You are here: Home » Lifestyle » Trimer za bradu – Kako odabrati pravi

Trimer za bradu – Kako odabrati pravi

Retro je uvek modi, a čini se da su muške undercut frizure, musketarski brkovi i brade, duže ili kraće, potpuno osvojile muški svet i postale pravi opštesezonski trend. Reč jeste o pomodarstvu u kome su se mnogi muškarci zaista pronašli i kojima ovaj trend zaista lepo stoji. Moderni drvoseče i urbani vikinzi su potpuno osvojilii populaciju gradskih sredina, kombinujući ležerno elegantni ili više casual sportski i hipsterski stil odevanja sa stilizovanom kosom, bradom i brkovima. Uklopiti se u nove milenijumske modne avanture je generalno lako, ali održavati takav izgled može da bude veoma zahtevno.

Takođe, važno je i povesti računa o tome kakav stil ovih muževnih ukrasa na licu vam odgovara; ne uklapa se svaka dužina ili oblik brade i brkova uz svaku fizionomiju i facijalne konture.

Uredna brada, lepo istrimovani brkovi i odgovarajuća frizura su apsolutni imperativ ako želite da pratite trendove i da izgledate doterano u svakom trenutku. Muškarci su vekovima, pa i milenijumima unazad, bili posvećeni doterivanju svojih raskošnih brada, kose i brkova i nije ništa neobično da se o tome vodi računa i danas; na kraju krajeva, upravo su ovi prepoznatljivi muški aduti oduvek bili oznaka muževnosti, a nekada i statusa i prestiža.

U nameri da održite svoj stil i reputaciju modernog viteza, potrebna vam je odgovarajuća oprema: trimer za bradu.

ODABIR IDEALNOG TRIMERA

trimer-za-bradu-kako-odabrati-pravi

Pre nego što impulsivno posegnete za najnovijim i najviše reklamiranim modelima nezaobilaznog ‘oružja’ u muškom arsenalu za doterivanje, odlučite se za oblik brade, brkova i frizure koji će najblje odgovarati vašem obliku lica i stilu. Danas je to lako uraditi uz pomoć raznih online aplikacija, gde možete ubaciti svoju sliku i menjati stilove i izglede.

Takođe, sami znate koliko i kako vaša kosa, brada i brkovi mogu da rastu i tako dalje. Kakav god stil da izaberete, čak i ako je u pitanju trend duge brade, od esencijalne je važnosti da vaša brada bude uredna i lepo podšišana, da prati linije vašeg lica; brkovi takođe moraju biti pažljivo doterani, a pažnju treba posvetiti i ostalim detaljima, poput obrva i kose. Održavanje brade, frizure i celokupnog imidža govori puno o tome koliko vodite računa o sebi i kakav utisak želite da ostavite na okolinu.

Idealan stil

Svaki muškarac ima posebne standarde po pitanju toga šta dobro izgleda na njegovom licu i šta mu se dopada da nosi. Pre svega je važno odabrati idealnu dužinu brade i brkova, a to je najbolje uraditi tako što ćete se potpuno obrijati i pustiti malje na licu da rastu prirodno. Kada postignete željenu dužinu, razmislite o stilu; u skladu sa tim, odaberite i trimer koji će vam pomoći da održite željeni izbor.

Idealan trimer za bradu

Odlučili ste se za određenu dužinu, a sada treba da poradite na stilu, za šta vam treba odgovarajući uređaj. Ako želite da brada bude gušća, sa blagim proređivanjem niz lice i vrat, onda vam je potreban moćni aparat sa bar tri različita štitnika, nastavka za doterivanje i detaljno trimovanje. Ako želite kraću i oštru bradu, odličan posao možete da uradite i sa trimerom bez štitnika, jednostavno koristeći se samo žiletom na njemu.

Ako želite da svoju bradu i brkove oblikujete u nekom posebnom stilu, svakako će vam trebati trimer koji ima više nastavaka i opcija, kako bi svaki detalj na vašem licu bio brižljivo sređen.

Iskustva, cene i preporuka

Najskuplji trimeri nisu uvek i najidealniji izbor, jer je važno da odaberete aparat koji će pre svega odgovarati vašim potrebama. No, marke Phillips , Panasonic i Wahl su, može se reći, pouzdan izbor, kako prema iskustvima zadovoljnih korisnika i stručnjaka i recenzijama. Raspitajte se kod vašeg frizera i prijatelja o tome koji bi model preporučili i pogledajte recenzije proizvoda.

Cene aparata variraju, ali se kod nas kreću u rasponu između 1 000 i nekoliko hiljada dinara u radnjama za prodaju tehničkih aparata. Mini trimeri su obično između 1 000 i  2000 dinara. Razne modele možete da poručite i preko interneta, a ekskluzivniji i noviji modeli koštaju i preko 50 dolara.

UPOTREBA TRIMERA

Univerzalno pravilo za oblikovanje brade jeste da počnete sa određenom dužinom (dužom od nameravane) i završite sa idealnim oblikom. Tajna je u dobrom odabiru nastavka i praćenju koraka.

Uvek počinjete sa češljevima ređih zubaca i menjate ka gušćim, sve u zavisnosti od toga kakvu bradu imate i kako želite da je oblikujete. Ako volite dužu bradu, a želite da je skratite do idealne dužine i održavate pristojnom, počnite sa češljem broj 3 i pređite čitavu bradu.

  • Brijanje nasuprot rasta dlake je posebna stavka o kojoj se debatuje u svetu muškog ulepšavanja. Neki smatraju da je takav način brijanja idealan, jer se dlaka uklanja bliže koži i samo skraćivanje je preciznije, dok drugi tvrde suprotno i smatraju da je takav način opasan. Istina je da brijanje uz dlaku povećava rizik od uraslih dlaka i iritacije kože, ali ako mu pristupite pažljivo, nećete imati problema.

Kada više ne uočavate promenu u dužini, pređite na češalj 2, u nameri da postignete senčenje na određenim delovima. U skladu sa željenim oblikom i stilom, menjaćete i nastavke, sve do broja 0; ako održavate izrazito kratku bradu, koristićete trimer bez nastavka.

Trimovanje brkova – Da biste održavali uredne brkove i lepo oblikovali predeo oko usana, te skratili dlake, koristićete trimer bez štitnika. Najbolji način da uredite brkove jeste da napravite grimasu osmeha sa zatvorenim ustima i počnete da trimujete; tako će koža biti zategnuta i imaćete mnogo bolju kontrolu pokreta i skraćivanja dlačica.

Trimer za nos i obrve – Kod oblikovanja obrva treba biti veoma pažljiv, jer lako može da se desi da preterate. Nikako ne želite da izgledate neprirodno. Vodite računa da održavate svoj prirodni oblik obrva, a da uklonite samo dlačice koje narušavaju estetiku vašreg lica; drugim rečima, uklonite samo neophodno. Za to će vam biti potreban mini trimer, koji može da se koristi i za uklanjanje dlačica iz nosa, iz ušiju, pa iza doterivanje brade i stilizovanje zulufa. Trimer za obrve je istovremeno i trimer za nos i uši. Pristupačan je, lako prenosiv i multipraktičan.

Trimovanje kose – Trimer za kosu se koristi kod oblikovanja muške frizure baš kao i oblikovanja brade. U principu, tu važe ista pravila i sasvim sigurno vam je potreban model koji ima više češljeva i nastavaka i dovoljno snažno napajanje. Mašinice i trimeri za šišanje su neophodne za održaanje uredne i atraktivne frizure.

Održavanje trimera

Da bi vaš aparat za uređivanje trajao dugo i obezbedio vam vrhunsku negu, morate da vodite računa i redovno ga čistite, te pažljivo njime rukujete.

Kada završite sa doterivanjem, obavezno očistite trimer od svih dlačica i ostataka. Plasitične štitnike i češljeve možete slobodno da operete vodom i sapunom. Sam aparat čistite suvom četkicom; uklonite glavu i iščetkajte sve zaostale dlačice. Same žilete takođe možete da odvojite i prebrišete delove pamučnom vatom. Kada ste završili, sklopite aparat i uključite ga da radi na prazno par sekundi; na taj način će izbaciti i eventualno zavučene ostatke.

Dobra preporuka je da aparat podmazujete posle svakog brijanja. Nikada nemojte da ga koristite pod vodom, osim ako ne posedujete specijalno dizajnirani vodootporni aparat.

Popularno na drugim sajtovima:

Loading...

Pogledajte i ovo: