You are here: Home » Auto-moto » Koliko ulja staje u motor?

Koliko ulja staje u motor?

Mnogi vozači, nalaze se pred dilemom koliko ulja zapravo može da stane u motor njihovog automobila. Zbog toga, ne znaju kako da postupe onda kada je potrebno da sipaju ulje u motor.

Ukoliko ste i vi jedan od takvih vozača, pokušaćemo da vam pomognemo i da razrešimo vašu dilemu.

Koliko ulja staje u motor

Koliko ulja staje u motor?

Prvo što je potrebno da znate pre nego što dobijete odgovor na svoje pitanje, jeste da količina ulja koje može stati u motor, zavisi od vrste i tipa motora. Dakle, ne staje u svaki motor isa količina ulja. Zatim, važno je da znate i to da višak ulja u motoru, može oštetiti motor gotovo u istoj meri koliko i manjak ulja. Konkretno, višak ulja može izazvati kvar katalizatora, dok manjak ulja može izazvati pregrevanje, habanje delova i kvar motora.

Zato, preporuka je da redovno pratite nivo ulja u motoru i da što ređe možete samo dolivate ulje u motor, već da kada to radite, radite pravilno i sistematski.

Pravilno sipanje ulja u motor, treba da podrazumeva sledeće korake:

Korak 1: Parkirati auto na savršeno ravnu površinu (kanal),
Korak 2: Zavući se ispod automobila i odviti filter, a zatim ispustiti staro ulje.
Korak 3: Zaviti novi filter za ulje,
Korak 4: Odvrnuti poklopac za ulje (nalazi se ispod haube i najčešće je žute boje), a zatim sipati novo ulje,
Korak 5: Uzeti merač za ulje i potopiti ga u ulje i na taj način ustanoviti idealnu količinu ulja (količina ulja, treba da bude neposredno ispod strelice koja obeležava maksimalnu količinu).

Po pravilu, ovaj postupak treba sprovoditi na svakih pređenih 5 do 10 hiljada kilometara. Na taj način, neuporedivo ćete produžiti vek motora.

Pogledajte i ovo: