You are here: Home » Lifestyle » Pas na putovanju – saveti koji će Vam pomoći da put sa ljubimcem prodje bezbedno

Pas na putovanju – saveti koji će Vam pomoći da put sa ljubimcem prodje bezbedno

Bez obzira koju ste destinaciju odabrali – planinu, banju, more, ili možda idete samo na selo, važno je da ispoštujete nekoliko pravila koja će pomoći da Vaši ljubimci tokom putovanja i sačuvaju zdravlje i dobru formu, a Vama da se dobro provedete i odmorite.

Putovanje u inostranstvo

Ako putujete van zemlje, raspitajte se unapred šta sve od dokumenata treba pripremiti, jer procedura nije ista u svim zemljama. Najvažnije je da posedujete dokaz o zdravstvenom stanju psa, redovnom vakcinisanju protiv besnila i izvršenom mikročipovanju.

Za putovanje u zemlji obavezan je pasoš sa urednim podacima o vlasniku i životinji, broju mikročipa i datumu kada je izvršena poslednja vakcinacija protiv besnila.

pas-na-putovanju-saveti-koji-ce-vam-pomoci-da-put-sa-ljubimcem-prodje-bezbedno

Putovanje avionom

Ako putujete avionom, a imate manjeg psa, moguće je uvesti ga u kabinu i putovati u društvu sa njim. Obavezni su specijalan kavez ili vodootporna putna torba obima manjeg od 115 cm. Dozvoljena težina životinja koje se prevoze u kabini zavisi od konkretne avio kompanije (obično u rasponu od 6 do 10 kg).

Ono što je važno jeste da obavezno prilikom rezervacije karte prijavite transport psa, jer broj životinja u kabini je ograničen. Avio kompanije sa strožijim pravilima prevoz životinja u kabini naplaćuju posebno od karte, kao višak kilograma u ručnom prtljagu, ali je uglavnom u pitanju simboličan iznos.

Krupniji psi će putovati u posebnom prtljažniku, u kome su obezbeđeni svi uslovi za njihov bezbedan let (konstantna odgovarajuća temperatura i normalan vazdušni pritisak).

Putovanje avionom za štence mlađe od 8 nedelja se ne preporučuje, a važno je i da ne hranite Vašeg ljubimca teškom hranom nekoliko sati pre zakazanog leta.

Priprema

Na aerodrom dođite što ranije, kako bi mogli da prošetate psa i odvedete ga da obavi svoje fiziološke potrebe pre ukracavanja u avion. Kada sletite na željenu destinaciju, potrudite se da što pre preuzmete psa, naročito ako je putovao odvojeno od Vas u odeljku za životinje. Obratite pažnju na pokretne mehaničke staze i stepenice, jer mogu biti vrlo opasne za šape Vašeg ljubimca.

Pre nego što rezervišete smeštaj, informišite se da li željeni hotel, kamp, apartman ili privatni smeštaj dozvoljava boravak pasa. Ako dođete do smeštajnog objekta i tek tada saznate da u njega ne primaju kućne ljubimce, to bi mogao da bude veliki problem, a Vi svakako ne želite da odmor tako počne.

Ishrana

Razmislite o ishrani svog mezimca. Psi vole da uvek jedu istu hranu, pa bi nagla promena u jelovniku, kao i svaki drugi poremećaj rutine, učinili životinju nervoznom i izložili je stresu. Vrlo često se dešava da pas koji je navikao na „domaću“ kuhinju na letovanju neće moći da dobije uobičajene obroke.

Zato se opredelite za destinacije gde možete lako kupiti hranu za pse u konzervi, ili ponesite sa sobom dovoljnu količinu suve ukusne hrane koja se lako čuva. Možete promeniti uobičajeni jelovnik i nedelju do dve pre odlaska na odmor i tako pripremiti psa za drugačije obroke tokom odsustva od kuće.

Putovanje automobilom

Putovanje kolima Vaš ljubimac će znatno lakše podneti, budući da je on već naviknut na kraće ili duže vožnje. Idealno mesto za psa predstavlja pod automobila. Ako sedi na sedištima postoji rizik od povrede prilikom naglih kočenja.

Takođe, vožnja psa na podu je dobra jer on tada neće moći da protura glavu kroz prozor, što može biti veoma opasno. Opasnost od otvorenog prozora je višestruka. U oko psa može uleteti mušica ili prašina, životinja može udariti glavom u neki čvrst predmet, pa čak da pokuša i da iskoči iz auta.

Tokom vožnje pravite češće pauze, najbolje na svaka 2 sata. Pustite ljubimca da se malo prošeta i ako je u pitanju letnje putovanje, obavezno mu ponudite da pije vodu, kako bi izbegli dehidriranje. Da bi što više bio smiren i opšuten, nagradite ga njegovom omiljenom poslasticom. Psa nikada ne ostavljajte samog u autu duže od 10 minuta.

Pogledajte i ovo: