You are here: Home » Auto-moto » Kako i kada zameniti brisače?

Kako i kada zameniti brisače?

Na vreme zamenite brisače na automobilu. Ako ne znate postupak zamene, objasnićemo vam u tekstu koji sledi.

Jesen je zapravo godišnje doba kada većina vozača radi zamenu brisača na automobilu. Logičan sled, rekli bismo, jer se vremenski prelaz iz vrućeg i sušnog letnog razdoblja pretvara u hladnije dane sa sve učestalijim padavinama. Brisači su zapravo sezonska roba na automobilu pa se tako trebaju i menjati. Ako niste sigurni kako da sami zamenite brisače na svom automobilu, nastavite čitati i naučite par korisnih saveta da savladate zamenu.

Iako će mnogi prepustiti zamenu brisača stručnim osobama, u servisu ili u trgovini gde su ih i kupili, postoje vozači koji sami obavljaju poslove oko održavanja automobila. Barem one poslove koji se mogu uraditi bez odlaska u servis.

Ako ste još uvek u nedoumici, da li da uopšte menjate brisače, odnosno ne znate da li je došlo vreme zamene – evo par reči stručnjaka koji se bave tom problematikom.

kako-i-kada-zameniti-brisace

Da li je došlo vreme da zamenim brisače?

Inače, brisače menjamo kada oni počnu da škripe, stvaraju buku i uznemiruju nas tekom vožnje. Zanimljivo, da ih nećemo zameniti kada počnu loše da čiste vetrobransko staklo, jer kada brisači škripe i buče dok rade, vreme zamene je stiglo već i pre. Vozači se zapravo prilagođavaju lošijoj vidljivosti, koja se javlja vremenom, a nisu ni svesni da im to znatno otežava vožnju. Da ne pričamo koliko je to rizično za sve učesnike u prometu. Da se ne mislite i ne provodite testove koji bi vam dali odgovore najbolje je menjati brisače početkom jeseni. To je neki minimum koji trebate ispoštovati da bi vozili sigurno, bez poteškoća u preglednosti ispred i iza vas.

Stručnjaci se zapravo zalažu za kontrolu i promenu brisača barem jednom u pola godine, što bi značilo da se od vas traži zamena barem dva puta godišnje. Ako možete podniti finansijski svakako postupite tako. No, ukoliko smatrate da ipak nije potrebno, ili imate brisače koji traju dovoljno dugo, onda se odlučite za zamenu pred jesen.

Da bi sačuvali trajnost brisača, da vam traju tekom godine svakako pazite na sledeće stvari:

Potrudite se izbeći moguća mehanička oštećenja brisača. Naime, znakovi trošenja gume na metlicama najčešće se javljaju zbog klizanja brisača po neravnoj i zaprljanoj površini vetrobranskog stakla. Ako redovno, rukom očistite vetrobransko staklo sigurno ćete produžiti vek trajanja brisača.

Druga stvar koju možete uraditi je da se pobrinete automobil parkirati u hladu kada god je to moguće. Naime, jedan od glavnih krivaca za istrošenost gume na metlicama je direktan uticaj sunčevih zraka. Sunce nepovoljno deluje na kvalitetu gume i narušava njezina svojstva.

Ovo je možda i ozbiljniji problem jer sunce neće ostaviti vidljiva oštećenja na gumi, zbog čega vozač zapravo misli da ima brisače u odličnom stanju, a oni zapravo ne rade kako treba.

Stručna testiranja nam govore da se do tri kratka vodena traga na vetrobranskom staklu mogu tolerisati. Sve drugo je previše i znatno narušava sigurnost u vožnji. Da budemo precizni, reč je o tri traga vode koji nisu u centralnom vidnom polju. Ako pak postoji više tragova, ili su oni akumulirani u centralnom delu vetrobranskog stakla – gde znatno ometaju vozača, onda je svakako vreme da zamenite brisače.

Osnovno pravilo za duži vek brisača je – Očistite vetrobransko staklo

Već smo spomenuli, samim čišćenjem vetrobranskog stakla u znatnoj meri ste produžili vek trajanja brisača. Kada gumica klizi po ravnoj i čistoj površini stakla ona se neće oštetiti i trajaće duže. Isto tako, efekt čišćenja će biti bolji i neće dolaziti do buke tekom rada.

Ako živite u mestu gdje je sneg nešto sasvim normalno, sigurno se svakodnevno borite i sa pojavom leda po određenim delovima karoserije pa tako i po vetrobranskom staklu. Nikada nemojte paliti brisače da bi sklonili led. Kao prvo, brisači neće moći ukloniti nakupine leda, a sa druge strane led će sigurno oštetiti osetljivu gumicu na metlicama. Još gori scenario je da se led toliko učvrstio za sami brisač da on ostane zaglavljen što može dovesti do mehaničkog oštećenja ili oštećenja elektronike u automobilu.

Pre nego krenete na put, očistite vetrobransko staklo pazeći na neke osnovne stvari poput toga da ne čistite zaleđeno staklo vrućom ili toplom vodom, jer može doći do puknuća. Koristite tečnost protiv zaleđivanja, a isto tako pazite da vam je u posudi za pranje vetrobranskog stakla dobar mera za zimske uslove u kojima živite i vozite.

Završili smo sa pričom kada je potrebno zameniti brisače, sada čemo objasniti i kako da ih zamenite

Osim što možete posetiti prvi bliži servis da bi zamenili brisače, to svakako možete uraditi i sami, kod kuće u garaži ili ispred u dvorištu.

Zamena brisača zapravo kreće sa kupovinom pravog modela. Najbolje je na vreme menjati brisače, da bi imali dovoljno vremena odabrati najbolje za sebe. Izdvojite malo vremena i proučite što najbolje odgovara vašem automobilu, uslovima u kojim vozite i kakav uopšte izbor imate. Da bi sami uradili zamenu najbolje je slediti video Kako zameniti brisače. Na tom linku imate detaljno objašnjenje kompletnog postupka zamene starih brisača novima.

Neke glavne stvari koje ćemo izdvojiti su:

Za zamenu brisača ne treba vam puno vremena, tek možda nekih 20 minuta (ako već niste to radili).

Pre nego ugradite nove brisače potrebno je ukloniti stare. Dajte sebi malo vremena i proučite na koji princip radi adapter kojim su brisači pričvršćeni. Na isti način trebate pričvrstiti i nove brisače.

Svi poznati proizvođači na pakiranju imaju upute o postavljanju novih brisača. Sledite upute i posao će biti obavljen bez ikakvih problema.

VAŽNO ZA NAPOMENUTI: Kada uklonite stari brisač nemojte ostaviti ruku brisača napetu jer može udariti po staklu i napraviti oštećenje. Ruku brisača lagano vratite, da bude prislonjena na staklo, dok ne otpakirate novi brisač i ne ugradite ga. Kada ste ugradili jedan brisač tek onda uklonite dotrajali brisač na drugoj strani i krenite sa montiranjem novog.

Nadamo se da će tekst biti produktivan, i da će potstaći vozače da već ovih par dana provere stanje svojih brisača. Ako vidite neka oštećenja svakako ih zamenite već sada, jer kiše nam slede.

Pogledajte i ovo: