You are here: Home » Tehnologija » Candy mašina za veš: Najčešći Kvarovi

Candy mašina za veš: Najčešći Kvarovi

Candy, kao jedan od vodećih svetskih proizvođača bele tehnike, izvršio je veliki uticaj na industriju kroz inovacije i kvalitet svojih proizvoda. Posebno su popularne Candy mašine za veš, koje su se pokazale kao izuzetno pouzdane i efikasne. Ipak, kao i kod svih mašina, redovno održavanje je ključno za duži vek trajanja i održavanje optimalne funkcionalnosti.

Problemi sa napajanjem i elektronikom

Kod Candy mašina za veš, problemi sa napajanjem i elektronikom mogu se manifestovati na različite načine i uzrokovati različite vrste poteškoća u radu uređaja. Razumijevanje uzroka i simptoma ovih problema može pomoći u bržem dijagnosticiranju i efikasnijem rešavanju.

Simptomi problema sa napajanjem

Kada mašina za veš ne reaguje na komande, to je često prvi znak problema sa napajanjem. Možda se neće uključiti ili neće pokazivati nikakve znake života, što može biti rezultat prekida u električnom kolu ili neispravnih električnih komponenti. Takvi problemi mogu biti posledica nekoliko faktora, uključujući:

 1. Prekinut ili labav električni kabel: Kablovi mogu biti oštećeni, isključeni ili prekinuti, što može sprečiti napajanje uređaja.
 2. Neispravni osigurači ili prekidači: Ako osigurači u domaćinstvu ili unutar same mašine pregori, to može onemogućiti prolazak struje do mašine.
 3. Oštećenja na matičnoj ploči: Elektronske komponente na matičnoj ploči mašine mogu pretrpeti oštećenja zbog prenapona, starosti ili lošeg održavanja.

Problemi sa elektronskim komponentama

Osim osnovnih problema sa napajanjem, mašine za veš mogu imati i složenije kvarove vezane za elektroniku, uključujući:

 1. Neispravan displej ili kontrolni panel: Ako displej ili tasteri na mašini ne rade, to može biti znak neispravne elektronike ili problema sa povezivanjem između kontrolnog panela i matične ploče.
 2. Greške u softveru: Ponekad mašina može ispoljavati čudno ponašanje zbog grešaka u softveru koji upravlja njenim operacijama, što zahteva resetovanje ili ažuriranje softvera.
Upoznajte se sa najčešćim kvarovima na Candy mašinama za veš i kako ih efikasno popraviti.

Poteškoće sa bubnjem

Problem sa bubnjem u mašini za veš može dovesti do nekoliko očiglednih simptoma, koji ukazuju na potencijalne mehaničke ili elektronske kvarove.

Simptomi problema sa bubnjem

 1. Bubanj se ne okreće: Ako se bubanj mašine za veš ne okreće, može biti više razloga:
  • Problemi sa pogonskim kaišem: Ako je kaiš koji povezuje motor i bubanj istrošen ili pokidan, bubanj neće moći da se okreće.
  • Kvar motora: Motor koji pokreće bubanj može imati elektromehanički kvar ili problem sa napajanjem.
  • Oštećenja na kontrolnoj ploči: Elektronika koja upravlja motorom bubnja može imati kvar koji sprečava njegovo aktiviranje.
 2. Neobični zvuci tokom rada: Lupanje, škripanje ili drugi neobični zvuci mogu biti pokazatelji da nešto fizički nije u redu sa bubnjem. To može uključivati:
  • Loši ležajevi: Ako su ležajevi koji omogućavaju glatko okretanje bubnja oštećeni, mogu proizvoditi glasan zvuk.
  • Strani objekti: Ponekad mali predmeti zaboravljeni u džepovima odeće mogu zapeti u bubnju i proizvesti zvuke udaranja ili struganja.

Vodeni kvarovi

Vodeni kvarovi u mašinama za veš su među najčešćim problemima sa kojima se korisnici susreću. Jedan od najvidljivijih simptoma takvih kvarova je curenje vode. Curenje može nastati zbog nekoliko razloga, uključujući oštećene ili istrošene brtve na vratima mašine. Te brtve su ključne za održavanje vode unutar bubnja i njihovo propadanje može dovesti do izlivanja vode na pod.

Drugi uzrok može biti problem sa odvodnim sistemom, što uključuje odvodnu pumpu i cevi. Ako su cevi blokirane ili je pumpa neispravna, mašina može imati problema sa ispuštanjem vode, što takođe može rezultirati prelivima ili stagnacijom vode u bubnju. Problemi sa unosom vode u mašinu, kao što su neispravne slavine ili začepljeni filteri na dovodnim cevima, takođe mogu sprečiti pravilan rad mašine.

Zagrevanje i grejači

Grejači u Candy mašini za veš su neophodni za efikasno pranje veša jer temperatura vode direktno utiče na sposobnost deterdženta da deluje. Ako mašina ne greje vodu, to obično ukazuje na problem sa elementima grejača. Ovi elementi mogu postati neispravni zbog dugotrajne upotrebe, nakupljanja kamenca ili zbog tehničkog kvara.

Kada veš izlazi iz mašine hladan nakon ciklusa pranja, to je jasan indikator da grejači ne funkcionišu kako treba. Pored neadekvatnog zagrevanja, prekomerno zagrevanje je drugi značajan problem koji može ukazivati na kvar termostata ili problema sa sistemom za ventilaciju unutar mašine. Ako termostat ne radi pravilno, mašina može neprestano grejati vodu, što dovodi do prekomernog zagrevanja i potencijalnih oštećenja mašine ili čak opasnosti po bezbednost.

Svi ovi problemi zahtevaju pažljivu dijagnozu i često profesionalni servis. Redovno održavanje i provera vitalnih komponenti, kao što su grejači, brtve i cevi, ključni su za dugoročno pravilno funkcionisanje mašine za veš. Ovi preventivni koraci mogu pomoći u izbegavanju skupih popravki i produžiti životni vek vašeg aparata.

Pogledajte i ovo: