You are here: Home » Teretana & trening » Kako napraviti tegove za vežbanje u kućnoj varijanti

Kako napraviti tegove za vežbanje u kućnoj varijanti

Razne varijante fitnes rekvizita mogu da se naprave od mnogih uobičajenih i svakodnevnih kućnih proizvoda, za koje nam nikada nije palo na pamet da ih koristimo kao deo svoje lične teretane.

Profesionalna oprema ima svojih prednosti, ali može da bude prilično skupa, a isti efekat možemo postići i korišćenjem nekih svima dostupnih predmeta, od kojih većinu sigurno imamo u kući. Tegovi su možda jedan od najboljih primera kada je reč o rekvizitima za teretanu iz kućne radinosti.

Kako napraviti tegove za vežbanje u kućnoj varijanti

Prednosti vežbanja sa tegovima

Vežbe sa opterećenjem služe za dodatnu izgradnju muskulature i jačanje snage. One povoljno deluje na izdržljivost, izgled, fizičku i mentalnu oštrinu i snagu. Pomažu u smanjivanju stresa, doprinose održavanju telesne težine, umanjnju rizk od različitih povreda i poboljšavaju ukupno funkcionisanje organizma. Ono što je kod treniranja sa tegovima veoma važno jeste to da, iako mogu da ga praktikuju gotovo sve osobe, bitno se razlikuju način vežbanja, pre svega u pogledu težine opterećenja. Za određivanje dobrog programa vežbi sa tegovima je neophodno da budemo svesni svog tela, sopstvene kondicije, da postavimo konkretan cilj i pratimo lični napredak.

Programi treninga sa tegovima se baziraju na ciljevima koje vežbač sam određuje, u skladu sa prethodno proverenim i utvrđenim trenutnim stanjem u kom se njegovo telo nalazi. Takav program treba da se uklapa u rutinu i životni stil pojedinca i da mu odgovara u svakom smislu. Trening sa tegovima ne treba da bude lak, ali ne treba ni preterano da optereti telo i organizam. Sve vežbe sa slobodnim tegovima, onih koji nisu vezani za sprave, mogu da se rade i kod kuće. Zato predlžemo da napravite sopstvene tegove, na kreativan i vrlo pristupačan način.

Tegovi u kućnoj varijanti

Mnogi svakodnevni predmeti i proizvodi mogu da posluže za pravljenje sopstvenih tegova. Potrebno je samo malo kreativnosti i truda za kreiranje odličnog i funcionalnog seta za vežbanje sa težinama. Sledi niz interesantnih i praktičnih predloga.

Flaše sa ručkama – Plastične flaše od mleka ili sokova, one sa izlivenim ručkama, su vrlo pogodne za pravljenje bučica. Flaše možemo da napunimo vodom, peskom, šljunkom ili da ih ispunimo betonom. Ručke na bocama služe da upotrebimo svoje nove tegove kao komercijalnu varijantu bučica. Ovakvi tegovi su odlični za jačanje bicepsa, tricepsa, podizanje za ramena i slične vežbe.

Konzerve – Konzervirana hrana je još jedan neočekivani predmet koji odličan za vežbanje. Konzerve koje staju u šaku mogu da se upotrebe kao lagani tegovi za ruke, odnosno bučice. Odlične su za početnike i laganu izgradnju mišića ruku, gornjeg dela tela i ramenog pojasa.

Bučice od flaša za vodu – Najobičnije flaše od mineralne vode mogu da se upotrebe za pravljenje jeftinih, a potpuno funkcionalnih bučica, koje možemo da koristimo kao prave tegove, na sve načine i u svim vežbama. Flaše jednostavno ponovo napunimo vodim ili peskom i čvrsto zatvorimo.

Medicinka od košarkaške lopte – Staru košarkašku loptu možemo da iskoristimo da napravimo tešku medicinku. Pravimo je tako što zasečemo loptu po njenom crno obojenom šavu, tek toliko da možemo da je napunimo uz pomoć levka. Levak ubacimo u otvor i punimo loptu materijalom za težinu, najbolje peskom ili šljuknom, dok ne postignemo željenu težinu. Za zatvaranje rupe može da se koristi fabrička zakrpa za lepljenje guma za bicikl, kako bi bila potpuno osigurana. Umesto nje možemo da upotrebimo izolir traku.

Tegovi od čarapa – Od najobičnijeg para čarapa mogu da se naprave potpuno efektivni tegovi za dodatno opterećenje na zglobovima šaka. Čiste sokne napunimo suvim pasuljem ili pirinče, a za veću težinu može da se koristi i sitan šljunak ili kamenčići. Čarapu na kraju jednostavno zalepiti ili zašiti. Možemo zašiti čičak traku na krajeve čarape, tako da lako podešavamo teg na zglobovima. Za određivanje opterećenja je najbolje da koristimo kuhinjsku vagu, kako bi tegovi imali isti efekat kao i kupovna verzija. Čarapa treba da bude dovoljne dužine da može da se obmota oko zgloba ruke kada je napunimo.

Pakovanja pirinča – Pakovanja pirinča ili pasulja su takođe jedna varijanta tegova iz kuhinje. Male težine su odlične za početnike, a da ne govorimo o minimalnim ulaganjima i zavidnim efektima.

Kante sa farbom – Kante sa farbom takođe mogu da posluže kao dobra varijanta tegova za ruke. Uz njh mogu da se rade različite vežbe, s obzirom da poseduju pokretne ručke i mogu se nabaviti u različitim zapreminama. Kante sa bojom mogu da se koriste kao bučice i ketlbel.

Pogledajte i ovo: