You are here: Home » Biznis & karijera » Posao u Francuskoj – kako do posla?

Posao u Francuskoj – kako do posla?

Republika Francuska je suverena država koja se nalazi u zapadnoj Evropi. Na severu se graniči sa Belgijom i Luksemburgom, na istoku sa Nemačkom, Švajcarskom i Italijom, a na jugu sa Španijom. Francuska je 42. zemlja u svetu po površini, najveća je u zapadnoj Evropi i Evropskoj uniji i treća je po veličini u Evropi. Francuska ima oko 68 miliona stanovnika, zbog čega je na 20. mestu u svetu i na drugom u Evropi prema broju stanovnika.

Glavni grad ove države je Pariz, koji predstavlja centar kulturoloških dešavanja. Francuska ima značajan kulturološki, ekonomski, vojni i politički uticaj u Evropi i svetu. Francuzi imaju visok životni standard, a njihova država je ocenjena kao jedna od najboljih u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite i civilnih prava. Franscuska je osnivač Ujedinjenih nacija i jedan od osnivača Evropske unije.

Looking For A Job

Demografija

Kao što je već pomenuto, Francuska je sa populacijom od oko 68 miliona stanovnika treća država u Evropi prema ukupnom broju njenih žitelja. Oko 51 milion su francuskog porekla,  6 miliona je iz severne Afrike, 2 miliona su crnci, a jedan milion je azijskog porekla. Službeni jezik je francuski, koji vodi poreklo od latinskog jezika.  Francuska je sekularna država, religijska sloboda je konstituciono pravo, a 64% ukupne populacije čine katolici.

Ekonomija

Francusku ekonomiju uglavnom čine privatne firme, a vlada ima odlučujući uticaj na segmente infrastrukturnih sektora i većinski je vlasnik železnica, elektrana, avio kompanija, nuklearnih elektrana i telekomunikacija. Finansijske usluge bankarstva i osiguranja predstavljaju bitan deo francuske ekonomije. Francuske kompanije imaju vodeće pozicije u osiguranju i bankarstvu, a AXA je najveća francuska kompanija koja se bavi osiguranjem i koja je svetski poznata. Vodeće francuske banke su BNP Paribas i Crédit Agricole, koje spadaju u najveće u svetu. Francuska je oduvek bila jedan od najvećih proizvođača i izvoznika poljoprivrednih proizvoda, zahvaljujući velikim površinama plodnog zemljišta, modernim tehnologijama, kao i subvencijama Evropske unije. Neki od primarnih poljoprivrednih proizvoda koje Francuska izvozi su mlečni proizvodi, perad, svinjetina i govedina. Što se tiče vina, Champagne i Bordeaux su najpoznatije vrste u celom svetu.

Prosečne plate i najtraženija zanimanja u Francuskoj

Službna valuta u Francuskoj je evro ili skraćeno EUR. Prosečna neto plata po glavi stanovnika iznosi 3 983 EUR. Najmanje prosečne plate imaju medicinske sestre i bolničari (900 EUR), recepcioneri i sekretarice (1.456 EUR), kuvari, konobari i turistički vodiči (1.917 EUR), radnici u avio kompanijama (2.339 EUR), voditelji i umetnici (2.500 EUR). Srednje prosečne plate imaju vozači, dostavljači i šoferi (2.900 EUR), grafički dizajneri (3.108 EUR), arhitekte (3.125 EUR), građevinski radnici (3.586 EUR), radnici u tehničkim službama (3.656 EUR), farmaceuti (3.667 EUR), učitelji, nastavnici i profesori (3.750 EUR), inženjeri (3.929 EUR), radnici u telekomunikacijama (4.388 EUR) i informatičari (4.443 EUR). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su menadžeri u trgovini (4.504 EUR), zaposleni u osiguranjima (4.746 EUR), rudari (4.872 EUR), bankari (5.011 EUR), pravnici (5.278 EUR), računovođe (6.659 EUR) i menadžeri (7.066 EUR).

U Francuskoj su najdeficitarnija radna mesta bez kvalifikacija. Ova radna mesta su slabo plaćena, zbog čega je zainteresovanost za njih jako mala. Trenutno najdeficitarnije zanimanje na francuskom tržištu rada su spremačice firmi, zatim kućne pomoćnice, a na trećem mestu su perači sudova i pomoćni kuvari u restoranima.

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mesto u Francuskoj, onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:

http://www.pole-emploi.fr/accueil/
http://www.emploi.com/
http://www.monster.fr/
http://www.cadremploi.fr/
http://www.paris-emplois.paris.fr/
http://www.indeed.fr/emplois

Pogledajte i ovo: