You are here: Home » Teretana & trening » Kako skinuti stomak i salo sa stomaka

Kako skinuti stomak i salo sa stomaka

Pivski stomak i lako dobijanje masnih naslaga u tom predelu tela je mnogim muškarcima prepreka do savršenog atletskog izgleda i forme, čak i ako su fizički aktivni i redovno treniraju. Mnogi faktori u kombinaciji utiču na sklonost pojedinca za dobijanje sala u predelu stomaka, a oni uključuju  fiziološke predispozicije i genetsko nasleđe. Prirodna telesna konstitucija takođe igra važnu ulogu, ali postoje veoma efikasni načini da se ovaj problem prevaziđe i uspešno savlada, a čak i urođene karakteristike ne moraju biti nepremostiva barijera.

Činjenica je da je skidanje sala sa stomaka mnogim muškarcima jedan od najvećih problema kada je reč i o estetici i o fizičkoj formi. Veliki broj pojedinaca je sklon da se pomiri sa ovakvom situacijom i opravda nakupljene naslage svojom telesnom građom, genetskim predispozicijama, poslom bez mnogo kretanja i slično. Glavni razlog sa takav stav zapravo je to što za mnoge proces mršavljenja i zatezanja stomaka može biti mukotrpan, spor i ne davati brzo vidljive rezultate. No, to nikako ne treba da bude obeshrabrujuće i treba da navede na preispitivanje životnih navika, što je neophodan korak za postizanje ravnog stomaka i drugih telesnih beneficija u svakom smislu.

Kako skinuti stomak i salo sa stomaka

Zašto su masne naslage na stomaku opasne?

Kada govorimo o pivskom stomaku i masnim naslagama, često se osvrćemo samo na estetsku komponentu i smatramo takav izgled neprivlačnim, ali vrlo retko se bavimo uticajima koji one mogu imati na celokupno zdravlje. Salo u predelu stomaka je mnogo više od vizuelne smetnje i može da ugrozi zdravlje, ukoliko se o tome ne vodi računa i pusti da se situacija otrgne kontroli. Na sreću, postoje načini da se ovog problema rešimo na vreme, ukoliko se posvetimo zdravom načinu života i uvedemo malo drugačiju životnu rutinu. Što ranije počnemo, pre ćemo se vratiti ili doći u željenu formu.

Zašto je salo na stomaku opasno za zdravlje? Mnoge osobe, nažalost, uopšte nisu svesne da su naslage sala na stomaku povezane sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i veruju u rasprostranjen popularni mit da je potpuno u redu imati naslage na stomaku, ukoliko je indeks telesne mase u granicama normale, odnosno ako ne spadaju u kategoriju gojaznih osoba. Međutim, višak sala na stomaku je mnogo ozbiljniji problem od masnih naslaga raspoređenih po celom telu.

Brojna medicinska istraživanja su pokazala da je gomilanje sala na stomaku povezano sa većim rizikom za ozbiljne zdravstvene probleme poput kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, karcinoma, dijabetesa i drugih bolesti. Takođe, salo na stomaku je štetno i za respiratorni sistem ka i za kosti. Američki naučnici su pronašli vezu između pivskog stomaka i osteoporoze kod mlađih muškaraca, čak iako je ovo koštano oboljenje uglavnom karakteristično za starije žene. Salo na stomaku je povezano i sa višim nivoom holesterola, sa povšenim krvnim pritiskom i mnogim simptomima nezanemarljivih zdravstvenih problema.

Šta dovodi do gomilanja masnih naslaga na stomaku?

Za gomilanje masnih naslaga u predelu stomaka možemo kriviti gene, ali najveći uzročnik za njihovo gomilanje je nezdrav način života, odnosno neadekvata ishrana i u tom smislu nema nikakve dileme. Bez promena u izboru namirnica i načinu na koji se hrana konzumira nema efikasnog mršavljenja niti zategnutog stomaka, makar radili kilometarske serije trbušnjaka. Takođe, salo sa stomaka se neće istopiti korišćenjem raznih prirodnih ili komercijalnih preparata brže gubljenje masnih naslaga, ukoliko ne vodimo računa o ishrani.

Najveći krivac za gomilanje masnih naslaga smo mi sami, odnosno izbor namirnica kojima se hranimo. Hrana visokog udela masnoća je u tom smislu najopasnija. Dakle, masno meso, masni sirevi, ulja, maslac i slični proizvodi lako povećavaju obim struka kada ne pazimo o količini unosa.  Slatki i alkoholni napici, u kojima se kriju prazne i beskorisne kalorije i prosti šećere, drugi su najčešći uzročnik stvaranja sala na stomaku. Brza hrana, pržena u dubokom ulju, namirnice od rafinisanih žitarica, poput belog brašna, slatkiši, sve su namirinice koje doprinose debljanju i povećanom opsegu struka. Uz nedovoljnu fizičku aktivnost, doslovno smo se pretplatili na pivski stomak.

Činjenica je da muškarci imaju veću sklonost ka skladštenju masnih naslaga u predelu abdomena, za šta su zaslužni polni hormoni. Zbog toga je muškarcima i teže da izgube salo u ovom delu tela, te kada počnu da menjaju navike i podvrgnu se određenom režimu, prvo mršave na svim drugim delovima tela. Ipak, istrajnost u balansiranoj ishrani i fizičkoj aktivnosti na duge staze dovodi do željenog rezultata i zategnutog, ravnog stomaka. Slede neki od najboljih saveta za gubljenje stomačnog sala, ali je važno znati da ne postoji instant rešenje, te da je posvećenost od najvećeg značaja.

Najbolji saveti za gubitak trbušnog sala i ravan stomak

Mršavljenje uopšteno, a posebno gubitak sala iz predela stomaka kod muškaraca, predstavlja dugotrajan proces i ne postoji nikakva prečica za postizanje željenog cilja. Kombinacija više faktora će svakako dovesti do značajnog napretka i učiniće ne samo da izgledamo dobro, nego i da budemo u odličnoj formi. Ovo su saveti za zdravo gubljenje viška masnih naslaga sa stomaka i zdrave navike koje bi trebalo primenjivati kao normalnu životnu rutinu.

  1. Izbegavanje zaslađenh napitaka i alkohola

Dodatni šećeri u brojnim sokovima i gaziranim napicima su ekstremno nezdravi u svakom pogledu. Šećeri se metabolišu u jetri, te kada se konzumira veća količina nego što je potrebno, ona postaje preopterećena i primorana je da ga skladišti kao masne naslage. Brojne studije su pokazale da je upravo ovaj mehanizam jedan od glavnih razloga gomilanja sala upravo u predelu stomaka. To se posebno odnosi na zaslađene napitke, a ovakav tečni šećer se smatra najopasnijim, budući da ga naš mozak često uopšte ne registruje kao hranu. Unošenjem prevelike količine zaslađenih napitaka, unosimo i nepotreban broj takozvanih praznih kalorija, a obim struka se samo povećava. To ne znači da treba potpuno izbaciti sve šećere iz ishrane, ali bi najbolje bilo ograničiti ih na unošenje svežeg i sušenog voća. Alkohol je takođe izvor praznih kalorija, a sam naziv “pivski stomak” jasno upućuje na to da bi u cilju skidanja sala alkohol trebalo zaobići u širokom luku.

  1. Smanjivanje količine ugljenih hidrata

Restriktivan unos ugljenih hidrata je uglavnom najefikasniji način mršavljenja i gubljenja sala iz predela stomaka. Ukidanje ugljenih hidrata ne treba shvatati doslovno, jer to ne znači na ne smeju da se konzumiraju, već da ih treba ograničiti na manju količinu i odabrati složene ugljene hidrate, koji sadrže korisne nautrijente, lakše se probavljaju i daju organizmu optimalnu količinu energije, koja je neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Unos kvalitetnih ugljenih hidrata je posebno važan za vežbanje. Ako uopšte ne unosimo ugljene hidrate, nesumnjivo je da ćemo izgubiti pivski stomak posle izvesnog vremena takve dijete, ali će telo sagorevati i mišićna tkiva kako bi dobilo energiju. Dakle, treba konzumirati integralne žitarice, umesto belog brašna, recimo. Sa druge strane, nepotrebne dodatne ugljene hidrate iz slatkiša, peciva i testa trebalo bi izbaciti ili minimilizovati njihov unos.

  1. Unos proteina

Unos proteina je izrazito važan za izgradnju mišića i predstavlja apsolutni makronutrijent kada je reč o gubitku sala oko stomaka. Istraživanja pokazuju da povećani unos proteina nasuprt procesuiranim ugljenim hidratima i masnoćama ima učinak na smanjenje sala oko stomaka. Dakle, treba unositi kvalitetne proteine iz jaja, ribe, mlečnih priozvoda i nemasnog mesa. Oni će snabdeti organizam i mišiće korisnim nutrijentima i na duže staze učiniti trbušni zid atletskim. Osim prirodnih proteina, mogu se koristiti i proteinski suplementi u kombinaciji sa redukovanom ishranom i smanjenim unosom ugljenih hidrata.

  1. Hrana bogata vlaknima

Vlakna igraju važnu ulogu u zdravoj probavi i podsticanju metabolizma. Ona pomažu i bržem mršavljenju i bržem gubitku neželjenog trbušnog sala. Hrana bogata vlaknima daje i duži osećaj sitosti, tako da se gubi potreba za dodatnim grickalicama i brzom visokokaloričnom hranom.

  1. Aerobna aktivnost i vežbe za stomak

Svaki vid kardio treninga je izuzetno značajan za dobijanje ravnog stomaka i gubljenje sala. Studije su pokazale da isto vreme provedeno u napornim vežbama trbušnjaka uopšte ne može da se meri sa istim vremenom provedenim u aerobnim aktivnostima, kao što je trčanje. Kardio trening srednjeg intenziteta direktno koristi zalihe energije iz masnih naslaga, pa tako i iz sala oko stomaka i pomaže da lakše i brže dobijemo atletske trbušnjake. Kombinacija sa serijama trbušnjaka će dati izuzetno zadooljavajuće efekte, ako se uz to pridržavamo i dobro balansirane ishrane.

Napomena: Ovo su sve prirodni načini za skidanje sala i zatezanje stomaka. Imajte na umu i da postoje tretmani iz oblasti plastične i estetske hirurgije koji vam mogu pomoći takodje da rešite svoj problem. Najčešće korišćeni tretmani su: zatezanje stomaka i liposukcija.

Pogledajte i ovo: