You are here: Home » Sport » Kako je statistička analiza promijenila američki sport?

Kako je statistička analiza promijenila američki sport?

Analize (uključujući big data i artificial intelligence) su svugdje u usponu. Jednostavno danas imamo na raspolaganju toliko snažne kompjutere koji se mogu opteretiti praktički neograničenim količinama podataka i kalkulacija. U području poput sporta gdje jedna sekunda ili samo jedan šut može činiti razliku između pobjednika i gubitnika ne iznenađuje da timovi koriste sve dostupne alate da steknu tu malenu prednost. A to je posebice izraženo u Americi gdje se i velik novac vrti u nekoliko sportova. Evo par primjera kako je masovno korištenje statističkih analiza promijenilo američki sport. 

Ne treba zanemariti ni jednu industriju vrlo blisko vezanu uz sport, ali i matematičku analizu. Sportske kladionice. Nesumnjivo da se radi o nečemu sa sve širom i širom ponudom. Činjenica da se osoba može s jednog kraja svijeta pratiti rezultate treće somalijske lige u košarci, kladiti se na njih te vrlo brzo dobiti sve moguće koeficijente i šanse govori jako puno o modernoj povezanosti, ali i jednostavnosti kojima se ti statistički izračuni rade.  

Photo by Ramiro Pianarosa on Unsplash

I dok je klađenje na sportske rezultate naširoko rasprostranjeno te se ne smatra pretjerano luksuznim činom, sve je više online europskih casina sa stvarnim novcem koji kombiniraju oboje. Mogućnost za klađenje na sportske rezultate, klasične online automate te kartaške igre poput pokera, ali i rulet. Sve dostupno u roku par klikova. Naravno i igrači sve više upotrebljavaju različite statističke alate u nadi da će im upravo to omogućiti da bolje predviđaju rezultate utakmica.  

Revolucija u NBA-u

Očito je kako se u posljednje vrijeme sve više koriste šutovi za 3 poena. U sezoni 2018.-2019. u prosjeku je bilo 32 šuta iza luka po utakmici što je povećanje s 29 koliko je bilo sezonu prije. U osnovi trice su zamijenile skok srednje dometa i to ponajviše tome što su statističke analize pokazale da timovi imaju veće šanse za pobjedu ako pokušavaju pogoditi trice, a manje koševe za 2 boda. 20 godina prije tako nešto nije bilo moguće.  

Osim toga, NBA timovi daju svojim igračima sve više vremena za odmor. To je otišlo toliko daleko da je Liga odlučila napraviti određene restrikcije na količinu odmoru koju igrači mogu dobiti za vrijeme sezone te timovi koji prečesto odmaraju igrače mogu biti kažnjeni.

Više sna, više pogodaka

Timovi danas (u svim sportovima) čak i prate navike spavanja svojih igrača. Toliko su odmor i san važni. Statistike pokazuje solidnu korelaciju između količine sna te boljih performansi za vrijeme utakmicu kao i smanjeni rizik za ozljedu. Analize sugeriraju da manje od 6 sati sna korelira sa 30% smanjenjem u vremenu koje je potrebno da igrač dođe do razine fizičke iscrpljenosti.

Photo by Patrick Robert Doyle on Unsplash

Da li je formula sport najviše ovisan o brojkama?

Čini se kako podaci nisu nigdje jednako važni kao u Formuli 1. Timovi za vrijeme jedne utrke stvore preko 3TB informacija i podataka. Oni proizlaze iz preko 300 senzora na autima koji mjere apsolutno sve od vremena odaziva prijenosa do potisne sile. Sve te informacije onda idu u izgradnju i razvoj boljeg automobila za sljedeću utrku. Moglo bi se reći da od svih sportova Formula 1 je onaj sport gdje brojke igraju daleko najveću ulogu.

Pogledajte i ovo: