You are here: Home » Teretana & trening » NO reaktori suplementi – upotreba, delovanje, iskustva i posledice

NO reaktori suplementi – upotreba, delovanje, iskustva i posledice

Moderno fitnes tržište obezbeđuje vežbačima zaista impresivan dijapazon suplementacije za podršku vežbanju i postizanju željenih individualnih idealnih ciljeva, kada je reč o povećanju mišićne mase, definiciji i održavanju tonusa mišića, izdržavanju eksplozivnih fizičkih napora u različitim oblastima sporta, omogućavanju postizanje visokih performansi i rezultata i uopšte maksimizaciji ukupnog fizičkog potencijala, sa naglaskom na mišićnu građu.

NO reaktori su prilično omiljen suplement, pre svega zbog njegovog instant efekta koji ima na povećanje obima mišića.

Šta su NO reaktori i kako deluju?

Azot oksid, odnosno NO reaktori, predstavljaju grupu dodataka ishrani koja u kratkom vremenskom roku doslovno pumpa mišićno tkivo. Sastav preparata je takav da njegove komponente predstavljaju proporcionalnu mešavinu sastojaka u što većim količinama, tako da one imaju najviši nivo efikasnosti i omogućuju maksimalnu bioraspoloživost. Glavni sastojak NO reaktora predstavlja aminokiselina arginin. Ovo hemijsko jedinjenje ima ulogu prenosnika informacija u molekulima i uzrokuje proces vazodilatacije, odnosno proširenja krvnih sudova, usled čega se sam protok krvi povećava, kiseonik se efikasnije transportuje, hranljive materije brže i lakše putuju do skeletnih mišića, a krvni pritisak se snižava.

NO reaktori suplementi – upotreba, delovanje, iskustva i posledice

Primarna namena NO reaktora jeste da ubrza dotok krvi u mišiće koje vežbamo i tako podstakne što efikasniju raspoređenost hranljivih materija tamo gde su one potrebne. To se manifestije brzim porastom snage i efektom doslovno “napumpanih” mišića, što fascinira veliki procenat vežbača koji koriste ove suplemente. Uglavnom se konzumiraju oko 45 do 20 minuta pre treninga, na prazan stomak, kako bi ispoljili pun potencijal. Efekat je povećana izdržljivost, snaga i povećana spremnost za trening i manji zamor mišića pri vežbanju. Doza NO reaktora predstavlja rezervoar supstanci koje utiču na koncentraciju, fokus, izdržljivost, snagu, smanjnju katabolizaciju mišića, a pojedini preparati sadrže i sastojke poput sagorevača masti. Suplementi NO reaktora su jedno od najnovijih dostignuća u oblasti sporta i predstavljaju doprinos savremenog doba koji je pomerio granice treninga na jedan sasvim novi nivo.

Upotreba NO reaktora u sportu

Ovo jedinjenje postoji prirodno u ljudskom telu, no većina ljudi je uskraćena u njegovoj produkciji. On ima široko delovanje u mnogim fiziološkim funkcijama i obuhvata cirkulaciju, prenos kiseonika, odnosno njegovo otpuštanje iz crvenih krvnih zrnaca, odnosno igra vitalnu ulogu u važnim hemijskim procesima koje se odvijaju u ljudskom telu. Njegova prisutnost u krvi pojačava i poboljšava rad mišića, zbog čega se našao u obliku veoma popularnog sportskog suplementa.

Uvećanje mišića – Jedan od najsnažnijih motiva za uzimanje NO reaktora jeste mišićna pumpa koju stvara azot oksid. Suplementacija NO reaktora obezbeđuje povećan protok i dotok krvi u mišićna tkiva, što rezultira bukvalnim pumpanjem mišića, odnosno njihovim punijem izgledu.

Izdržljivost – Izdržljivost u vežbanju je u velikom udelu uslovljena prisustvom kiseonika u mišićnim tkivima, odnosno njegovoj dostavi u mišiće. Kako NO reaktori izazivaju veći dotok krvi bogate hranljivim materijama i njihovo bolje raspoređivanje, tako ovaj suplement omogućuje i dužu izdržljivost, to jest omogućava vežbaču da trenira duže, uz manje zamora nego što je uobičajeno.

Iskorišćenost glukoze – Neka istraživanja pokazuju da suplementacija azot oksidom omogućava i veću iskorišćenost glukoze u toku vežbanja pri napornim i intenzivnim treninzima.  Kada je glukoza optimalno iskorišćena, smanjuje se potreba organizma za insulinom.

Oporavak mišića –Suplementacija NO reaktora omogućava i brži oporavak mišića od teških treninga, takođe zahvaljujući svom primarnom svojstvu, odnosno povećanom protoku krvi u organizmu, to jest u mišićnim tkivima i efikasnom prenosu kiseonika do mišića.

Doziranje i nuspojave NO reaktora

Svaki proizvod NO reaktor suplemenata, kojih na tržištu ima u velikom broju od različitih proizvođača, sadrži u svom opisu preporučenu dozu za kozumaciju. Preparati se uzimaju od 45 do 20 minuta pre fizičke aktivnosti, ali tu prestaje svaka sličnost. Način na koji će preparat azot oksida delovati na pojedinca je potpuno individualan, te tako jedan isti proizvod može imati sasvim drugačiji efekat na dve različite osobe. Preporučuje se da se doze isprobavaju, odnosno da se optimalna odgovarajuća doza odredi prema ličnom iskustvu nakon nekoliko uzimanja.

Dejstvo je potpuno individualno, pa tako jednom vežbaču i manje doze preparata mogu da izazovu neželjene nuspojave, poput glavobolje ili ubrzanog rada srca, dok drugom ne smetaju čak ni dvostruko veće doze istog preparata. U svakom slučaju, ukoliko se manifestuju neželjeni efekti, savetuje se prestanak uzimanja tog preparata i zamena sa nekim drugim.

Mogući neželjeni efekti preteranog unosa NO reaktora su izazvani predoziranjem argininom. To može da dovede do slabosti, mučnine i dijareje, nadutosti, bolova u stomaku, kao i do otežanog disanja, pogotovo ukoliko vežbač pati od astme. Takođe utiče i na smanjenje krvnog pritiska, te nije preporučljiv za osobe koje inače imaju nizak pritisak, jer može dodatno da ga obori i time izazove i druge tegobe. Nije preporučljiva konzumacija ni kod osoba koje pate od oboljenja jetre i bubrega.

Kada je azot oksid u organizmu podignut u dugom periodu, može doći do pada imuniteta, hroničnog zamora, pojačanih upalnih procesa, znojenja, glavobolje i povraćanja, nesvestice, drhtavice i pojave svraba, kao i neravnoteže elektrolita u organizmu, odnosno previsokog nivoa minerala kalijuma, natrijuma, fosfata i drugih. Takođe dovodi do hipertenzije i hipoglikemije. Zbog toga je poželjno da se suplementacija radi u ciklusima sa pauzama, a da se u međuvremenu NO vrati u normalu nakon nekoliko nedelja uzimanja suplementa.

Iskustva sa upotrebom NO reaktora

Kada je reč o iskustvima sa upotrebom NO reaktora, ona su potpuno individualna i variraju od osobe do osobe i određenog proizvoda. Velika većina vežbača ih smatra svojim najomiljenijim suplementom, zato što svoje delovanje pokazuju momentalno i služe svrsi kojoj su i namenjeni, a to je izvlačenje maksimuma iz treninga. Među različitim proizvodima, ozbiljni vežbači se mahom odlučuju za kompleksne NO reaktore, koji sadrže rezervoar hranljivih materija koji mišićima daje sve potrebne sastojke, osim eksplozivne snage i efekta pumpanja. NO reaktori su popularni u fitnes svetu zato što deluju odmah, daju podsticaj za vežbanje i pomažu vežbačima da odrade trening punim kapacitetom i snagom, uz maksimalnu iskorišćenost energije, a sa lakoćom i bez zamora.

Kako i kod drugih oblika suplementacije, NO reaktori se kombinuju sa drugim preparatima, takođe u zavosnosti od individualnih potreba. Ključan i nezaobilazan faktor uz bilo koji oblik suplementacije i treninga ima balansirana, pravilna sportska ishrana, uz koju će i efekti suplemenata imati svoje maksimalne rezultate.

Napomena: Pre upotrebe bilo kakvog suplementa, a pogotovo ovakvog, obavezno se prvo posavetujte sa svojim lekarom, trenerom ili nutricionistom. Ne uzimajte suplemente na svoju ruku!

Pogledajte i ovo: