You are here: Home » Blog » Značenje imena Adam

Značenje imena Adam

Adam – prvi čovek. Adam je muško lično ime koje se može naći u engleskom, francuskom, nemačkom, holandskom, švedskom, norveškom, danskom, poljskom, češkom, slovačkom, ruskom, ukrajinskom, hrvatskom, srpskom, makedonskom, rumunskom, katalonskom, jevrejskom, arapskom i gruzijskom jeziku.

Ovo ime je biblijsko ime (latinsko, grčko i jevrejsko).

Istorijat i značenje muškog imena Adam

Adam je hebrejska reč za čoveka. Takođe, jedno od tumačenja kaže da ova reč može biti izvedena iz hebrejske reči „adam“ koja znači „biti crven“. Ovo bi se moglo odnositi na rumenu boju ljudske kože.

U isto vreme, ova reč potiče i iz akadijskog jezika gde reč „adam“ znači „praviti“. Prema Knjizi postanka iz Starog zaveta, Adama je Bog stvorio od zemlje (na hebrejskom „adamah“ što znači „od zemlje“), pa bi se njegovo ime moglo protumačiti kao svojevrsna igra rečima.

Adam i Eva su bili prvi ljudi koji su živeli srećno u rajskom vrtu – Edenu sve dok nisu pojeli zabranjeni plod sa stabla spoznanja dobra i zla. Kao rezultat toga, proterani su iz rajskog vrta u zemlje na istoku gde su rodili drugu generaciju ljudi, uključujući Kaina, Avelja i Seta.

Kao englesko hrišćansko ime, Adam je bilo uobičajeno ime još od srednjeg veka, a veću popularnost je steklo nakon protestantske reformacije. Poznati nosilac ovog imena bio je škotski ekonomista Adam Smit koji je živeo od 1723. do 1790. godine.

Varijante imena Adam u nekim drugim jezicima su Aatami na finskom, Akamu na havajskom, Adhamh na irskom, Adamo na italijanskom, Adomas na litvanskom, Addz na srednjovekovnom engleskom, Adão na portugalskom, Adán na španskom i Adem na turskom jeziku.

Popularnost imena Adam

Nadevanje imena Adam novorođenim muškim bebama u SAD-u je dostiglo svoju najveću popularnost u periodu između 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Deminutivi i kraći oblici izvedeni od imena Adam mogu glasiti Adi ili Edi. Slična imena ovom su Adison i Edison (na engleskom jeziku).

Prezimena izvedena od imena Adam

Od imena Adam izvedena su i neka poznata prezimena. U Srbiji su to prezimena Adamović i Adamić, u Danskoj Adamsen, u Engleskoj Adams, Eason, Edison, u Irskoj McAdams, u Italiji Adami, Adamo, u Litvaniji Adomaitis i u Švedskoj Adamsson.

Još neke interesantne činjenice vezane za ime Adam

Ime Adam je možda izvedeno od hebrejske reči koja u prevodu znači „sin crvene zemlje“. To je muško ime. Takođe je i generičko ime za čitavo čovečanstvo i čoveka generalno.

Ovo ime (kao i svi njegovi oblici) je tradicionalno ime u Grčkoj, Rusiji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Estoniji, Litvaniji, Švedskoj, Danskoj, Italiji, Španiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Finskoj.

Ime Adam je veoma omiljeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, Škotskoj i drugim zemljama koje se nalaze na engleskom govornom području, kao što su SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland.

Amerikanci posebno vole ovo ime i ono se trenutno nalazi na 73. mestu.

Imendan onih koji nose ovo ime slavi se 24. decembra, 16. maja i 4. juna.

Srećne boje za onog ko nosi ime Adam su crvena, bordo, zlatna, žuta, narandžasta i bakarna.

Srećno drago kamenje za onog ko nosi ime Adam: rubin, crveni safir.

Cveće koje čini srećnim svakog ko se zove Adam: ljiljan, jorgovan, žalfija i sve cveće koje je crveno.

Srećni dani za Adama: nedelja i ponedeljak.

Adam je energičan i jak. On je praktičan i prizeman. Adam je odlučan i svrhovit, takođe je ambiciozan i uspešan. On je takmičarski nastrojen i ima samopouzdanja. Ima sopstveno mišljenje i stav.

Na njega nije lako uticati. Dešava se i da bude veoma tvrdoglav. Adam ne voli konflikte, ali kada dođe do toga, vrlo drži do svog gledišta.

Adam voli slobodu i veoma je nezavisan. Hrabar je, a ponekad može biti nepromišljen i uporan. Vredno radi da bi dostigao svoje ciljeve.

Pogledajte i ovo: