You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Šta je kurkuma i čemu služi + upotreba i recepti

Šta je kurkuma i čemu služi + upotreba i recepti

Kurkuma je biljka poreklom iz Južne Azije i pripada porodici đumbira. Od korena ove biljke, u čijem sastavu se nalazi izobilje prirodno aktivnog lekovitog sastojka kurkumina, proizvodi se sve popularniji i u ishrani sve zastupljeniji začin, koji je takođe poznat pod nazivom kurkuma. Sastojak kurkumin, je upravo ono što kurkumi daje izražajno žutu boju.

Zbog brojnih načina na koje lekovito i pozitivno deluje na ljudski organizam, kurkuma se koristi kao sastojak ishrane, ali pored toga, zbog izražajne i postojane boje kurkuma se koristi i kao prirodno sredstvo za bojenje i to u kozmetičkoj industriji. Takođe, kurkuma se koristi i kao prirodan i za zdravlje bezbedan pesticid.

Više o pozitivnim i lekovitim svojstvima kurkume i o tome na koji način se ona koristi, moći ćete da saznate ukoliko tekst koji je pred vama budete pročitali do samog kraja.

sta je kurkuma i čemu služi + upotreba i recepti

Lekovita svojstva kurkume:

U samom uvodnom delu teksta, upoznali smo vas sa informacijama o tome šta je kurkuma i čemu služi. Međutim, posebnu pažnju ćemo posvetiti lekovitim svojstvima koje ona poseduje.

Konkretno, lekovita svojstva kurkume su toliko brojna i toliko efikasna, da se ona već dugi niz godina smatra jednim od najmoćnijih prirodnih lekova. Posebnu težinu i značaj takvoj tvrdnji, daje i naučno dokazana činjenica da lekovita svojstva kurkume nisu usko orjentisana na samo jednu ili eventualno par vrsta oboljenja. Naprotiv, spektar lekovitog delovanja kurkume je toliko veliki i širok, da se njena upotreba preporučuje čak i preventivno i to svima, bez obzira na pol ili godine.

Ovo su samo neka od najefikasnije izraženih i dokazanih lekovitih delovanja kurkume:

– Deluje preventivno na nastanak staračke demencije i alchajmerove bolesti. Pritom, njena upotreba se pokazala kao efikasna i u situacijama kada je već došlo do nastanka takvih oblika problema. u tim slučajevima, kurkuma deluje tako što sprečava pogoršanje simptoma i samim tim usporava progresivnost bolesti. Zbog ovog oblika lekovitog delovanja kurkume, njena upotreba se preporučuje čak i osobama koje su zdrave i koje nisu zakoračile u poznu starost, ali kod kojih postoji genetska predispozicija za nastanak staračke demencije ili alchajmerove bolesti,
– Jača vezu između nervnih ćelija i poboljšava nervnu funkciju,
– Umiruje organizam i pomože kod postizanja i održavanja emotivne ravnoteže,
– Aktivno čisti krv,
– Smanjuje intezitet simptoma upalnih procesa u organizmu. Na tom polju delovanja, posebno efikasno deluje kao lek protiv upalnog artritisa ili drugih oblika upalnih reumatskih oboljenja,
– Otklanja menstrualne bolove,
– Deluje pozitivno na zdravlje kože,
– Pomaže pri oslobađanju organizma od crevnih parazita,
– Podstiče i ubrzava obnavljanje crevne flore,
– Jača i olakšava probavnu funkciju,
– Pomaže pri lečenju gljivičnih ili bakterijskih infekcija,
– Smanjuje i eliminiše simptome oboljenja disajnih puteva,
– Stimuliše funkciju metabolizma,
– Olakšava rad jetre i podstiče njeno pročišćavanje. zbog toga, upotreba kurkume se posebno preporučuje osobama koje su pod dugotrajnom terapijom medikamentima, kao i osobama koje su u dužem vremenskom periodu konzumirale veće količine alkohola,
– Olakšava i poboljšava rad bubrega i sprečava formiranje kamena u bubregu,
– Podstiče i olakšava rad žučne kese i sprečava formiranje kamena u žučnoj kesi,
– Poboljpava zdravlje kostiju i zglobova,
– Podstiče očuvanje zdravlja zuba.

Na koji način se kurkuma koristi?

Kurkuma se najčešće koristi kao začin, odnosno kao dodatak jelima. Pritom, ona se može koristiti kao dodatak u toku samog procesa pripreme jela, ali i kao začin koji se dodaje u sadržaj već pripremljenog jela. Konkretno, u toku pripreme čvrstih jela, kurkuma se jednostavno može posuti preko serviranog obroka ili se pomešati sa njegovim sadržajem. Kada su u pitanju čorbasta jela, kurkuma se u njih može dodati u toku procesa pripreme, ali i onda kada je jelo već pripremljeno neposredno pre konzumiranja.

Količina kurkume koju je potrebno dodati u jelo, jeste jedna ravna kafena kašičica po obroku, odnosno puna supena kašika ukoliko je dodajete u toku procesa pripreme jela.

Ono što je bitno napomenuti, jeste da se od kurkume može pripremiti i čaj.

Čaj od kurkume – recept za pripremu:

Postupak pripreme čaja od kurkume je sledeći:

Dvesta pedeset mililitara vode, zagrejte do ključanja. Zatim, u šolju za čaj sipajte jednu ravnu kafenu kašiku kurkume i preko toga prelijte ključalu vodu. Sadržaj dobro sjedinite mešanjem i popijte čaj dok je topao. Pritom, dok čaj pijete, nekoliko puta, odnosno povremeno ga dodatno promešajte, jer kurkuma ima takvu osobinu da se taloži na dnu šolje. U čaj pripremljen od kurkume, nemojte dodavati šećer, niti bilo koji drugi oblik zaslađivača.

Takođe, čaj od kurkume nikada nemojte pripremati unapred u većim količinama, već isključivo u količini koju ćete odmah moći da popijete, a to je dvesta pedeset mililitara.

Ono što je bitno napomenuti, jeste da postoje osobe kojima se ne dopada ukus kurkume. Takve osobe, umesto kurkume u obliku začina ili umesto čaja pripremljenog od kurkume, mogu konzumirati kurkumu u kapsulama. Kurkuma u kapsulama, dostupna je kao prirodan i potpuno legalizovan lekoviti proizvod u svim apotekama, kao i u pojedinim bolje snabdevenim drogerijama.

Pored dokazanih, gore nabrojanih lekovitih svojstava kurkume, postoje i još uvek nedokazani oblici njenog lekovitog delovanja. konkretno, mnogi zagovornici zdravog načina života i podržavaoci alternativne medicine, smatraju da kurkuma deluje kao antikancerogeno sredstvo i da deluje čak i kao efikasno dodatno sredstvo za lečenje karcinoma.

Ipak, kako takve tvrdnje nisu naučno dokazane, kurkuma se nikako ne preporučuje kao jedino sredstvo za lečenje karcinoma, ali se njena upotreba i u takvim situacijama svakako preporučuje, jer ukoliko ne može da pomogne, kurkuma sigurno neće ni odmoći organizmu u procesu lečenja karcinoma.

Pogledajte i ovo: