You are here: Home » Auto-moto » Auto gume – sve što treba da znate o oznakama na njima!

Auto gume – sve što treba da znate o oznakama na njima!

Kada je reč o automobilskim gumama za zimski period, mnogi vozači su u nedoumici. Evo značajnih objašnjenja. Gume su jedna od stvari koje se proveravaju pre kupovine automobila.

Dimenzije auto gume

Prva i najvažnija stvar koju proveravate kada kupujete auto gume su njene dimenzije. Širina, visina i prečnik. Morate kupiti auto gume koje su registrirane u knjižici vozila, a ne one koju su trenutno na popustu ili vam se najviše dopadaju. Na slici ispod je primer auto gume koja je široka 225 cm, visoka 45 cm a R (radius) je 17 inča. 94W koji vidite je brzinski indeks (više o tome ispod).

Dimenzije auto gume 225 / 45 R17

Znak ”E”

Ovaj znak je dokaz o tome da guma raspolaže adekvatnim sertifikatom, odnosno homologacijom i da ispunjava pravila EU o deklaraciji kvaliteta automobilskih guma. Ovaj znak čini slovna oznaka ”E” i brojčana oznaka koju okružuje kvadratić ili kružić, a posle toga vidljiv je broj – pod kojim se sertifikat vodi. Okruženi broj identifikuje državu koja izdaje sertifikat i ne ukazuje na kvalitet same gume – ukoliko se radi o Republici Srbiji, to je znak E10. Na slici ispod je E4, to je reč o Holandiji. E1 je Nemačka, E2 Francuska, E3 Italija i tako dalje.

Znak DOT na površini gume

Otkriva kada je i gde guma napravljena. Reč je o numeričkoj oznaci smeštenoj uz znak DOT sa bočnog dela gume. DOT čine 2 cifre. Prva otkriva fabriku u kojoj je guma napravljena, a druga (sastavljena iz 4 cifre) znak je sedmice i godine nastanka gume. Evo primera, ako je DOT znak na površini gume 1409 – to ukazuje na to da je guma napravljena u četrnaestoj sedmici 2009. godine. Vremenski interval u kome se guma tretira kao nova i pod tom karakteristikom se plasira u prodaju je 6 godina. Svakako, neophodno je da do prodaje budu čuvane u posebno određenim uslovima.

M+S standard (engleski naziv Mud and Snow)

Merilo je geometrije šare i ukazuje na to da je kontaktna površina otvorena za 25 odsto ili više. To ustvari govori o tome da svaka guma čija brazda raspolaže pomenutim geometrijskim osobinama, može da bude M+S guma, nevezano za to da li po materijalima koje sadrži i drugim pojedinostima spada u gume za letnji ili zimski period. Zimski period i posebno sneg donose razne probleme pa je važno imati dobre gume. M + S može da se prevede i kao Mulj i Sneg.

Znak *

Olakšava mušteriji da, u širokom spektru ponuđenih guma, pronađe one koje su predviđene za zimski period. Ovo govori da će Vam gume sa znakom pahulje pružiti mnogo efikasnije mogućnosti pri vožnji u hladno zimsko vreme, nego gume koje poseduju samo znak M+S.

LI (Load Index)

Reč je o brojčanom kodu koji se poklapa sa najvećom masom koju bi guma mogla da izdrži.

Naziv auto gume

Naravno da će na samoj gumi pisati i naziv, pa da samo kratko pomenemo i to.

Brzinski indeks (Speed Index)

Radi se o alfabetskom kodu koji otkriva koja je najveća brzina koju bi guma podnela. B – 50, C – 60, D – 65, E – 70, F – 80, G – 90, J – 100, K – 110, L – 120, M – 130, N – 140, P – 150, Q – 160, R – 170, S – 180, T – 190, U – 200, H – 210, V – 240, W – 270, Y – 300, ZR >240

Dubina brazde (šare)

Gume najnovije proizvodnje raspolažu brazdama sa otprilike osam milimetara, a namenske gume za zimski period sa znakom pahulje imaju dublje brazde. U Republici Srbiji merna jedinica za ovu dubinu su milimetri. Zakon propisuje da je najmanja dozvoljena dubina brazde, kada je reč o vozilima M1 1,6 milimetara za gume za letnji period i 4 milimetra za gume za zimski period.

Leva i desna guma, nije isto!

Kao šta vidite po slikama ispod, postoji leva i desna guma. Kada menjate i spremate letnje ili zimske gume, obavezno obeležite koja je prednja leva / lesna, a koja je zadnja leva / desna. Na Toyo gumama ispod je označen i smer kretanja sa tri strelice za one koji razume left i right.

Pritisak unutar guma

U slučaju da je pritisak unutar guma za 20% niži od predviđenog, guma dosta brže može da postane neupotrebljiva. Optimalan pritisak unutar guma zavisi od načina na koji vozite. Da biste utvrdili koja je optimalan pritisak za Vaš automobil, pogledajte kartu koja je fabrički postavljena na unutarnjem delu vozačevih vrata, pod poklopac za sipanje goriva, u pregradi gde stoje rukavice, ili pod haubom, gde su uz optimalan iznos pritiska napisane i predviđene veličine guma. Koliko iznosi pritisak utvrđuje se kada gume nisu zagrejane, zato što dok vozite pritisak unutar guma postaje veći uporedo sa povećanjem toplote.
Auto gume

Tubeless ventil

Vrlo malih dimenzija i pristupačne cene, ali itekako bitna komponenta za sigurnost i dužu upotrebljivost gume. Ima funkciju održavanja pritiska unutar guma i njegovim posredstvom možete da promenite i prilagodite pritisak. Vodite računa o poklopcu ventila, zato što on štiti ventil od nečistoće i vlage.

Gde je guma proizvedena

Na gumi isto možete videte gde je proizvedena. Made in Japan, Made in Germany, Made in Italy i tako dalje. U slučaju Toyo tires gume ispod, ona je Made in Japan, dakle proizevedena je u Japanu.

Gume ”Run flat”

Reč je o gumama proizvedenim tako da se ne oslobađa vazduh ako dođe do bušenja. Tako ćete biti u mogućnosti da vozite i dalje, ali da usporite sa brzinom – do 90 kilometara na sat i do 150 do 300 kilometara, uslovljeno tipom guma.

Sada kada smo rešili gume, vreme je za brisače?

Gde se mogu kupiti auto gume u Srbiji?

  1. https://www.autogume.rs/
  2. https://www.kemoimpex.com/
  3. https://www.beoguma.com/
  4. https://www.internet-prodaja-guma.com/
  5. https://www.pneumaster.rs/auto-gume
  6. https://www.planetaguma.com/

Pogledajte i ovo: