You are here: Home » Biznis & karijera » Posao u Luksemburgu – kako do posla?

Posao u Luksemburgu – kako do posla?

Luksemburg je jedina zemlja u Evropi u kojoj vojvodstvo ima glavnu reč. Ova mala zemlja ima veoma razvijenu ekonomiju i članica je Evropske unije, NATO pakta, OECD i Ujedinjenih nacija. Stanovništvo u Luksemburgu je veoma raznovrsno. U ovoj zemlji živi oko pola miliona žitelja različitih nacionalnosti, od Belgijanaca, Francuza, Nemaca, Portugalaca i  Italijana, pa sve do državljana bivše Jugoslavije.

Kao što je već pomenuto, Luksemburg ima veoma razvijenu i stabilnu ekonomiju, koju karakteriše niska stopa inflacije i visok stepen inovacija. Takođe, stopa nezaposlenosti u ovoj zemlji spada u najniže u Evropi, zbog čega je veoma primamljiva za život i rad. Luksemburg je najvažniji bankarski sektor zone Evropske unije i ova grana predstavlja temelj njegove ekonomije. Industrija obrade čelika, hemikalija i proizvodnja guma su naročito razvijene u ovoj zemlji.

Posao u Luksembrugu - kako do posla

Koja zanimanja su najtraženija u Luksemburgu?

Prema javnim podacima, poslednjih godina u Luksemburgu su veoma traženi radnici u građevinarstvu, proizvodnoj industriji i trgovini na veliko, zatim radnici u zdravstvu, transportu i ugostiteljstvu. Prosečne plate iznose oko 6 000 evra, a najmanje su plaćeni radnici u tehničkim službama, sa zaradom od oko 3 000 evra. Radnici u sektoru informatike, pravnici, bankari i radnici u telekomunikacijama i inženjeri imaju srednje plate, od 5 000 do 5 500 evra. Najpoželjnija i samim tim najplaćenija zanimanja su računovođa, prodavac, menadžer i medicinski radnik. Njima se plate kreću između 6 000 i 9 000 evra.

Kako naći zaposlenje u Luksemburgu?

Ukoliko tražite posao u Luksemburgu, prvi korak je da se registrujete u luksemburškoj administrativnoj službi za nezaposlene (http://www.adem.public.lu/fr/index.html). Takođe se preporučuje traženje posla preko interneta ili preko nekih od sajtova za oglase za posao, kao što su fr.jobs.lu, jobsearch.lu, jobsocial.lu, lesfrontaliers.lu, luckyjob.lu, yellowjobs.lu. Oglasi za posao u Luksemburgu se mogu pratiti i  u luksemburškim dnevnim novinama Luxemburger Wort i  La Voix.

Poželjno je samostalno slati biografiju preduzećima koja rade u sektorima za koje lice ima kvalifikacije i iskustva. Ukoliko strani državljanin poseduje neku diplomu, od velikog je značaja da se raspita o mogućnostima priznavanja iste u Luksemburgu.

Kada je reč o prijavi za posao, ona treba da se sastoji od uredne biografije i molbe, koja treba da bude jasna, sažeta i relevantna za radno mesto za koje kandidat konkuriše. Molba treba da bude napisana na jeziku na kojem je objavljen oglas na koji kandidat konkuriše, dok otvorena molba za multinacionalnu kompaniju treba da bude napisana na engleskom ili francuskom jeziku.

Radna dozvola za posao u Luksemburgu

Strani državljani koji dolaze iz zemalja van Evropske unije moraju da imaju boravišnu i radnu dozvolu kako bi mogli da se zaposle u Luksemburgu. Bez posedovanja radne dozvole u Luksemburgu mogu da borave najviše devedeset dana.

Ukoliko je osoba pronašla poslodavca u Luksemburgu, on mora da dokaže da nije mogao da pronađe odgovarajućeg kandidata na lokalnom tržištu rada, nakon čega služba za zapošljavanje potvrđuje raspoloživost nezaposlenih lica koji imaju pravo prvenstva. Zahtev se dalje podnosi Ministarstvu inostranih poslova u Odsek za imigracije, što obavlja podnosilac zahteva, a ne poslodavac, kao što je to slučaj u drugim zemljama.

Više informacija o uslovima za zapošljavanje stranih državljana i dobijanja radne dozvole za Luksemburg je najbolje potražiti na zvaničnoj stranici EURES, koja je posvećena tranzitima u svrhu zaposlenja u Evropi (http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=free&lang=en&countryld=LU&fromCountryld=HR&accessing=0&content=1&restrictions=1&step=2).

Pogledajte i ovo: