You are here: Home » Ljubav & veze » Kako preboleti raskid veze

Kako preboleti raskid veze

Raskidi uvek predstavljaju negativno iskustvo, naročito ukoliko vi niste ti koji raskidate. Međutim, treba znati da nisu devojke jedine koje pate nakon raskida. Iako važe za jači pol, muškarci raskid mogu doživeti isto tako bolno i dramatično kao i devojke. Večito pitanje svakog muškarca nakon raskida jeste kako preboleti bivšu devojku, naročito ukoliko je ona već našla utočište u zagrljaju drugog muškarca.

Patnja je dozvoljena, ali samo u određenim granicama. Pre ili kasnije svako od nas mora da shvati da mora da nastavi dalje i da bivšu vezu ostavi iza sebe. Umesto da utehu potražite u alkoholu, mi ćemo vam predložiti neke bolje načine koji vam mogu pomoći da ublažite tugu i da što pre prebolite bivšu devojku.

Kako preboleti raskid veze

Kako preboleti raskid veze sa devojkom?

Dozvolite sebi tugu. Kako biste preboleli voljenu osobu, potrebno je da prođete kroz period patnje i tugovanja. Nemojte da potiskujete osećaj besa, usamljenosti i bola koji vam opseda dušu nakon raskida. Ukoliko ta osećanja zadržavate duboko u sebi biće vam samo još gore i dugo nećete biti u stanju da nastavite sa normalnim životom. Zato je bolje da se isplačete i da iz sebe oslobodite sve negativne emocije. Nakon nekog vremena, tuga će otići iz vašeg srca, a vi ćete biti u stanju da nastavite dalje, još jači i sigurniji u sebe.

Ne mučite sebe pitanjima. U periodu nakon raskida najgore od svega je da se prepispitujete gde ste pogrešili i da li je moglo biti drugačije. Prestanite da tražite krivca i prihvatite istinu da je gotovo. Beskrajnim pitanjima o tome ko je kriv samo mučite sebe, a time ništa nećete postići. Jednostavno prihvatite da je kraj i da više ništa tu ne možete promeniti. Vreme je da ostavite sve iza sebe i da se okrenete budućnosti.

Prekinite svaki kontakt. Jedno od prvih i osnovnih pravila nakon raskida sa devojkom jeste da prekinete svaki kontakt sa njom. Verovatno ćete biti u iskušenju da je pozovete ili da joj pustite poruku, ali onda će vam još teže biti da je zaboravite. Izbrišite njen broj iz imenika i ne javljajte se ukoliko vas ona zove, a ako je potrebno promenite i broj telefona. Bez obzira da li ste raskinuli Vi ili ona, veza je završena i pokušajte da stavite tačku na sve. Takođe, potrudite se da ne idete na mesta na kojima postoji mogućnost da sretnete bivšu devojku.

Uklonite sve tragove bivše veze. Dobar savet je i da iz telefona izbrišete sve poruke koje ste razmenili sa bivšom devojkom, kao i zajedničke fotografije. Ukoliko iznova budete čitali poruke ili gledali slike samo ćete još više mučiti sebe i loše ćete se osećati. Sve njene poklone i pisma bacite, ali ukoliko nemate snage još uvek to da uradite, onda ih odložite na tavan ili na neko skriveno mesto gde će počivati u kutku uspomena.

Ne prihvatajte prijateljstvo. Ako vam bivša devojka ponudi prijateljstvo, to nikako nemojte prihvatiti, barem ne neko vreme nakon raskida. Istraživanja su pokazala da je potrebno tri godine da se u potpunosti preboli bivša ljubav, naročito ukoliko je u pitanju bila neka duža veza. Pre isteka tog perioda nije moguće biti prijatelj sa osobom koja vam je do nedavno bila sve.

Sećajte se loših stvari. Ukoliko zaista ne možete da prestanete da mislite na bivšu devojku, pokušajte da razmišljate o svim onim lošim stvarima. Setite se koliko ste se svađali i kako vas je uvredila i razočarala. Setite se njenih loših navika i svih stvari koje su vas kod nje nervirale. Shvatićete da ni ona nije bila savršena i da postoji još mnogo devojaka koje su isto toliko lepe i dobre i koje će možda još više zaslužiti vašu pažnju i ljubav.

Posvetite se sebi. Period nakon raskida je idealan da se posvetite samom sebi. Sport je oduvek bio jedan od najzdravijih načina za rešavanje svakog problema. Vežbanje će vam pomoći da se oslobodite stresa i da se ponovo osećate zadovoljno. Posvetite se poslu i svakodnevnim obavezama. Na taj način imaćete manje vremena da razmišljate i da budete tužni. Shvatite da se i posle vašeg raskida život nastavlja dalje.

Družite se što više. Najgore moguće rešenje nakon raskida sa devojkom jeste da se zatvorite u kuću i da ne izlazite nigde. Tada ćete biti prinuđeni non stop da razmišljate o njoj, da se pitate gde ste pogrešili ili možda čak da dođete u iskušenje da je pozovete. Zato se trudite da ne potonete u samoću već da što više budete okruženi prijateljima. Na taj način ćete imati osećaj da ste voljeni i vaše vreme će biti upotpunjeno. Takođe, izlasci sa društvom predstavljaju i priliku da u vaš život uđe neka nova osoba, a svi znamo da je to najbolji lek za slomljeno srce.

Druga devojka. Dakle, nova devojka je uvek najbolje rešenje da se preboli bivša devojka. Ipak, treba da vodite računa da to ne bude devojka koja previše liči na vašu bivšu, jer bi vas mogla podsećati na nju i buditi uspomene. Ipak, nemojte po svaku cenu biti sa bilo kojom devojkom, jer ni to nije rešenje. Dajte sebi novu šansu samo ukoliko vam se neka devojka zaista svidi i privuče vas. Međutim, ako osećate da još nije vreme da se upustite u novu vezu onda nemojte sebe da silite. Nekada je dovoljan i samo flert i osećaj da znate da možete da osvojite druge devojke i da ste još uvek poželjni. To će svakako pomoći da se osećate bolje i da vratite samopouzdanje koje ste verovatno izgubili nakon raskida.

Ne gubite veru u ljubav. Verovatno vam se sada čini da izlaza nema i da više nikada nećete moći da volite. Međutim, čovek je stvoren tako da uvek može iznova da zavoli, posle dužeg ili kraćeg vremena. Znajte da je period patnje potreban nakon raskida i da svako mora proći kroz njega, ali nakon tog perioda ponovo dolazi sunce. Shvatićete da stara ljubav polako bledi u vašem sećanju, a da neko drugi sve više osvaja vaše srce. Nemojte sebi dozvoliti da izgubite veru u  ljubav zbog jedne propale veze. To je sastavni deo života i sigurno ćete još mnogo puta patiti ili biti povređeni, sve dok ne naiđe ona prava osoba.

Pogledajte i ovo: