You are here: Home » Blog » Poreklo i značenje imena Aleksandar

Poreklo i značenje imena Aleksandar

Imena mogu govoriti puno o ljudima koji ih nosei kojima su nadenuta.

Ponekad, zaista, čovek može poprimiti pojedine osobine imena koje nosi, a nekada to ime zaista pristaje osobi, kao das u njegovi ili njeni roditelji mogli da predvide budućnost svog deteta. Ima li u ovoj magiji imena neke istine, možda nikada nećemo saznati.

Imena zaista poseduju neku teško shvatljivu moć, koja nam deluje na dohvat ruke, pa opet nismo sigurni kako da je objasnimo.

Sva imena imaju neko značenje, a ono može voditi poreklo iz sasvim različitih izvora. Neka imena simbolizuju određene vrline, neka određena mesta ili prirodne lepote, pojedina imena govore o zanimanjima, o tradiciji, o veri i tako dalje.

Svako ime ima svoje poreklo i značenje duboko ukorenjeno u kulturi iz koje potiče.

Da li vi znate šta vaše ime zapravo znači? Ukoliko ne znate, sigurno će vam biti zanimljivo da malo istražite; ne znaju svi šta njihova imena zapravo znače ili odakle vuku korene.

Ponekad se imena nadevaju kao roditeljska želja za dete ili kao blagoslov, a nekad ona odražavaju posebne okolnosti rođenja deteta ili začeća.

U nekim zemljama imena se tradicionalno izvode iz očevog imena i tako na vrlo jasan način predstavljaju i održavaju porodičnu tradiciju.

Isto je i u slučaju dodavanja imena ili prezimena i sličnim običajima vezanim za imenovanje. Mi možemo izgraditi svoje ime, kako se obično kaže kada govorimo o nečijem uspehu u životu, i tako dodatno proslaviti vlastito ime i porodično ime koje nosimo.

Imena imaju svoje izvorno značenje, ali i sentimentalnu vrednost.

Pojedina imena nas asociraju na drage i voljene ljude, pa su nam lepa, bez obzira na njihovo značenje. Ne označavaju ni sva imena obavezno lepe stvari, niti su sva pompezna i veličanstvena.

Neka imena predstavljaju sasvim proste stvari, da tako kažemo, poput cveta ili nekog zanata.

No, svako od njih poseduje određenu energiju.Ono kako ćemo poneti svoje ime doprineće i tome kako drugi ljudi baš to ime doživljavaju.

Poreklo i značenje imena Aleksandar

Takav je primer i jednog od verovatno najslavnijih imena na svetu, jednog koje su nosili mnogi slavni vojskovođe i vladari.

Aleksandar, proslavljeno ime još u drevno doba, važi za jedno od najomiljenijih muških imena, kako kod nas, tako i na čitavoj planeti.

Ovo ime vuče korene iz zaista davne prošlosti, a značenje mu je veličanstveno i veoma pozitivno.

Aleksandar nikako nije jedno od bogobojažljivih i skromnih imena, što je čest slučaj sa dosta popularnim imenima raširenim po celom svetu.

Ime Aleksandar je veliko po svom značenju, u njemu nema nikakve skromnosti, no ono je plemenito i dostojno velikih ljudi. Ime Aleksandar potiče iz grčkog jezika, od imena Aleksandros, Ἀλέξανδρος.

Ovo je drevno ime izvedeno iz dve grčke reči; nastalo je od glagola ἀλέξειν, aleksein, koji znači ‘braniti’ ili ‘šititi’, te reči andro, ἀνήρ, u genitivu andros, ἀνδρός, koje znači ‘čovek’.

Tako ime Aleksandros, to jest Aleksandar, prevodimo kao ‘branitelj ljudi, zaštitnik ljudi’, ‘onaj koji brani ljude’ ili, još veličanstvenije, ‘zaštitnik čovečanstva, ljudskog roda’. Kada ga ovako prevedemo, dajemo imenu Aleksandar jedno zaista posebno, uzvišeno, gotovo božansko značenje.

Kada pomenemo ime Aleksandar, verovatno se svako od nas prvo seti slavnog vojskovođe iz prošlosti, mladog Aleksandra Makedonskog, Aleksandra Velikog.

Ime Aleksandar je bilo dosta prisutno i u hrišćanstvu, a čak četrdeset svetaca nosi upravo to ime.

Ipak, za razliku od ostalih popularnih imena grčkog porekla, koja su se mahom proslavila i raširila po Evropi zahvaljujući religijskoj, crkvenoj upotrebi, to nije slučaj sa imenom Aleksandar.

Ono se proslavilo upravo zbog slavnog Aleksandra Velikog, no tu treba napomenuti da ovome nije toliko doprineo lik makedonskog osvajača kao istorijske figure, već kao glavnog lika „Aleksandride“, romana o Aleksandru Velikom koji je zapravo pripovest o njegovim ratovima, ali i o samom Aleksandru kao legendarnoj i fantastičnoj figuri.

Mi ćemo na kraju teksta reći nešto o ličnosti ovog velikog vladara.

Varijante imena Aleksandar

Ime Aleksandar je veoma prisutno kod nas, ali ne samo u svom osnovnom obliku, već i u brojnim varijantama, kao što su Aleksa, Aleksej, Aljoša i Saša, a tu su i ženska izvedena imena poput Aleksandra, kao najpopularnije i najčešće, ne samo kod nas, već i u svetu, zatim Aleksija i Saška.

Ime Aleksandar, s obzirom da je jedno od dužih imena, ima mnogo različitih skraćenih varijanti i nadimaka izvedenih iz imena.

Neki se od ovih nadimaka nadevaju i kao ‘prava’ imena. To su Aleksa, Saša, Aca ili Aco, Alek, Aleks, Ksander, pa i Saša i Sandi. Od ženskih oblika nastali su nadimci Sandra i Saška, na primer.

Zanimljivo je napomenuti da oblik Saša, kao ime, nije ograničeno na mušku ili žensku decu, te se jednako daje i jednima i drugima.

Moramo napomenuti, ipak, da se ime Aleksandar inače češće daje dečacima, nego što se devojčicama daje ime Aleksandra, upravo zbog, da kažemo, muževnosti ovog imena; ono odražava ideal maskuliniteta, ako ga posmatramo iz ugla tradicije u kojoj je i nastalo.

Tako Aleksandar označava onoga ko je muževan, snažan, ko je zaštitnik i branitelj, ko je hrabar. Sve ovo su ideali jednog istinskog ratnika.

Ime Aleksandar je prisutno u mnogim jezicima, u različitim varijantama. U nemačkom su tu Alexander, Alex i Sander, slično kao i u danskom i estonskom. U engleskom imamo oblike Alexander, Alexis, Alex, Alec, Sandy, Xander i Zander. Katalonci koriste oblike Alexandre, Xandre, Alejandro i  Àlex, dok kod Portugalaca imamo i Alexandro, Xano, Xande, Xanocas (u ovim se varijantama x čita kao h).

Kod Španaca imamo varijante Alejandro, Ale, Alejo i Jandro (Alehandro, Ale, Aleho i Handro). Zanimljive su arapske varijante ovog imena i one glase Iskandar, Sekandar, Skandar, Skander i Skender. U persijskom srećemo sličnu varijantu, a ona glasi Eskandar.

Mađarska verzija je takođe zanimljiva i ona glasi Šandor, to jest Sándor. Nama su dosta poznate neke od ruskih varijanti imena Aleksandar, a one su mnogobrojne, kako muške tako i ženske. To su, na primer, Александр, Саша, Сашка, Сашенька, Саня, Шура, Шурик, Алекс.

Aleksandar Veliki

Pomenimo za kraj verovatno najslavnijeg Aleksandra u istoriji. Aleksandar Makedonski je bio slavni vojskovođa iz četvrtog veka pre nove ere, kralja drevne Makedonije i osvajača velikog Persijskog Carstva.

Mladi vladar je pokorio čitavu Presiju, šireći svoju vlast na jug ka Egiptu i istok, prema Indiji.

Zaslužan je za širenje helenističke kulture i time je veoma uticao na tok razvoja civilizacije Zapada.

Nećemo lako naći ratnika legendarnijeg od mladog Aleksandra. Živeo je samo 33 godine, a za to vreme nije poražen ni u jednom boju.

Pogledajte i ovo: