You are here: Home » Teretana & trening » Najbolji suplementi i proteini za masu

Najbolji suplementi i proteini za masu

Dobijanje mišićne mase je večna tema zastupljena u svim teretanama i krugovima fitnesa i bodibildinga, bez obzira da li je reč o profesionalnim vežbačima ili rekreativcima. Na temu mišićne mase postoji mnogo zabluda oko toga kako treba vežbati, kako se hraniti i koje dodatke ishrani koristiti, te koliko je udeo svakog od ova tri faktora značajan za postizanje dodatne mišićne mase. Ono oko čega se svi slažu, jeste to da dodatnu mišićnu masu ne možemo da postignemo regularnom ishranom, već režimom koji, za razliku od ishrane za definiciju, podrazumeva vrlo visok kalorijski unos i dodatni unos ugljenih hidrata.

Kada govorimo o adekvatnom i zdravom dobijanju na mišićnoj masi, vrlo je važno u obzir uzeti brojne druge faktore, kao što su uzrast, urođena telesna konstitucija, fiziološke karakteristike organizma pojedinca, njegovo zdravstveno stanje, trenutna fizička spremnost i tako dalje. Proces dobijanja na mišićnoj masti apsolutno se ne završava dodatnim unosom kalorija, naprotiv. Bez adekvatno osmišljenog programa vežbanja nema ni rezultata. Takođe, bez dobrog odabira suplementacije ne mogu se postići veliki rezultati.

Najbolji suplementi i proteini za masu

Kada je reč o dodatnom unosu kalorija, to ne znači povećanje svih ili bilo kojih vrsta kalorija, nego onih koje osim dobijanja mase omogućavaju i kvalitetni izgradnju mišićnih tkiva. Najvažnije gradivne materije u tom smislu su proteini i ugljeni hidrati, te nezasićene masti. Željeni kalorijski unos, koncipiran tako da obezbedi organizmu sve hranljive i koriste materije za dobijanje mišićne mase, nije tako jednostavan za primenu samo osnovnom ishranom. Zbog toga se u bodibildingu i fitnesu koriste različiti preparati, koji imaju karakteristike posebno namenjene za postizanje određenog cilja samog treninga i režima ishrane.

Uloga proteinskih suplemenata u izgradnji mišićne mase

Proteini su jedan od osnovnih gradivnih elemenata ljudskog organizma i oni zapravo čine mišićna tkiva, zbog čega im se treba posvetiti posebna pažnja kada se radi o sportu i različitim ciljevima vežbanja. Oni su nezaobilazni za dostizanje, učvršćavanja i održavanje mišićne mase. Neizmerno su značajni u ishrani kod treninga za dobijanje mišićne mase, koji podrazumevaju vežbe opterećenja, sa teškim teretima. Ovi treninzi opterećuju čitavo telo i troše velike zalihe energije, zbog čega vežbač nužno mora povećati kalorijski unos, kako ne bi došlo do razgradnje mišića.

Dodatno konzumiranje proteina zbog toga ima vitalnu ulogu, jer oni pomažu da se mišići očuvaju, kao i da napreduju i rastu. Oni se ne mogu skladištiti u našem organizmu, te je upravo zato neophodno da se redovno unose putem ishrane, što je važno i za prosečnu osobu, koja se ne bavi fitnesom ili bodibildingom, dok je za sportiste od posebne važnosti. Zbog toga se u ishrani vežbača obično preporučuju proteinski praškovi kao suplementacija režimu ishrane za dobijanje mišićne mase.

Ukoliko je cilj dobijanje dodatne mišićne mase, teško je postići dovoljan unos proteina prirodnim putem, bez štetnosti za organizam. Prirodni način bi podrazumevao unošenje enormne količine proteinskih namirnica, koja bi preterano opteretila organizam, uz nepotrebnu koncentraciju masti, holesterola, purina i drugih štetnih supstanci. Proteini su prirodno zastupljeni u različitim vrstama mesa, ribi, jajima i mlečnim proizvodima, koji donose brojne prednosti i značajnu količinu proteina, ali ih zbog drugih efekata ne možemo konzumirati u tolikoj meri koja bi obezbedila koncentraciju proteina potrebnih za treninge velikih opterećenja za dobijanje mišićne mase. Da bismo izbegli ovakav efekat, umesto toga se preporučuje konzumacija proteinskih koncentrata.

Najbolji suplementi za mišićnu masu

Suplementacija za dobijanje mišićne mase je veoma široko polje u fitnes industriji, a brojni stručnjaci marljivo rade na otkrivanju najboljih mogućih kombinacija sastojaka, koji će biti posebno prilagođeni afnitetu različitih grupa vežbača. Ono što je kod odabira suplemenata veoma važno, jeste dobro poznavanje sopstvenih fizičkih i fizioloških mogućnosti i osobina, jer svaka individua ima svoje prirodne predispozicije ili druge sklonosti koje će uticati i na njen program vežbanja, plan ishrane, brzinu napredovanja u postizanju željenog cilja.

Široka ponuda sportskih suplemenata danas obuhvata veliki broj kvalitetnih i korisnih proizvoda, koji, ako se koriste uz adekvatan trening i režim ishrane, mogu mnogo da doprinesu u zdravom i vrlo efikasnom postizanju zavidne mišićne mase. Evo koje preparate fitnes i bodibilding eksperti preporučuju kao najbolje.

Protein – Proteini su osnovni element u građi mišićnog tkiva, te se suplementacija proteinskim preparatima smatra osnovom za kvalitetno dobijanje mišićne mase.

  • Whey – Stručne studije su odavno dokazale da posvećeni vežbači mogu da postignu vrlo zavidne rezultate u pogledu čiste mišićne mase uz suplementaciju proteina surutke. Protein surutke, odnosno whey, snabdeva telo koncentracijom proteina i drugih korisnih materija, koje su neophodne za adekvatnu mišićnu izgradnju i mogu se efikasno iskoristiti u organizmu. On se najčešće koristi pre i posle treniranja, pri čemu se misli na dobro osmišljeno vežbanje sa opterećenjem. Whey protein se brzo apsorbuje i snabdeva telo vežbača kvalitetnim i korisnim materijama. Takođe doprinosi i bržem oporavku mišića posle vežbanja, prirodno suzbija apetit i bogat je neophodnim aminokiselinama, koje igraju važnu ulogu u sintetisanju proteina iz hrane, koji su gradivni element mišićnog tkiva.
  • Kazein – Kazein je drugačiji tip proteinskog dodatka, koji se, za razliku od proteina surutke vari sporije i ujednačeno povećava nivo aminokiselina. Zbog ovih karakteristika ima antikatabolički efekat, odnosno sprečava razgradnju mišića. Iz istog razloga, kazein se uzima pred spavanje, da bi organizam tokom noći imao stalan dohod korisnih aminokiselina.

Kreatin – Kreatinski suplementi su obično i prva asocijacija na dobijanje dodatne mišićne mase. To je supstanca koju ljudsko telo inače sadrži prirodno. Suplementi kreatina su namenjeni povećavanju čiste mišićne mase i ćelijskog volumena, zbog čega mišići i doslovno brzo izgledaju obimnije. Kod upotrebe kreatina je važno da se koristi prema uputstvima, uz praćenje faza i plana vežbanja, o čemu smo govorili. Kreatin doprinosi boljoj i efikasnijoj sintezi glikogena, povećava mišićne performanse tokom treniranja i doprinosi bržem oporavku mišića posle vežbanja. Uglavnom se preporučuje korišćenje suplementacije kvalitetnim kreatin monohidratom.

UH visokog glikemijskog indeksa – Naporni treninzi sa velikim opterećenjima su apsolutno nezaobilazni za izradnju i rast mišićnog tkiva, ali istovremeno utiču na mnogo veću potrošnju glikogenskih rezervi iz mišića. Suplementacija ugljenim hidratima sa visokim glikemijskim indeksom se preporučuje nakon vežbanja. Oni podstiču gušteraču na lučenje insulina, koje ćeliju čini propustljivijom za sve korisne nutrijente, a oni će pomoći mišićima da se oporave i rastu. Pre svega se misli na proteine, koji igraju vitalnu ulogu u izgradnji mišića i druge ugljene hidrate koje organizam koristi za energiju. Od ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom, za suplementaciju u cilju dobijanja mišićne mase se preporučuje kombinacija dekstroze i maltodekstrina, u jednakim razmerama. Konzumiraju se neposredno posle treninga sa opterećenjem.

Pogledajte i ovo: