You are here: Home » Lifestyle » Šta sve možete raditi na Kopaoniku i Zlatiboru leti?

Šta sve možete raditi na Kopaoniku i Zlatiboru leti?

Dve srpske planinske lepotice, Kopaonik i Zlatibor, najveći centri zimskog turizma, mogu biti odlično rešenje i za letnjovanje. Svi oni koji vole planinski turizam i aktivan odmor mogu na ovim planinama uživat u bogatim sadržajim tokom letnje sezone.

Planinski centri Kopaonik i Zlatibor, smešteni u grotlu prirodnih lepota, odlične su destinacije za beg od vrelog letnjeg asfalta urbanih sredina. Temperature su tokom leta znatno prijatnije, vazduh svež, okrepljujući, a zelenilo prirodnog okruženja očaravajuće.

Letnji sadržaji na Kopaoniku

Zimi je Kopaonik turistička destinacija broj jedan u Srbiji i među vodećima u ovom delu Evrope, mesto na kom se sjate turisti, ljubitelji zimskih sportova i snežnih avantura, iz mnogi evropskih i svetskih zemalja. Međutim, sezona na najvišoj srpskoj planini je neprekidna tokom cele godine, a letnji sadržaji su iz godine u godinu sve bogatiji. Zato je i sve više gostiju tokom leta.

Sunce obasjava vrhove i padine Kopaonika više od 200 dana u toku godine. A čist planinski vazduh, nadmorska visina i  bujno zelenilo, najlepši letnji ukras planine, čine klimu jako prijatnom, bez žege kakva postoji u gradu. Danju su temperature prijatne, dok noću zna da bude i dosta sveže.

Ako volite da planinarite ili da samo šetate, popnite se do Nebeske stolice, tačke smeštene na 1.800 metara nadmorske visine. Tu ćete videti ruinirani ranohišćansku baziliku, podignutu krajem 5. ili početkom 6. veka, a pogled koji seče u pravcu doline reke Ibar i ka Kosovu ostaviće vas bez daha. Drugo zanimljivo odredište koje osvajaju planinari i šetači zove se Jelovarnik, po vodopadu koji je tu smešten i koji sa 71 m visine predstavlja najviši vodopad Srbije. Postoji još nekoliko odličnih pešačkih i planinarskih ruta, a ljubiteljima alpinizma najzanimljivije odredište biće Orlove stene, savršeno mesto za bavljenje ekstremnim planinarenjem.

Svi oni koji uživaju u adrenalinskim aktivnostima biće očaranim ponudom sadržaja na Kopaoniku. Na planini je jako popularan planinski biciklizam. Postoji više biciklističkih staza i bicikl park u kome možete iznajmiti bicikl i koristiti usluge vežbališta. Panoramska vožnja žičarom očaraće svakog. Žičara povezuje turistički centar i Pančićev vrh, a tokom vožnje uživaćete u posmatranju predivnih kopaoničkih pejzaža. Vožnja boba brzinom od 40 km na sat po šinskoj stazi još jedan je vid adrenalinskog užitka na Kopaoniku. Nešto ekstremnije iskustvo predstavlja prevoz Zip Lajnom – sajlom koja povezuje dva brda i sa koje možemo pogledom ptice da osmotrimo okolne predele i da se divimo njihovoj lepoti. Adrenalinskim zavisnicima dopašće se i vožnja Tjubing stazom – koja podrazumeva spuštanje na velikoj gumi koja se kreće po specijalnoj plastičnoj podlozi. Adrenalinsko uzbuđenje pružiće vam i Mountain car – vožnja u specijalizovanom vozilu na tri točka po stazi dužine 1.500 metara. Tu je i nezaobilazni Paraglajding.

Ljubitelji vodenih igrarija svoje mesto za uživanje će potražiti u nekom od otvorenih bazena koji uglavnom pripadaju hotelskim kompleksima, ali su otvoreni za sve posetioce. Među najboljima su bazen u sklopu hotela Grand & Spa, ili bazen apartmanskog kompleksa Kraljevi čardaci. Na dvadesetak kilometara od turističkog centra Kopaonika nalazi se i Jošanička banja, gde postoji Akva park „Draguljica“. Za opuštanje i vodenu relaksaciju zaduženi su velnes i spa centri u većem broju kopaoničkih hotela. Najekstremniji vid vodene zabave predstavlja Rafting na reci Ibar.

Zlatibor leti

Dok su skijanje i drugi snežni sportovi bukvalno sve što na Zlatiboru možete raditi tokom zime, leti se naša planinska lepotica pretvara u pravi raj za sve koji preferiraju adrenalinske sportove i aktivan odmor. Tornik, turistički centar Zlatibora, nudi fantastične uslove za uživanje u planinskom biciklizmu. Tu postoji veći broj perfektnih biciklističkih staza. Do vrha Tornika vodi žičara. Ugodite sebi i krenite u panoramsku vožnju žičarom. Doživljaj posmatranja predivne prirode Zlatibora iz ptičije perspektive je nezaboravan. Sa vrha, na kome se nalazi kafić, vidik se širi na sve strane i izaziva divljenje svakog ko se ovde obreo. Zlatibor je opremljen i odličnom Tjubing stazom koja nudi adrenalinsku pustolovinu vožnje na gumama niz specijalnu podlogu, a ako vam ni to nije dovoljno možete iznajmiti paraglajding i leteti iznad predivnih predela Zlatibora.

Gosti željni rekreacije mogu otići na jahanje ili u planinsku šetnju duž uređenih pešačkih i trim staza. Tu su i sportski tereni, veći broj vežbališta i teretana. Ipak, kupanje je tokom leta većini prioritet, a na Zlatiboru postoje najraznovrsniji vodeni sadržaji, od bazena, preko većeg broja kupališta na zlatiborskim jezerima, pa sve do velnes i spa centara.

Najzad, ponuda hotelskog smeštaja je sjajna na obe planine, a cene su tokom leta znatno povoljnije. To je još jedan u nizu razloga da Kopaonik i Zlatibor uvrstite na potencijalnu listu mesta na kojima možete provesti letovanje.

Pogledajte i ovo: