You are here: Home » Blog » Značenje imena Alen

Značenje imena Alen

Alen je muško ime koje se može sresti u Francuskoj, Engleskoj, Škotskoj, Bretanji, ali i u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji.

Značenje ovog imena nije u potpunosti istraženo i ne zna se zasigurno odakle potiče. Poznato je da se koristilo u Bretanji, u najmanju ruku još od ranog 6. veka. Moguća značenja ovog imena su „mala stena“ ili „mali kamen“, a neki kažu da je značilo „zgodan, lep“.

Neka alternativna tumačenja upućuju na to da je ovo ime moglo poteći od plemenskog imena Alena, iranskog naroda koji je migrirao u Evropu u 4. i 5. veku.

Alen je bilo ime nekih vojvoda u Britaniji, kao i doseljenika u Bretanji koji su naselili Englesku nakon osvajanja Normana Osvajača.

Poznati savremeni nosioci ovog imena uključuju Alena Šeparda (1923-1998), prvog Amerikanca u svemiru i petog čoveka koji je hodao Mesecom, kao i Alena Turinga (1912-1954), britanskog matematičara i kompjuterskog naučnika.

Varijante imena Alen u evropskim zemljama su Allan, Allen, Allyn i Alain. Kada Alenu tepaju, obično ga zovu Al i to najčešće na engleskom govornom području.

Oblici ženskih imena izvedenih od muškog imena Alen su Alena, Alanna, Allyn, Alanis, Allannah, Lana.

U Danskoj ovo ime glasi Allan, u Irskoj Ailin, u Velsu Alun, dok se u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Srbiji susreću ljudi sa imenom Alen.

Ime Alen je postiglo najveću popularnost u Americi 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Etimologija muškog imena Alen

Kao što je već rečeno, Alen je muško lično ime i vrlo je često u engleskom govornom području (Alan). Postoje mnoge različito tumačene etimologije koje se odnose na ovo ime.

Kako leksikografi i etimolozi tvrde, ime se prvi put pojavilo u Engleskoj, a doneli su ga Bretonci koji su učestvovali u normanskoj invaziji još u 11. veku.

U današnje vreme ima mnogo varijacija ovog imena, kao i mnogih ženskih imena koja su izvedena iz njega.

Veruje se da je Alen bilo staro bretonsko lično ime, kao i normansko-francusko ime.

U današnjem engleskom jeziku ime Alen je omiljeno muško ime za koje se veruje da je doneto u Englesku iz Bretanje, a potom se proširilo po Škotskoj i po Irskoj.

U Bretanji, „alen“ je kolokvijalni termin za lisicu, a originalno može da znači i „jelen“. Ovde se dovodi u vezu sa starim velškim izrazom „alen“ koji se spominje u starim rukopisima i označava „jelena“. U modernom velškom jeziku „elain“ i danas znači „mladi jelen“.

Ovaj izraz potiče iz bretonskog korena *elan ili *alan- i prvobitno je izvedeno iz praindoevropskog izraza kojim se označavala ova životinja, ali i svaka životinja koja je imala braon ili crveno krzno.

Još jedno objašnjenje kojim se tumači poreklo imena Alen jeste da je ono izvedeno po imenu Aleni (Alans). Aleni su iranski narod koji je živeo severno od Kavkaza (današnja Rusija) i za koje se zna još od 1. veka.

Prema nekim istoričarima, ovaj narod se naselio migracijom u današnjoj Francuskoj, uključujući i Bretanju, još u srednjovekovnim vremenima. U staroiranskom jeziku izraz „aryana“ značio je „plemenit narod“.

Još neke zanimljive činejnice vezane za ime Alen

Ime Alen, kako neki kažu, možda potiče iz galskog jezika, od izraza koji se može prevesti na više načina: lep, zgodan, naočit, ali i veseo.

Popularnost ovog imena je stalno prisutna i kako statistike kažu, trenutno je na listi od top 200 imena, makar u SAD-u.

Imendani svih onih koji nose ovo ime slave se 12. januara, 8. marta, 14. avgusta, 9. septembra  i 14. oktobra.

Srećne boje za osobe koje nose ovo ime su crvena, zlatna, žuta, bakarna i narandžasta.

Drago kamenje koje donosi sreću i blagotvorno deluje na one koji nose ovo ime su: crveni safir i rubin.

Za Alena se kaže da je hrabar i jak čovek koga krasi jaka ambicija. On je takođe i veoma vešt na jeziku, kreativan i srećne sudbine. Brzo misli i uči, ali svoje odluke donosi polako, nakon podrobnog razmišljanja. Radoznao je.

Voli promene i voli da putuje. Može imati mnogo talenata i hobija i vodi veoma uzbudljiv život so obzirom na to da je stalno zauzet.

Profesije kojima se najčešće bavi su menadžer, administrator, arhitekta, umetnik, lekar, pisac, pevač.

Najpoznatiji pevač sa bivših jugoslovenskih prostora koji nosi ovo ime je Alen Islamović. Pevao je u grupi „Bijelo dugme“ kada ih je bivši pevač Tifa napustio.

Pogledajte i ovo: