You are here: Home » Auto-moto » Kako voziti bezbedno po snegu?

Kako voziti bezbedno po snegu?

Bilo bi dobro da u ovo zimsko vreme izbegnete vožnju automobila, ali ukoliko je to nemoguće, treba se potruditi da svi mi koji na bilo koji način učestvujemo u saobraćaju budemo sigurniji i zaštićeni od opasnosti .

Ovaj period zahteva posedovanje svih četiri zimskih guma, kako zbog poštovanja propisa, tako i radi veće zaštite od nezgoda.

Kako voziti bezbedno po snegu

Bitno je da ispoštujete propisanu brzinu kretanja, ovo se naročito odnosi na područje obdaništa i škola, krivine, raskrsnice…

Dok vozite treba da održite dovoljnu udaljenost, kočenje treba da bude pravovremeno i ne naglo, silovita i brza skretanja nikako nisu preporučljiva. Preporučuje se veliki oprez i sa upotrebom gasa, upravljača i kočnica.

Ukoliko ostanete bez kontrole nad vozilom i nijedan pokušaj ne daje rezultate, rešenje je u pritiskanju kvačila i blagom kočenju. Kada se kvačilo aktivira automobil će ponovo biti upotrebljiv.

Usled blokade u naslagama snega i šlajfovanja guma, najlakše ćete se izbaviti postavljanjem patosnica ispod pogonskih točkova.

Nemojte počinjati vožnju pre nego što se uverite da su akumulator, kočnice, brisači, sistem grejanja i sistem za rashlađenje kao i sve komponente koje bi mogle da stvore teškoće kada vozite u zimskom periodu – ispravni.

Takođe, nije preporučljivo da počinjete vožnju pre nego što sa vozila uklonite sneg i led. Ovo se naročito odnosi na staklo, koje nikako ne sme da bude mutno niti zamagljeno.

Vozači zatečeni u vozilu sa gumama neadekvatnim zimskom periodu kaznjavaju se novčano u iznosu od tri hiljade dinara. Minimalna dubina brazde na gumama za zimski period po propisu iznosi 4 mm.

U slučaju da put nije zahvaćen snegom i ledom, nije neophodno posedovati pneumatike za zimski period.

Najvažnija uputstva i saveti:

– Da biste izbegli žurbu, pođite četvrt sata pre planiranog
– Vodite računa o održavanju razdaljine
– Kočenje treba da bude pravovremeno, uz blaže stiskanje kočnice u nekoliko navrata, seckajući
– Na području uzbrdice savetuje se upotreba brzine za 1stepen veće nego inače
– Na podrčju nizbrdice savezuje se upotreba brzine za 1 stepen niže nego inače, seckajući pri kočenju
– Ubrzanje treba da bude postepeno
– Nemojte naglo menjati smer
– Kada skrećete u području krivine polako smanjujte brzinu, kočenje uz pomoć motora

Veća savesnost vozača doprinosi smanjenju broja saobraćajnih nezgoda.

Pogledajte i ovo: