You are here: Home » Auto-moto » Auto gume – sve što treba da znate o oznakama na njima!

Auto gume – sve što treba da znate o oznakama na njima!

Kada je reč o automobilskim gumama za zimski period, mnogi vozači su u nedoumici. Evo značajnih objašnjenja.

Znak ”E”
– ovaj znak je dokaz o tome da guma raspolaže adekvatnim sertifikatom, odnosno homologacijom i da ispunjava pravila EU o deklaraciji kvaliteta automobilskih guma. Ovaj znak čini slovna oznaka ”E” i brojčana oznaka koju okružuje kvadratić ili kružić, a posle toga vidljiv je broj – pod kojim se sertifikat vodi. Okruženi broj identifikuje državu koja izdaje sertifikat i ne ukazuje na kvalitet same gume – ukoliko se radi o Republici Srbiji, to je znak E10 .

Auto gume

Znak DOT na površini gume
– otkriva kada je i gde guma napravljena. Reč je o numeričkoj oznaci smeštenoj uz znak DOT sa bočnog dela gume. DOT čine 2 cifre. Prva otkriva fabriku u kojoj je guma napravljena, a druga (sastavljena iz 4 cifre) znak je sedmice i godine nastanka gume. Evo primera, ako je DOT znak na površini gume 1409 – to ukazuje na to da je guma napravljena u četrnaestoj sedmici 2009. godine. Vremenski interval u kome se guma tretira kao nova i pod tom karakteristikom se plasira u prodaju je 6 godina. Svakako, neophodno je da do prodaje budu čuvane u posebno određenim uslovima.

M+S standard (engleski naziv Mud and Snow)
– merilo je geometrije šare i ukazuje na to da je kontaktna površina otvorena za 25 odsto ili više. To ustvari govori o tome da svaka guma čija brazda raspolaže pomenutim geometrijskim osobinama, može da bude M+S guma, nevezano za to da li po materijalima koje sadrži i drugim pojedinostima spada u gume za letnji ili zimski period.

Znak *
– olakšava mušteriji da, u širokom spektru ponuđenih guma, pronađe one koje su predviđene za zimski period. Ovo govori da će Vam gume sa znakom pahulje pružiti mnogo efikasnije mogućnosti pri vožnji u hladno zimsko vreme, nego gume koje poseduju samo znak M+S.

LI (Load Index)
– reč je o brojčanom kodu koji se poklapa sa najvećom masom koju bi guma mogla da izdrži.

Brzinski indeks (Speed Index)
– radi se o alfabetskom kodu koji otkriva koja je najveća brzina koju bi guma podnela.

Dubina brazde (šare)
– gume najnovije proizvodnje raspolažu brazdama sa otprilike osam milimetara, a namenske gume za zimski period sa znakom pahulje imaju dublje brazde. U Republici Srbiji merna jedinica za ovu dubinu su milimetri. Zakon propisuje da je najmanja dozvoljena dubina brazde, kada je reč o vozilima M1 1,6 milimetara za gume za letnji period i 4 milimetra za gume za zimski period.

Pritisak unutar guma
– u slučaju da je pritisak unutar guma za 20% niži od predviđenog, guma dosta brže može da postane neupotrebljiva. Optimalan pritisak unutar guma zavisi od načina na koji vozite. Da biste utvrdili koja je optimalan pritisak za Vaš automobil, pogledajte kartu koja je fabrički postavljena na unutarnjem delu vozačevih vrata, pod poklopac za sipanje goriva, u pregradi gde stoje rukavice, ili pod haubom, gde su uz optimalan iznos pritiska napisane i predviđene veličine guma. Koliko iznosi pritisak utvrđuje se kada gume nisu zagrejane, zato što dok vozite pritisak unutar guma postaje veći uporedo sa povećanjem toplote.

Tubeless ventil
– vrlo malih dimenzija i pristupačne cene, ali itekako bitna komponenta za sigurnost i dužu upotrebljivost gume. Ima funkciju održavanja pritiska unutar guma i njegovim posredstvom možete da promenite i prilagodite pritisak. Vodite računa o poklopcu ventila, zato što on štiti ventil od nečistoće i vlage.

Gume ”Run flat”
– reč je o gumama proizvedenim tako da se ne oslobađa vazduh ako dođe do bušenja. Tako ćete biti u mogućnosti da vozite i dalje, ali da usporite sa brzinom – do 90 kilometara na sat i do 150 do 300 kilometara, uslovljeno tipom guma.

Popularno na drugim sajtovima:

Loading...

Pogledajte i ovo: