You are here: Home » Lifestyle » Koja bi trebala biti visina barske stolice?

Koja bi trebala biti visina barske stolice?

Pravilni odabir visine barske stolice može doneti veliku razliku u iskustvu korisnika. Bez obzira na to da li pravite domaći bar, postavljate visoki pult u svojoj kuhinji ili obnavljate restoran, visina barske stolice jedan je od ključnih faktora koji utiču na ukupni estetski dojam i funkcionalnost prostora. Ovaj članak će vas voditi kroz različite stilove i materijale, kao i osnovne faktore koji utiču na pravilan odabir visine barske stolice.

Osnovni faktori koji utiču na izbor visine barske stolice

Prilikom odabira visine barske stolice, ključno je razmotriti nekoliko faktora koji će osigurati komfor i funkcionalnost u vašem prostoru. Visina šanka ili pulta, zajedno s prostorom između sedišta i pulta, dva su najvažnija faktora koja utiču na odluku.

Visina šanka ili pulta

Visina šanka ili pulta je primarni faktor koji direktno utiče na izbor visine barske stolice. Ako je šank ili pult previsok ili prenizak u odnosu na standardne dimenzije, to može značajno uticati na izbor stolice. Idealno, visina šanka treba da bude takva da omogući udobno sedenje, sa nogama koje mogu prirodno stajati na podu ili na odmorištu za noge stolice.

Prostor između sedišta i pulta

Poznat i kao vertikalni prostor, ovaj razmak je važan kako bi se omogućilo slobodno kretanje nogu i lakoća pristupa pultu. Preporučuje se da razmak između vrha pulta i sedišta stolice bude između 25 i 30 cm. Ovo ne samo da pomaže u izbegavanju osećaja klaustrofobije dok sedite, već takođe omogućava lakše ustajanje i sedenje, kao i udobno postavljanje nogu.

visina barske stolice

Standardna visina barske stolice

Barske stolice se mogu naći u različitim visinama koje odgovaraju različitim vrstama pultova i šankova. Poznavanje standardnih visina može pomoći u lakšem odabiru prave stolice za vaš prostor.

Niske barske stolice

Niske barske stolice, čija visina sedišta iznosi oko 60 centimetara, idealne su za niže pultove, kao što su kuhinjski otoci. Ova visina stolice je kompatibilna s pultovima koji obično ne premašuju 90 centimetara visine, što ih čini idealnim za uobičajene kuhinjske aranžmane.

Standardne barske stolice

Standardne barske stolice, sa visinom sedišta između 66 i 72 cm, čine najčešći izbor za kućne barove i standardne pultove koji su visine oko 100 centimetara. Ova visina stolica pruža optimalnu udobnost i funkcionalnost, omogućavajući korisnicima da lako komuniciraju sa osobama koje stoje ili sede na standardnim stolicama.

Visoke barske stolice

Visoke barske stolice su dizajnirane za upotrebu sa visokim barskim pultovima, čija visina često varira od 104 do 112 centimetara. Visina sedišta ovih stolica kreće se od 74 do 82 cm, što omogućava korisnicima da uživaju u visokom pultu bez osećaja nelagodnosti. Idealne su za barove, restorane i druge javne prostore gde je visina pulta povišena radi stvaranja dinamičnijeg i formalnijeg ambijenta.

Mera udobnosti pri sedenju

Udobnost pri sedenju na barskoj stolici ne treba podcenjivati, s obzirom da ljudi često provode značajno vreme sedenjem na takvim mestima, bilo da je reč o domu ili javnom prostoru poput kafića ili restorana. Prilikom odabira barske stolice, prostor za noge i podrška za leđa su dva najvažnija aspekta koja treba uzeti u obzir.

Prostor za noge je esencijalan kako bi se osiguralo da noge mogu udobno da se smeste ispod pulta bez pritiska na butine ili kolena. Idealno, treba postojati dovoljno prostora između sedišta stolice i pulta, obično oko 25 do 30 centimetara, kako bi se omogućila sloboda kretanja i sprečio osjećaj skučenosti. Nasloni za leđa dodatno doprinose udobnosti, pogotovo ako planirate da sedite duže vreme. Visoki nasloni mogu pružiti potporu celom leđima, dok niži nasloni mogu ciljati samo donji deo leđa, što je takođe važno za održavanje pravilnog držanja.

Dubina sedišta takođe igra značajnu ulogu. Dublje sedište omogućava veću podršku za kukove i butine, što može biti korisno za opšte osećanje udobnosti. Materijali od kojih je sedište izrađeno, poput mekanih tkanina ili kvalitetne kože, mogu dodatno povećati udobnost, pružajući mekoću i sprečavajući mogućnost iritacije kože tokom dužeg sedenja.

Integracija stolica sa dizajnom prostora

Barske stolice nisu samo funkcionalni elementi, već i ključni deo estetike svakog prostora. Prilikom odabira barskih stolica, važno je uzeti u obzir kako će se one uklopiti u postojeći dizajn i atmosferu prostora. Materijali i boje stolica trebaju harmonizirati s ostalim elementima u prostoru, kao što su pultovi, podovi i zidovi.

Na primer, u moderno uređenom prostoru mogu dominirati čiste linije i minimalistički dizajn, pa stolice od kovanog gvožđa ili čelika sa jednostavnim linijama mogu biti idealan izbor. Za tradicionalnije ili rustikalno uređene prostore, stolice od čvrstog drva sa detaljima izrađenim od ratana ili tkanine mogu dodati toplinu i teksturu.

Ne treba zaboraviti ni na funkcionalnost. Ako se stolice koriste često, trebalo bi odabrati materijale koji su izdržljivi i laki za održavanje, kao što su metal, tvrdo drvo ili visokokvalitetne sintetičke tkanine koje su otporne na fleke i lako se čiste. Takođe, mobilnost stolica može biti važna, pa su modeli sa točkićima ili oni koji su laki za premeštanje praktični za prostore koji zahtevaju fleksibilnost u organizaciji sedenja.

Kroz pažljiv odabir barskih stolica koje su i udobne i stilski usklađene s ostalim elementima prostora, možete znatno doprineti funkcionalnosti i estetici svog prostora, čineći ga privlačnijim i prijatnijim za boravak.

Pogledajte i ovo: