You are here: Home » Lifestyle » Rafting Tarom kao sjajna fizička aktivnost i aktivan odmor

Rafting Tarom kao sjajna fizička aktivnost i aktivan odmor

Rafting je borba čoveka sa prirodom, u kojoj čovek nastoji da održi sebe u malom gumenom čamcu, uprkos naporima moćne reke da čamac obgrli zajedno sa ljudima u njemu. Rafting Tarom je trenutak kada se vaša snaga, snalažljivost i timski rad stavlja na test, a uzbuđenje pojačava na maksimum. Evo zašto treba otići na rafting na reci Tari i kako se aktivno odmoriti baš tu.

U pitanju je autentičan doživljaj koji će vas nakon same rafting avanture mamiti da se ponovo vratite tom savršeno izbalansiranom osećaju adrenalina i straha, dok će vam snaga reke uliti dozu poštovanja prema prirodi. A najbolje je što ne morate da odete na drugi kraj sveta, već je dovoljno da odete na rafting Tarom, jer je reka Tara i njen kanjon nadaleko poznata destinacija za rafting.

rafting-tarom

Evo kako vas rafting fizički aktivira

Reka nije naivan protivnik i dobro će vas namučiti. Fizička aktivnost je generalno zapostavljenja u današnje brzo i stresno doba. Ljudi su nedovoljno aktivni. Zapitajte se sami kada ste se poslednji put pošteno oznojili, a da nije u prepunom gradskom prevozu. Ne postoji efektivniji način za vežbu od onog tokom kojeg se zabavljate.

Na rečnom raftingu naćićete se u trenucima gde samo jako veslanje obezbeđuje željeni pravac, što dalje od stena i ostalih prepreka. Da ne pričamo o tome kako sve vreme ulažete napor da održite  čamac centriranim i izbalansiranim. Svi ti pokreti aktiviraju velike leđne mišiće, i predstavljaju odličan trening.

Adrenalin prouzrokovan razbijanjem talasa, bacakanjem u sam vazduh i bitkom sa elementima prirode ispuniće vaše telo do te mere da nećete ni osetiti koliki napor je uložen. Dok vam se mišići ne ohlade doduše. Slobodno preskočite teretanu taj dan. Možda je to baš ono što vam treba da se aktivirate i steknete kondiciju kako biste se osvetili reci ili je izazvali na opasnijem i uzbudljivijem spustu.

Različite težine raftinga znači različitu fizičku aktivaciju

rafting-kamp-tarasport-rafting-klub-tara

Postoje različite težine raftinga, i različiti spustovi, koji variraju od jednostavnog do opasnog po život. Vešti i iskusni vodiči su tu da izvuku maksimum iz vas i obezbede najbolji doživljaj, tako da se ne morate brinuti za svoju bezbednost ni u jednom trenutku raftinga. Ovome svedoče vodiči iz Tarasport Rafting Kluba koji dugi niz godina organizuju rafting Tarom.

Čamac vas ne sprečava da ukoliko volite plivanje u osvežavajuće hladnoj vodi, zastanete pored neke litice i izvodite razne akrobacije skokom sa visine od 3 ili 5 metara. Nemojte da se zavaravate i potcenjujete reku, ako ste loš plivač držite se čamca, u suprotnom pripremite se za izazov, jer vam reka Tara neće ostati dužna.

Sama reka je dovoljno duboka, možete skakati bez straha od rečnog dna, a na najdubljoj tački reke Tare, izmerili biste 27 metara. Što i nije toliko čudna informacija, s obzirom da je kanjon reke Tare najdublji kanjon u Evropi, a drugi po dubini u svetu, odmah nakon Velikog kanjona u Americi.

Rafting kamp za savršen odmor posle zabavnog fizičkog napora

Nakon svakog treninga najslađi je odmor, a mogućnosti i okruženje Tare čine prostor idealnim mestom za odmor. Rafing kamp sastoji se iz kameno – drvenih kućica rasutih po šumskom okruženju. Etno stil u kojem je izrađen deluje opuštajuće na sva čula, a ležaljke spojene između drveća imaju moć da, kada utonete u blagi zamah, zaboravite na sve brige ovoga sveta.

Kamp se nalazi daleko od civilizacije, izolovan od žamora i prljavštine naseljenih mesta. Svež planinski vazduh proizveden netaknutom prirodom prijatno će iznenaditi vaša pluća. Jutra okupana svetlošću koja se lagano probija kroz zelenilo drveće razbudiće vas lagano. A ukoliko ste okorela spavalica, tu je uvek kristalno bistra, hladna kao led voda iz Tare. Tu istu vodu iz reke Tare bez problema možete popiti, bez straha od bilo kakvih zagađenja. Ukoliko se uželite prljave civilizacije i briga modernog doba, uvek vam je dostupna iznenađujuće brza internet konekcija.

Dovoljno je teško da sa ljudima sa kojima živite u istoj kući provedete dovoljno kvalitetnog vremena. Ali to ne predstavlja nikakav problem kada ste svi zajedno upakovani na čamac, zbijeni jedni uz druge dovoljno da čujete gumene pojaseve za spašavanje kako se trljaju jedan od drugog.

Ovakvi momenti se ne zaboravljaju, i ne trebaju biti zaboravljeni. Pamtićete ova putovanja do kraja života, a prilikom neke zbijene truckave vožnje, uputićete pogled nekom sa kojim ste podelili ovakvo iskustvo, sećajući se u tom trenutku kakav ste doživljaj podelili.

Pogledajte i ovo: