You are here: Home » Teretana & trening » Kako smanjiti rizik od povrede

Kako smanjiti rizik od povrede

Ono što svakako ne želite je da se povredite. Sportska povreda ima za posledicu pauziranje, bolove, gubitak kondicije, a u slučaju da nastavite sa treninzima iako ste povređeni, dovodite sebe u opasnost – povreda se može zakomplikovati, usporiti izlečenje, pa čak i ostaviti trajne posledice.

Preventiva je najbolji lek i uvek treba da se vodite time.

Kako smanjiti rizik od povrede

Zagrejte se

Ako se zagrejete na pravilan način, temperatura unutar mišića, ligamenata i tetiva postaje veća, postaju elastičniji, poboljšan je protok krvi, i samim tim telo i mišići su spremni za predstojeće napore pri treningu. To posebno važi za teže treninge.

Postepen napredak

Na pažljiv i pravilan način dozirajte mase i optrećenje, koje treba povećavati malo po malo. To je način da izbegnete da povredite mišiće i tetive. Ukoliko uporno forsirate mase i napore, mišići mogu da se istegnu ili puknu, a preti i zapaljenje i kidanje tetiva.

Pravilan način vežbanja

Ako vežbate nepravilno, bliži ste povredi. Ukoliko ne znate sa sigurnošću pravilan način vežbanja, zatražite savet iskusnije osobe.

Istežite se

Vrlo bitan deo treninga, poznat i kao coll down. Praktikuje se pri završetku treninga. Na taj način spremate mišiće za naredni trening. Ukoliko ne istežete mišiće, oni su tvrdi i izloženiji povredama.

Slušajte svoje telo – osećaj bola

Mišići poseduju veliku tendenciju rasta, ali njihova elastičnost, kao i elastičnost tetiva i ligamenata nije bezgranična. Imajte to na umu.

Treninzi snage

Ovi treninzi rezultiraju hipertrofijom i uvećanjem mišićne snage, što zglobove čini stabilnijim i imunim na dešavanje povrede. Ukoliko se praktikuje na pravilan način, može sprečiti da dođe do povreda tetiva i mišića.

Uloga suplementacije i pravilne ishrane

Prijatelji mišića, zglobova i tetiva su C vitamin, kolagen, glukozamin, hijaluronska kiselina, aminokiseline, proteini.

Pogledajte i ovo: