You are here: Home » Biznis & karijera » Posao u Kataru – kako do posla?

Posao u Kataru – kako do posla?

Sve veći broj ljudi odlučuje da potraži zaposlenje u zemljama van Evropskom kontinenta. Oni se najčešće raspituju o životu i radu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru. Katar je apsolutna monahrhija i emirat na Arapskom poluostrvu, u kojoj je većinsko stanovništvo stranog porekla.

Katar spada u najbogatije zemlje na svetu i odlikuje se statistički najnižom stopom nezaposlenosti. Ova zemlja ima nešto manje od dva i po miliona stanovnika i, prema nekim podacima, idealne uslove za život. Imajući u vidu vrtoglavi privredni rast i najviši nivo bruto domaćeg proizvoda u svetu, Katar zaposlenima nudi odlične uslove za rad i napredak. Procenjuje se da će do kraja tekuće godine katarsko tržište potraživati oko 500 000 novih radnika.

Posao u Kataru - kako do posla

Kakvi su uslovi života i rada u Kataru?

Prema iskustvima državljana iz regiona, uslovi života i rada u Kataru se razlikuju u zavisnosti od područja rada. Razlike su naročito velike između osoblja visokoobrazovnog kadra i radnika koji obavljaju fizičke poslove. Veliki broj stranaca u Kataru radi poslove čistača, spremača, dadilja, vaspitača i vozača i među njima ima onih koji se žale na prekovremeni rad, nedostatak slobodnih dana, pa čak i na ponižavanje. Kvalifikovano osoblje ima znatno bolju perspektivu jer dobija ugovore koji podrazumevaju obezbeđen smeštaj, plaćeni godišnji odmor sa povratnom avionskom kartom, zdravstveno osiguranje i slične odredbe. U tom slučaju ugovor nije podložan izmenama, osim ako su one u korist zaposlenog.

Koji su poslovi najtraženiji u Kataru?

Veliki broj stranih radnika u Kataru radi u oblasti ugostiteljstva i razne nekvalifikovane poslove. Posebno je velika potražnja za medicinskim osobljem, konkretno za zapošljavanjem medicinskih sestara, što je za naše sugrađane jako interesantno.

Budući da je u celom svetu primetan nedostatak ovog kadra, Katar je odlučio da masovno zapošljava medicinske sestre iz naše zemlje, jer u okruženju kao i u samoj zemlji nema dovoljno radnika koji bi ispunili odgovarajuće uslove za tu radnu poziciju. U tekućoj godini će se graditi nove bolnice i samim tim će se otvarati nova radna mesta.

Kako se zaposliti u Kataru kao medicinska sestra?

Udruženje medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara iz Kliničkog centra Srbije je prethodne godine napravilo sporazum sa najvećom medicinskom korporacijom sa sedištem u Kataru. Ova zemlja ima veliko poverenje u naš medicinski kadar, zbog čega se, svesna finansijskih teškoća u našoj zemlji, odlučila na pomenuti korak. Ova zemlja nudi bolje uslove života i rada osoblja sa kvalifikacijama medicinskih sestara u Kataru.

Ponuda ove zemlje za medicinske sestre iz Srbije je veoma perspektivna. Ona uključuje obezbeđen smeštaj, vikende, plaćeni godišnji odmor i  plaćene prekovremene radne sate, kao i besplatno školovanje nakon dve godine rada. Takođe je bitno naglasiti da nema posebnih ograničenja po pitanju starosnog doba.

Katar želi da zaposli fakultetski obrazovane medicinske sestre, sa eventualno završenim strukovnim studijama i dve godine radnog iskustva. Potrebno je solidno znanje engleskog jezika, a kompanija koja je posrednik u ovom procesu nudi kurs engleskog jezika po pristupačnoj ceni.

U našoj zemlji u regrutaciji ovih kandidata posreduje sledeće Udruženje: http://sestrinstvo.rs/zaposlenje-u-kataru/. Kandidat dobija od pomenutog Udruženja određeni formular za popunu biografije, nakon čega će biti pozvan na intervju za pripremu za test znanja sa poslodavcem u Kataru. Ukoliko kandidat uspešno prođe ovu proceduru, o kojoj je najbolje informisati se kod pomenutog Udruženja, sva tražena dokumentacija se šalje u Katar na proveru i ako bude odobrena, kandidat dobija radnu vizu od nadležnih vlasti i može početi sa radom.

Koji drugi poslovi su traženi u Kataru?

Kada su u pitanju drugi poslovi koji su traženi u Kataru, prema podacima sa internet foruma i iskustvima građana iz regiona, najtraženiji su poslovi u oblasti ugostiteljstva i građevine. Do ovih poslova se najčešće dolazi preko internet oglasa za posao. Perspektivne radne pozicije takođe nudi zvanična katarska aviokompanija, koja redovno otvara nova radna mesta i vrši obuku za celokupno osoblje u avio industriji. Svi podaci o datumima regrutacije i konkurisanja mogu se naći i pratiti na sledećoj internet adresi: http://careers.qatarairways.com/qatarairways/VacanczSearch.aspx.

Pogledajte i ovo: