom okruženju, dok je duga tradicija kultivacije doprinela unapređenoj tehnoligiji dobijanja kafe i njenim finesama.

El Injerto je porodična tradicija, a njihova kafa je do sada osvojima mnoga priznanja zbog zvog delikatnog, slatkastog i prefinjenog ukusa i arome. Cena za jednu funtu kafe je do 50 dolara.

Gvatemala je inače jedan od najvećih proizvođača kafe u Latinskoj Americi.

Hacienda La Esmeralda je mesto sa kog dolazi Esmeralda Special, još jedna u nizu traženih i skupocenih svetskih kafa. Nalazi se na planini Baru u zapadnoj Panami. Ova kafa je veoma cenjena zbog svog prefinjenog voćkastog ukusa i takođe je osvojila mnoga priznanja.

Kafa se pažljivo prikuplja ručno i procesuira na farmi. Cena jedne funte odnosno nešto manje od 500gr ove kafe dostiže i 350 dolara.

St. Helena Coffee je francuska kafa, a svoj naziv i ekskluzivnost duguje mestu sa kog potiče.

Naime, potiče sa ostrva Sveta Jelena, vulkanskog ostrva na kome raste specijalna vrsta arabike, karakteristična samo za ovu lokaciju. Cena ove kafe je minimum 75 dolara za funtu.

Pogledajte i ovo: