You are here: Home » Ishrana & zdravlje » Kako spremiti svinjsko meso da bude mekano?

Kako spremiti svinjsko meso da bude mekano?

Svinjsko meso je jedna od najsvestranijih vrsta mesa dostupnih u prodavnicama. Kroz ovaj članak želimo vam pokazati kako spremiti svinjsko meso na najmekši mogući način. Pored toga što je ukusno, njegova pravilna priprema je ključ za postizanje mekoće i vrhunskog kulinarskog užitka. Različiti delovi svinje nude različite teksture i arome, te je izbor pravog dela ključan za postizanje željenog rezultata.

Izbor pravog komada mesa

Pri izboru svinjskog mesa, kvalitet i tekstura mesa su od suštinskog značaja za krajnji rezultat jela. Ovde ćemo razmotriti kako odabrati najbolji komad svinjskog mesa za različite vrste pripreme.

Važnost masnog tkiva

Masno tkivo igra ključnu ulogu u mekoći i ukusu svinjskog mesa. Komadi mesa kao što su plećka i but, koji imaju više masnoće, idealni su za sporu termičku obradu poput pečenja ili kuvanja u loncu. Masnoća se tokom kuvanja topi, ostavljajući meso sočno i mekano.

Izgled mesa

Prilikom kupovine svinjskog mesa, važno je obratiti pažnju na boju mesa. Svetloružičasta do crvenkasto-ružičasta boja ukazuje na svežinu i dobar kvalitet mesa. Takođe, izbegavajte meso koje ima tamne mrlje ili izgleda suvo na površini, jer to može ukazivati na starije ili nepravilno čuvano meso.

Procena kvaliteta po debljini i teksturi

Deblji komadi mesa često su bolji za duže metode kuvanja, jer se masnoće i kolagen ravnomerno raspoređuju tokom kuvanja, čineći meso mekšim. Pri odabiru, osetite teksturu mesa pritiskom prsta – meso bi trebalo biti čvrsto, ali sa određenom elastičnošću.

Kako spremiti svinjsko meso da bude mekano

Priprema mesa pre kuvanja

Pravilna priprema svinjskog mesa pre kuvanja može znatno poboljšati njegov ukus i teksturu. Evo kako najbolje pripremiti meso:

Mariniranje mesa

Mariniranje je efikasna metoda za omekšavanje svinjskog mesa. Kiseli sastojci u marinadi, poput sirćeta, limunovog soka ili vina, pomažu u razgradnji proteinskih veza u mesu, čineći ga mekšim i ukusnijim. Idealno, meso bi trebalo marinirati najmanje nekoliko sati, a najbolje preko noći, kako bi se svi sastojci marinade potpuno apsorbovali.

Fizičko omekšavanje mesa

Pored mariniranja, fizičko omekšavanje mesa pomoću tučka takođe je efikasan način pripreme. Ovaj metod je posebno koristan za deblje komade mesa. Lagano udaranje po mesu tučkom pomoći će da se razbiju čvrste mišićne vlakna, a takođe povećava površinu mesa, što omogućava brže i ravnomernije kuhanje. Fizičko omekšavanje takođe pomaže da se marinada dublje upije u meso, pojačavajući njegov ukus.

Tehnike kuvanja za maksimalnu mekoću svinjskog mesa

Opcije za sporo kuvanje

Sporo kuvanje je idealno za postizanje maksimalne mekoće svinjskog mesa, jer dugotrajna toplota omekšava vezivno tkivo i pretvara kolagen u gelatinu. Evo nekoliko tehnika koje možete koristiti:

 • Pečenje u rerni: Sporo pečenje mesa u rerni na niskoj temperaturi može trajati nekoliko sati, ali rezultat je izuzetno meko meso koje se topi u ustima. Temperatura od oko 120°C je optimalna za ovaj proces.
 • Korišćenje slow cooker-a: Slow cooker ili spor kuvalo je izvrsno za sporo kuvanje svinjskog mesa. Uređaj održava nisku temperaturu i ravnomerno raspoređuje toplotu, što mesu omogućava da se kuva izuzetno sporo, čime se postiže izvanredna mekoća.
 • Sous-vide tehnika: Sous-vide je proces vakuumskog kuvanja na precizno kontrolisanoj, vrlo niskoj temperaturi. Ova metoda osigurava da meso ostane sočno i meko, jer nema direktne izloženosti visokim temperaturama.
 • Pečenje u vreći za pečenje: Upotreba vreće za pečenje može pomoći da se meso kuva u sopstvenom soku, čime se održava njegova mekoća i sočnost.
 • Braising ili dinstanje: Ova tehnika uključuje sporo kuvanje mesa na blagoj vatri u kombinaciji sa tečnošću, kao što je supa ili vino, što dodatno doprinosi mekoći mesa.

Kontrola temperature tokom kuvanja

Precizna kontrola temperature je kritična za optimalne rezultate pri pripremi svinjskog mesa. Evo nekoliko saveta:

 • Koristite kuhinjski termometar: Da biste izbegli prekuvavanje, koristite pouzdani kuhinjski termometar koji će vam pomoći da precizno izmerite unutrašnju temperaturu mesa.
 • Praćenje temperature: Idealna unutrašnja temperatura za svinjetinu koja osigurava mekoću bez rizika od sirovog mesa je oko 63°C do 68°C. Pratite ovu temperaturu tokom kuvanja.
 • Odmor mesa: Nakon kuvanja, veoma je važno ostaviti meso da odstoji barem 10 do 15 minuta pre sečenja. Ovo omogućava sokovima da se stabilizuju i rasporede unutar mesa, čime se osigurava da svaki zalogaj ostane sočan i mekan.

Serviranje i dodaci

Kada je svinjsko meso spremljeno na pravi način, pravilno ga servirajte kako bi se istaknuo njegov ukus:

 • Izbor priloga: Klasični prilozi kao što su pire krompir ili pečeno povrće mogu upotpuniti jelo. Razmislite i o svežim salatama koje će dodati svježinu obroku.
 • Sosovi: Dobar sos može dodatno poboljšati ukus i teksturu mesa. Razmislite o domaćim sosovima kao što su sos od pečenih jabuka ili klasični braon sos.
 • Dekoracija tanjira: Estetski prijatno serviranje može poboljšati celokupno iskustvo jela. Uz minimalno truda, tanjir možete učiniti vizualno privlačnim.

Primenom ovih tehnika i saveta, možete maksimalno iskoristiti svinjsko meso i stvoriti jela koja su istovremeno ukusna i vizualno privlačna.

Zaključak

Svinjsko meso je ukusno i prilagodljivo meso koje može biti ukusniji kada se pravilno priprema. Još jednom, ključ za pripremu mekanog svinjskog mesa je u izboru pravog komada mesa, pripremi pre kuvanja i pravilnoj kontroli temperature tokom kuvanja. Ukoliko pratite ove korake, garantiramo vam uživanje u svakom zalogaju.

Tako ulažete ne samo u kvalitet svog obroka, već i u svoje kulinarske veštine. Pozivamo vas da eksperimentišete sa različitim tehnikama i prilozima, stvarajući time svoje, jedinstvene ukuse. Bez obzira da li ste početnik u kuvanju ili iskusni kuvar, nadamo se da vam je ovaj vodič bio koristan i inspirativan.

Pogledajte i ovo: