You are here: Home » Lifestyle » Kako biti smiren i opušten

Kako biti smiren i opušten

Svako od nas se ponekad razbesni i posvađa se sa nekim. Osim  što se time može pokvariti odnos sa nekom osobom i izazvati problem u okolini, najveći problem ćemo ipak napraviti sami sebi. Ključ zdravog života jesu čiste misli i opušten um. Preterana nervoza može nekada da dovede do depresije i do ozbiljnih psihičkih poremećaja. Neke osobe su po prirodi živčane, ali i to može da se izleči. U nastavku ćemo vam dati neke korisne savete kako da ostanete smireni i opušteni čak i u najstresnijim situacijama.

Pre svega, treba znati da je smirenost veština koja se uči i za koju treba dosta vremena i truda. Ono što je najvažnije jeste da se potrudimo da u svakoj situaciji ostanemo mirni i pribrani, jer jedino na taj način možemo rešiti problem kako treba. Ono što nas obično svakodnevno izbaci iz takta su neke nebitne stvari.

Kako biti smiren i opušten

Kako biti smiren i opušten?

Pronađite mir u sebi. Potrebno je naći mir u umu, u telu i u dubini duše. Naučite da poštujete tuđa mišljenja i da prihvatite da postoje stvari sa kojima se ne slažete. Prihvatite da nije sve uvek onako kako vi želite da bude. Veoma je važno da budete opušteni i sigurni u sebe i da ne dozvolite da vas neke nevažne stvari izbace iz koloseka. Kada se nađete u stresnoj situaciji i kada vas nešto iznervira, zatvorite oči, udahnite i izbrojte do 3, pre nego što burno odreagujete.

Napravite plan. Dobra ideja kako ne biste bili nervozni i napeti plašeći se da nećete sve obaveze obaviti na vreme jeste da unapred napravite plan, na dnevnom ili mesečnom nivou. Na taj način ćete obavljati jednu po jednu aktivnost smireno i bez stresa.

Živite zdravo. Ono što je takođe važno za sveopšti mir i opuštenost jeste da zdravo živite. Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i meditacija su najbolji put do mira i spokoja koje je važno da postignete u sebi. Smanjite unos kofeina i alkoholnih pića, a cigarete zaobilazite u širokom luku. Od velike pomoći mogu biti i biljni čajevi koji će blagotvorno delovati na vaš organizam i opustiti ga. Dobra ideja je i pisanje dnevnika, gde iz sebe možete osloboditi sve negativne emocije.

Vežbe disanja. Vežbe disanja takođe mogu dosta pomoći da pronađete svoj mir i unutrašnju ravnotežu. Na primer, možete duboko udisati i brojati do četiri, a onda zadržite dah četiri sekunde, pa izdišite lagano brojeći do 8. Već nakon par udisaja osetićete mir u sebi, jer telo je dobilo dovoljno kiseonika koji će ublažiti nervozu, ljutnju i strah.

Smirite drugu osobu. Ukoliko je nervozan vaš kolega, prijatelj, majka, brat ili neka druga vama bliska osoba, treba da pokušate da vi, pre svega, ostanete smireni, a onda da smirite i tu osobu. Naime, budite spremni da je saslušate i ponudite joj svoju pomoć. Druga opcija je da jednostavno kulirate i da mirnim tonom kažete toj osobi da niste raspoloženi za svađu. Ono što je važno jeste da se ne prepucavate sa osobom koja je nervozna i da još više nabijate nervozu i njoj, a i sebi.

Popularno na drugim sajtovima:

Loading...

Pogledajte i ovo: