You are here: Home » Biznis & karijera » Posao u Holandiji – kako do posla?

Posao u Holandiji – kako do posla?

Ukoliko želite da e zaposlite u Holandiji, prevođenje vaše radne biografije nije jedini korak koji treba da učinite. Morate znati koji su pravno formalni zahtevi za imigrante, zatim kako izgleda tržište rada, kao i gde tačno da tražite posao.

U narednom tekstu ćemo vam dati kratak vodič za zaposlenje u Holandiji i takođe ćemo navesti popis mesta na kojima možete tražiti posao u ovoj zemlji.

Posao u Holandiji - kako do posla

Kakvo je holandsko tržište rada?

U Holandiji ima puno otvorenih radnih mesta za strane državljane jer u ovoj zemlji posluje veliki broj multinacionalnih kompanija kao što su ING Grupa, Shell, Unilever, Philips i Heineken, kojima je sedište upravo u Holandiji. Holandija ima veoma stabilnu ekonomiju i visok dotok stranih direktnih investicija, koje su podstaknute mnogobrojnim poreskim olakšicama. Stanovništvo je veoma obrazovano, a 19% populacije čine pripadnici etničkih manjina.

Holandija spada u evropske zemlje sa najnižom stopom nezaposlenosti, zbog čega je veoma privlačna za emigrante iz Evrope i ostatka sveta. U ovoj zemlji živi i radi veliki broj ljudi sa prostora bivše SFRJ, naročito iz Bosne i Hercegovine. Mada su ekonomski indikatori ove zemlje s početkom Svetske ekonomske krize blago pogoršani, te je tržište rada postalo nešto restriktivnije kada je otvorenost prema inostranim državljanima u pitanju, stranci posao i dalje mogu lakše naći u Holandiji nego u drugim zemljama Evropske unije.

Koji profili radnika mogu naći zaposlenje u Holandiji?

U Holandiji vlada velika potražnja za visokokvalifikovanim radnicima, toliko da je proces imigracije za njih dosta olakšan i podstaknut raznim poreskim olakšicama. U ovu grupu spadaju inženjeri, IT stručnjaci, finansijski stručnjaci, menadžeri prodaje, marketinga i podrške kupcima. Takođe su veoma traženi profili u obasti zdravstva i obrazovanja.

Kakvi su radni uslovi u Holandiji?

Radna nedelja u Holandiji traje u proseku od 36 do 40 časova. Sami poslovi su veoma dobro struktuirani, tako da se u većini slučajeva završavaju u predviđeno radno vreme. Stoga, od radnika se veoma retko zahteva prekovremeni rad, osim kada su u pitanju poslovi u oblasti menadžmenta.

Koji su zahtevi za rad u Holandiji?

  1. Radna i boravišna dozvola

Kao i u drugim zemljama Evrospke unije, nosioci EU ili EEA pasoša mogu nesmetano da žive i rade u Holandiji. Ovo se od 01. januara 2014. godine odnosi i na državljane Bugarske i Rumunije, dok državljani Hrvatske moraju da nabave radnu dozvolu, ali samo u toku prve godine rada ili boravka.

S druge strane, državljani ostalih zemalja, među kojima su i Bosna i Hercegovina i Srbija, moraju da zamole poslodavca da podnese zahtev za izdavanje radne dozvole (tewerkstellingsvergunning ili TWV), a osim toga, moraju sami da nabave boravišnu dozvolu. Ova procedura je pojednostavljena od 01. aprila 2014. godine, pa sada jedna dozvola obuhvata i radnu i boravišnu dozvolu. Ipak, za neke kategorije, kao što su studenti i sezonski radnici, ovo još uvek ne važi, pa oni i dalje moraju da nabave obe dozvole. Nosioci EU Plave kartice moraju da nabave samo boravišnu dozvolu, dok radna nije potrebna.

Svi rezidenti moraju da podnesu i zahtev za BSN (burgerservicenummer) broj, nešto slično SSN broju u SAD-u. Zapravo, radi se o ličnom poreskom broju i broju socijalnog osiguranja. Zahtev za izdavanje ovog broja se podnosi u opštini u mestu boravka, po dolasku u Holandiju.

  1. Jezik

Ako želite da radite u Holandiji, nije neophodno da znate holandski, ali će vam poznavanje istog povećati šanse na tržištu rada. Budući da je glavni jezik u biznisu engleski, njegovo poznavanje je neophodno. Međutim, za rad u malim firmama, ugostiteljstvu i trgovini holandski je neophodan. Pored engleskog, prednost može da vam da i poznavanje francuskog, nemačkog, flamanskog ili nekog skandinavskog  jezika.

Pogledajte i ovo: