You are here: Home » Lifestyle » Kako ostati budan

Kako ostati budan

Svako od nas se sigurno našao u situaciji kada mu se mnogo spavalo, a morao je po svaku cenu da ostane budan. Često je slučaj da čovek treba ostati budan i skoncentrisan na poslu čak i nakon neprospavane noći. To je čest slučaj sa studentima koji uče noću i koji moraju da obave zadatke na vreme.

U nastavku možete videte neke načine kako da se izborite sa pospanošću i da ostanete budni.

Kako ostati budan

Kako ostati budan?

Pijte kafu. Kafa je najbolje rešenje ukoliko hoćete da ostanete budni, zahvaljujući velikoj količini kofeina koji sadrži. Skuvajte sebi jednu jaku kafu ili zgrabite neki osvežavajući gazirani napitak.

Popijte energetsko piće. Iako energetska pića generalno nisu zdrava i ne bi ih trebalo često konzumirati, možete nekada priuštiti sebi ovo energetsko osveženje. Energetska pića takođe sadrže kofein i održaće vas budnim duže vreme.

Pijte vodu. Najjednostavniji način da ostanete budni jeste da pijete dovoljne količine vode u toku dana, a preporučljivo je 6-8 čaša. Naime, kada je vaše telo hidrirano, nivo kiseonika u krvi je veći i samim tim veći je i nivo energije, a moždane funkcije su bolje.

Umijte se hladnom vodom. Ukoliko se umijete hladnom vodom automatski ćete se razbuditi i pospanost će nestati. Ovo nije trajno rešenje ali neko vreme vam se sigurno neće spavati.

Istuširajte se. Tuširanje hladnom ili mlakom vodom će vas sigurno razbuditi i osvežiti vas. Najbolje bi bilo da obučete čistu garderobu i da počnete da radite nešto. Izbegavajte da obučete pidžamu ili bade mantil jer oni će vas navesti na to da je vreme za spavanje.

Protegnite se. Ono što će vas održati budnim jeste takođe da se istežete svaki put kada osetite da vam glava klone. Ustanite, podignite ruke iznad glave i duboko udahnite. Ukoliko imate problem sa ukočenim ramenima, dobra ideja je da dižete ramena ka ušima dok stojite ili sedite. Kada podignete ramena držite ih tako dve-tri sekunde i onda ih spustite. Zatim, protegnite i ostatak tela, a onda lagano prošetajte, kako biste uspostavili normalan puls i krvni pritisak.

Upalite klimu. Ukoliko je u prostoriji toplo i zagušljivo, vi ćete se osećati umorno i imaćete želju da spavate. Zato upalite klimu i nekoliko minuta boravite u toj prostoriji, kako biste se rashladili i ostali budni.

Otvorite prozor. Ukoliko ste kod kuće i jako ste pospani, a mrzi vas da izlazite napolje, otvorite širom prozore na nekoliko minuta i udišite svež vazduh. To će vas automatski razbuditi i bolje ćete se osećati.

Prošetajte. Studije su pokazale da šetnja od samo 15-20 minuta može da smanji umor i da vam poveća nivo energije. Šetnja na svežem vazduhu je jedan od najboljih načina da ostanete budni.

Slušajte muziku. Dokazano je i da slušanje muzike dok ste na poslu ili dok obavljate svakodnevne aktivnosti takođe može da vas održi budnim. Ukoliko muzika smeta osobama koje se nalaze oko vas, stavite slušalice u uši i uživajte u ritmu svojih omiljenih pesama.

Žvaćite žvaku. Jedan od načina da ostanete budni jeste i da žvaćete žvaku od peperminta, jer on deluje osvežavajuće. Ipak, važno je da izbegavate žvake sa šećerom.

Uposlite jezik. Jedan od neobičnih načina koji stručnjaci predlažu za razbuđivanje jeste da vrhom jezika trljate prednji gornji deo usne šupljine. Ovaj osećaj će vas verovatno iritirati i na taj način će vas dobro razbuditi.

Razgovarajte sa ljudima. Ukoliko vam se spava, započnite razgovor sa prijateljem ili sa kolegom. Na taj način ćete se razbuditi i vratiće vam se energija. Ukoliko ste sami u kući pozovite telefonom neku dragu osobu i uživajte u razgovoru sa njom.

Pišite nešto. Ako ste na nekom sastanku ili na predavanju, najbolji način da ostanete budni jeste da uposlite mozak. Predlažemo vam da zapisujete sve što se govori. Ukoliko ste, pak, sami kod kuće, uzmite olovku i papir i napišite plan za sledeću nedelju ili napravite popis stvari koje treba da kupite.

Smejte se. Dokazano je da smeh stimuliše mozak i da pomaže da ostanete budni. Pustite neki smešan klip na internetu ili pogledajte epizodu svoje omiljene komične serije koja vas uvek lepo nasmeje.

Napravite raspored spavanja. Bilo bi dobro da sami sebi napravite raspored spavanja i da imate tačno određeno vreme kada ćete sebi priuštiti odmor i san. Na taj način ćete izbeći pospanost u toku dana, jer ćete znati da vam još nije vreme za spavanje.

Jedite više manjih obroka. Preporučljivo je i da jedete što više zdravih malih obroka i da izbegavate prejedanje. Ukoliko pojedete više hrane nego što treba verovatno ćete se osećati tromo i umorno i samo ćete želeti da spavate. Da biste to izbegli, jedite češće ali uzimajte manje količine hrane. To ne samo da će vas održati budnim i punim energije, već ćete takođe regulisati i eventualne probleme sa telesnom težinom.

Živite zdravo. Kako ne biste preko dana tonuli u san, potrebno je da živite zdravo. Krećite se što više i uvedite treninge u svoju dnevnu rutinu. Važno je i da se zdravo hranite, odnosno da jedete što više voća i povrća i da izbegavate masnu hranu i slatkiše.

Pogledajte i ovo: