You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Top 10 najukusnijih riba koje morate jednom probati

Top 10 najukusnijih riba koje morate jednom probati

Riba kao namirnica ima poseban značaj u ishrani. Od snažnog izvora proteina do srdačnog doprinosa našem zdravlju, riba je neophodan deo raznovrsne dijete. Raznovrsnost ukusa različitih vrsta riba ide od slatkastog i blagog do snažno izraženog i bogatog, što ribu čini idealnom namirnicom za svakoga.

Top 10 najukusnijih riba koje morate jednom probati:

Losos

Losos, poznat po svojoj izvanrednoj teksturi i ukusu, smatra se jednom od najdelikatnijih riba dostupnih na tržištu. Njegovo meso, koje se odlikuje karakterističnom ružičastom bojom, sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina, čineći ga izuzetno zdravom opcijom za svakodnevnu ishranu.

Priprema lososa

 1. Sirov losos u sushiju: Losos je jedna od centralnih zvezda u pripremi sushija zahvaljujući svojoj masnoći i mekoći koja se savršeno kombinuje sa rižom i wasabijem.
 2. Pečenje: Pečeni losos je klasičan način pripreme gde se njegove prirodne arome mogu kombinovati sa različitim začinima kao što su ruzmarin ili timijan.
 3. Grilovanje: Losos na grilu pruža jedinstveni dimljeni ukus koji dopunjuje njegovu prirodnu masnoću, čineći ga izuzetno sočnim.
 4. Dimljenje: Dimljeni losos je popularan izbor za canapé ili kao dodatak salatama, sa svojim bogatim, koncentrisanim ukusom.

Tuna

Tuna je vrsta ribe koja se ističe svojim čvrstim mesom i bogatim, mesnatim ukusom koji dominira u mnogim kulinarskim kreacijama širom sveta.

Priprema tune

 1. Sveža tuna: Sveža tuna može se pripremiti na nekoliko načina; najpopularniji je u obliku steaka, grilovanog do srednje retkosti kako bi se sačuvao njen prirodni ukus.
 2. Konzervirana tuna: Iako je konzervirana tuna česta u upotrebi, sveža tuna pruža dublju i bogatiju aromu i teksturu.
 3. Japanska kuhinja: U japanskoj kuhinji, tuna je često centralni deo sashimija i sushija, gde se njena svježina i kvalitet posebno cene.
 4. Salate i sendviči: Tuna se takođe često koristi u salatama i sendvičima, gde se može kombinovati sa različitim sastojcima kao što su majonez, kapari ili sveže povrće.

Bakalar

Bakalar je poznat po svom belom, nežnom mesu koje lako upija arome sa kojima se kuva, što ga čini idealnim za različite kuhinje i stilove pripreme.

Priprema bakalara

 1. Pečenje: Pečeni bakalar sa krckavom korom od začina ili sa prelivom od limuna i maslinovog ulja česta je poslastica.
 2. Prženje: Prženi bakalar u testu ili pohovan je popularan u mnogim kulturama, posebno u britanskoj kuhinji kao fish and chips.
 3. Kuvarna: Bakalar se često koristi u laganim, aromatičnim čorbama i stufatima, gde njegovo meso postaje izuzetno sočno.

Pastrmka

Pastrmka, slična lososu po svojoj teksturi i ukusu, često se smatra delikatesom u slatkovodnoj ribi.

Priprema pastrmke

 1. Pečenje i grilovanje: Pečena ili grilovana pastrmka sa začinskim biljem kao što su kopar ili peršun nudi izuzetno ukusan obrok.
 2. Prženje: Pržena pastrmka u laganoj panadi pruža hrskav vanjski sloj uz meko, sočno meso iznutra.
 3. Supе i čorbe: Pastrmka je takođe odličan dodatak raznim supama i čorbama, naročito onima koje sadrže sveže povrće i začinske biljke.

Som

Som se ističe svojom izdržljivošću i adaptabilnošću u različitim kulinarskim tehnikama zbog čega je popularan širom sveta.

Priprema soma

 1. Prženje: Prženi fileti soma sa začinima kao što su čili ili kurkuma pružaju bogat i pikantan obrok.
 2. Pečenje i grilovanje: Pečeni ili grilovani som, mariniran prethodno u mešavini začina, nudi duboke, bogate ukuse koji zadovoljavaju palate.
 3. Riblje čorbe i guljaši: Som je izvanredan dodatak bogatim, začinjenim čorbama i guljašima, gdje njegovo čvrsto meso ostaje sočno i ukusno.
Top 10 najukusnijih riba koje morate jednom probati

Brancin

Brancin, poznat i pod nazivima lubin ili morski bas, predstavlja vrhunski izbor za ljubitelje ribe, posebno u mediteranskim zemljama gde je visoko cenjen zbog svojih kulinarskih kvaliteta. Ova riba je poznata po svojem delikatnom, nežnom belom mesu koje se odlikuje blagim, ali izraženim i bogatim ukusom koji dobro prihvata različite načine pripreme.

Načini pripreme brancina

Brancin se može pripremati na različite načine, čineći ga izuzetno prilagodljivim za raznovrsne kuhinje. Neki od najpopularnijih načina pripreme uključuju:

 • Pečenje u rerni – Pečenje brancina u rerni sa začinskim biljem kao što su ruzmarin ili timijan, dodajući maslinovo ulje i limun, ističe njegovu prirodnu sočnost.
 • Grilovanje – Grilovanje na otvorenom uglju naglašava njegovu teksturu i dodaje dimljenu aromu koja je savršena za letnje večeri.
 • Kuvanje na pari – Ova metoda je idealna za one koji traže zdravije opcije, jer čuva sve nutritivne vrednosti ribe bez dodavanja masnoća.
 • Prženje – Brzo prženje na visokoj temperaturi u tavi stvara hrskavu koru, dok ostavlja unutrašnjost nežnom i sočnom.

Brancin se odlično slaže sa aromatičnim začinima i prilozima, poput blago kuvanih povrća, što dodatno obogaćuje njegov ukus.

Orada

Orada, poznata kao zlatni brancin, takođe je izuzetno popularna riba u mediteranskim zemljama, cenjena zbog svoje teksture i nežnog ukusa. Njeno meso je fino, bogato i sočno, što je čini izvanrednim izborom za razne gastronomske delikatese.

Popularni recepti sa oradom

Orada je riba koja se najčešće priprema na roštilju ili peče u pećnici sa začinima:

 • Roštilj – Orada na roštilju, marinirana u maslinovom ulju sa češnjakom, peršunom i limunom, predstavlja klasičan mediteranski recept.
 • Pečenje u pećnici – Punjena svežim začinskim biljem i kriškama limuna, pečena orada u rerni zadržava svoju sočnost i obogaćuje se finim aromama.

Haringa

Haringa je riba koja se često koristi u severnoevropskoj kuhinji i poznata je po svom izraženom, bogatom ukusu koji se odlično kombinuje sa jakim začinima i marinadama.

Priprema haringe

 • Mariniranje – Marinirana haringa sa začinima poput crnog luka, jabukovog sirćeta i senfa je tradicionalni način pripreme koji naglašava njen jak ukus.
 • Dimljenje – Dimljena haringa je popularna zbog svoje praktičnosti i intenzivnog okusa koji se dobro slaže sa hladnim prilozima, kao što su kiseli krastavci.

Smuđ

Smuđ je cenjen u slatkovodnoj ribolovnoj zajednici zbog svog čvrstog, ali izuzetno nežnog mesa koje je izuzetno ukusno bez obzira na način pripreme.

Kulinarska upotreba smuđa

 • Pečenje – Pečeni smuđ sa začinima i maslacem u rerni postaje neodoljiv zbog svoje nežne teksture.
 • Prženje – Kratko prženje na jakoj vatri u tavi stvara divnu koru dok ostavlja unutrašnjost sočnom.

Škarpina

Škarpina, poznata po svom delikatnom mesu, je omiljena među ljubiteljima ribe zbog svoje mekane teksture i ukusnog mesa koje prihvata širok spektar začina i načina pripreme.

Metode pripreme škarpine

 • Grilovanje – Grilovana škarpina sa mediteranskim začinima kao što su bosiljak i origano otkriva bogatstvo njenih prirodnih aroma.
 • Pečenje – Pečena škarpina sa povrćem u pećnici je zdrav i ukusan način da se uživa u ovoj izuzetnoj ribi.

Sve ove ribe predstavljaju samo vrh ledene gore u svetu gastronomije, nudeći raznovrsnost ukusa i načina pripreme koji mogu zadovoljiti svakog gurmana.

Zaključak

Uključivanje ribe u svoju ishranu ima niz prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, održavanje zdrave težine i povećanje unosa proteina i drugih ključnih hranljivih materija. Svaka od ovih riba donosi jedinstven ukus i teksturu koji se mogu uživati na brojne načine, bilo da je u pitanju romantična večera za dva, porodična gozba ili brzi ručak. Izbor prave ribe zavisi o ličnom ukusu, dijetetskim potrebama i vrsti jela koje želite pripremiti.

Pogledajte i ovo: