You are here: Home » Lifestyle » Kako povećati testosteron kod muškarca prirodnim putem?

Kako povećati testosteron kod muškarca prirodnim putem?

Testosteron je vitalni muški hormon odgovoran za mnoge fiziološke funkcije. Njegova optimalna proizvodnja je esencijalna za fizičko, seksualno, pa čak i emocionalno zdravlje muškarca. No, kako povećati testosteron kod muškarca prirodnim putem? U ovom vodiču, pružićemo vam konkretne korake i savete kako da to postignete.

Ishrana za povećanje testosterona

Ispravna ishrana može biti ključna u regulaciji nivoa testosterona. Neke namirnice posebno su poznate po svojim blagodetima kada je reč o ovom hormonu.

 • Makro i mikronutrijenti: Zdrava i uravnotežena ishrana bogata proteinima, zdravim mastima i kompleksnim ugljenim hidratima može imati pozitivan uticaj na proizvodnju testosterona. Vitamin D, cink i omega-3 masne kiseline su takođe ključni nutrijenti koji mogu pomoći u povećanju nivoa ovog hormona.
 • Namirnice koje podstiču produkciju testosterona: Konzumacija namirnica poput crvenog mesa, jaja, masne ribe poput lososa, oraha i semena lana može doprineti povećanju testosterona.
 • Namirnice koje treba izbegavati: Konzumacija alkohola, prekomerna upotreba šećera i trans masti može negativno uticati na testosteron. Preporučuje se smanjenje unosa ovih namirnica.
kako povećati testosteron kod muškarca prirodnim putem

Vežbanje i fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost je od ključnog značaja za zdravlje, ali takođe može biti korisna za povećanje testosterona.

 • Vežbe snage: Dizanje tegova i vežbe snage posebno su korisne. Pokazano je da ovakav tip vežbi povećava nivoe testosterona, posebno kada se radi sa većim opterećenjem.
 • Kardio vežbe: Dok je važno raditi vežbe snage, kardio vežbe takođe igraju važnu ulogu u održavanju zdravog nivoa testosterona. Trčanje, plivanje ili vožnja bicikla mogu biti odličan izbor.

Zdrav životni stil i smanjenje stresa

Stres je jedan od glavnih neprijatelja testosterona. Hronični stres može povećati produkciju kortizola, hormona stresa, što može dovesti do smanjenja testosterona.

 • Kvalitetan san: Adekvatan san je od vitalne važnosti. Preporučuje se 7-9 sati sna svake noći kako bi telo imalo dovoljno vremena da se oporavi i proizvede potrebne hormone.
 • Smanjenje stresa: Tehnike poput meditacije, dubokog disanja i joge mogu pomoći u smanjenju stresa.
 • Izbegavanje štetnih supstanci: Alkohol, duvan i droge mogu negativno uticati na testosteron. Važno je svesti njihovu upotrebu na minimum ili ih potpuno izbaciti iz upotrebe.

Biljke i suplementi

Biljke i suplementi predstavljaju prirodne metode za podršku zdravom nivou testosterona. Mnogi ljudi se okreću ovim metodama kao alternativi sintetičkim tretmanima, želeći da iskoriste prirodne beneficije bez neželjenih efekata.

 • Biljni dodaci: Među najpoznatijim biljkama koje se koriste kao suplementi za povećanje testosterona su tribulus, fenugrek i eurikoma dugački koren (poznat i kao tongkat ali). Tribulus je tradicionalno korišćen u ayurvedskoj medicini za povećanje muške potencije i vitalnosti. Fenugrek sadrži spojeve koji mogu pomoći u povećanju nivoa slobodnog testosterona, dok eurikoma dugački koren deluje tako što podstiče telo da proizvodi više svog prirodnog testosterona.
 • Dodatni suplementi: Osim gore navedenih biljaka, postoji niz drugih suplemenata koji mogu pomoći. Cink, vitamin D i magnezijum su neki od minerala i vitamina koji igraju ključnu ulogu u produkciji testosterona.
 • Doziranje i primena: Pre uzimanja bilo kojeg suplementa, neophodno je konsultovati se sa stručnjakom. Različite biljke i suplementi imaju različite preporučene doze, a neki mogu interagovati s lekovima ili imati neželjene efekte.

Izbegavanje endokrinih poremećaja

Endokrini poremećaji mogu biti rezultat izloženosti određenim hemikalijama koje ometaju hormonski balans u telu, posebno testosteron.

 • Štetne hemikalije: Mnoge svakodnevne hemikalije, poput ftalata i bisfenola A (BPA) koji se često nalaze u plastici, mogu imati endokrine poremećajne efekte. Ove hemikalije mogu oponašati ili ometati naše prirodne hormone, uključujući testosteron.
 • Kozmetički proizvodi: Mnogi kozmetički proizvodi sadrže parabene, konzervanse koji se povezuju s endokrinim poremećajima. Pored toga, određeni parfemi i losioni sadrže hemikalije koje mogu negativno uticati na proizvodnju testosterona.
 • Smanjenje izloženosti: Da biste zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice, preporučuje se da koristite proizvode sertifikovane kao “bez ftalata” ili “bez BPA”. Takođe, prilikom kupovine kozmetike, birajte proizvode koji ne sadrže parabene. Proučavanje etiketa proizvoda i izbor organskih ili prirodnih alternativa može biti ključno u zaštiti vašeg hormonskog zdravlja.

Zdrava telesna masa

Gojaznost može negativno uticati na nivoe testosterona. Redovno vežbanje i pravilna ishrana mogu pomoći u održavanju optimalne telesne mase, što može doprineti povećanju testosterona.

Hormonska terapija

Iako se ovaj članak fokusira na prirodne metode, važno je napomenuti da je hormonska terapija opcija za neke muškarce. Ako mislite da imate ozbiljan nedostatak testosterona, konsultujte se sa svojim lekarom o mogućnostima lečenja.

Kroz primenu ovih saveta i tehnika, možete prirodno povećati nivo testosterona i poboljšati svoje opšte zdravstveno stanje.

Pogledajte i ovo: