You are here: Home » Biznis & karijera » Posao u Švedskoj – kako do posla

Posao u Švedskoj – kako do posla

Švedska je takođe jedna od veoma popularnih destinacija kada je u pitanju traženje posla u inostranstvu. Švedska ima jedinstven ekonomski i socijalni sistem, koji obezbeđuje kvalitetan i siguran život svim građanima Švedske i onima koji dolaze u nju.

Danas je Švedska jedna od zemalja koje imaju najveći životni standard na svetu.

Ukoliko i vi želite da radite i živite u Švedskoj, u nastavku možete saznati nešto više o tome kako to da ostvarite i da stvorite kvalitetnu budućnost za sebe i za svoju porodicu.

Posao u Švedskoj – kako do posla

Naučite jezik. Prvi korak za odlazak u bilo koju zemlju jeste da naučite jezik koji se tamo priča. Kada je Švedska u pitanju, uglavnom svi govore engleski jezik i možete se na engleskom sporazumevati. Međutim, većina ljudi koji odlaze da rade i žive u Švedskoj imaju želju da nauče i švedski jezik. Oni kreću na kurs švedskog jezika, jer na taj način se mogućnosti na poslovnom planu još više proširuju. Učenjem švedskog jezika imaćete prednost u odnosu na ostale radnike širom sveta koji takođe žele da rade u Švedskoj.

Traženje poslodavca. Najbolja opcija bi svakako bila da u Švedskoj imate nekog svog ko će vam pomoći da nađete odgovarajućeg poslodavca i pristojnu poslovnu ponudu. Međutim, ukoliko nemate nikoga tamo, onda ćete poslove morati da tražite na internetu i da redovno pratite poslovne ponude. Pre svega, preporučuje se da krenete od evropske baze podataka (EURES database), koja predstavlja skup svih ponuda koje su dobijene od nacionalniih agencija za zapošljavanje iz zemalja članica EU. Ukoliko građani zemalja koje nisu članice EU traže posao preko ovih oglasa, oni mogu pronaći posao samo u oglasima koji su objavljeni više od deset dana. Samo u tom slučaju građani zemalja koje nisu članice EU mogu dobiti boravišnu i radnu dozvolu u Švedskoj. Pored EURES-a, postoje i razni privatni internet portali na kojima možete tražiti poslovne ponude (Stepstone.se, Metrojobb.se, Jobbsafari.se itd.). Takođe, bilo bi dobro da pogledate i sajt sa listom zanimanja koja su u Švedskoj u deficitu, a postoje i razni internet portali međunarodnih privatnih agencija za zapošljavanje. Takođe, uvek možete direktno kontaktirati poslodavca za kojeg ste zainteresovani.

Radna dozvola. U zavisnosti od toga da li radna snaga dolazi iz zemalja koje su članice EU ili ne, razlikuju se i pravila koja su vezana za posao u Švedskoj. Naime, građani zemalja koje nisu članice EU moraju podneti zahtev za radnu dozvolu u Švedskoj. Međutim, radnu dozvolu nije moguće dobiti pre nego što se pronađe poslodavac. Nju možete da dobijete samo ako imate ponudu za posao od poslodavca u Švedskoj. Ono što je važno da biste se uopšte kvalifikovali za radnu dozvolu jeste da oglas na EURES-u bude objavljen najmanje 10 dana, kao i da visina ponuđene plate ne bude manja od prosečne plate za vaše zanimanje u Švedskoj. Osim toga, važno je da imate važeći pasoš i da ponuda za posao za koji konkurišete u Švedskoj zadovoljava minimalne uslove koji su definisani kolektivnim ugovorom odgovarajućeg sindikata u Švedskoj. Važno je i da vam poslodavac osigura zdravstveno i radno osiguranje.

Odobrenje poslovne ponude. Sledeći korak je da dobijete pismenu ponudu za posao u Švedskoj. Poslodavac tu ponudu šalje sindikatu koji je nadležan za odobravanje svih uslova koji se tiču radnog odnosa, kao što su sredina u kojoj ćete raditi, visina plate itd. Nakon što vaša ponuda za zaposlenje bude odobrena, sindikat je vraća poslodavcu, koji potom tu ponudu šalje vama, odnosno osobi koja treba da se zaposli. Vi onda tu poslovnu ponudu prilažete uz ostala dokumenta prilikom podnošenja zahteva za radnu dozvolu.

Dobijanje radne dozvole. Sledeći korak je da se za dobijanje radne dozvole prijavite švedskom zavodu za migracije putem sajta. Preporučuje se da u isto vreme podnesete zahtev za radnu ali i za boravišnu dozvolu vaših članova porodice. Zahtev za radnu i boravišnu dozvolu se uglavnom podnosi onlajn, a u roku od 15 radnih dana ćete znati odluku koju je doneo švedski zavod za migracije. Međutim, ako zahtev podnesete u papirnoj formi, u švedskoj ambasadi ili u konzulatu, onda će biti potrebno da prođe mnogo više, čak od 7 do 10 meseci, da biste znali da li je vaš zahtev odobren ili ne. Da biste se prijavili za radnu dozvolu onlajn, biće vam potrebne fotokopije pismene ponude za zaposlenje koju je potpisao vaš budući poslodavac; fotokopije pasoša kako bi se dokazao vaš identitet; dve fotografije u istom formatu kao što su fotografije za pasoš; fotokopije potvrde da ste platili taksu; fotokopije dokumenata članova vaše porodice koji nameravaju da vam se pridruže u Švedskoj. Ukoliko, pak, podnosite zahtev u ambasadi, biće vam potrebna pismena ponuda za zaposlenje, pasoš i dokumenta članova vaše porodice koji takođe planiraju da žive sa vama u Švedskoj. Opet ponavljamo, ako podnesete zahtev u ambasadi, proces za dobijanje radne dozvole će trajati znatno duže.

Kada vam jave da vam je radna dozvola odobrena, možete odmah otputovati u Švedsku. Istovremeno će vam biti odobrena i boravišna dozvola. Pošto našim građanima nije potrebna viza da bi ušli u Švedsku, ono što prvo treba da uradite pri ulasku u ovu zemlju je da odete do neke od kancelarija zavoda za migracije i da nabavite sebi boravišnu karticu.

Takođe, odmah pri dolasku u Švedsku, potrebno je da se registrujete kod nadležnih organa, odnosno u švedskoj poreskoj upravi. Prijavite se za ličnu kartu, otvorite račun u banci na koji će vam stizati plata i, naravno, krenite sa učenjem švedskog jezika, koji će vam znatno poboljšati poslovne mogućnosti i napredak u karijeri.

Pogledajte i ovo: