You are here: Home » Razonoda » Alkoholna Pića sa Najmanje Kalorija

Alkoholna Pića sa Najmanje Kalorija

Podvrgavajući se rastućem trendu zdravijeg života i pravilne ishrane, sve je više osoba koje obraćaju pažnju na kalorijski sadržaj onoga što unose u svoje telo, a to uključuje i alkoholna pića. Naime, mnogi nisu svesni da alkoholna pića mogu sadržavati iznenađujuće visok broj kalorija, koji na kraju može uticati na održavanje ili gubitak telesne težine. Zato je važno da se informišete o kalorijskom sadržaju pića koje konzumirate i koliko ono može uticati na vašu težinu i opšti zdravstveni status.

Šta su Niskokaloričnih Alkoholnih Pića

Niskokalorična alkoholna pića predstavljaju kategoriju alkoholnih napitaka dizajniranih tako da sadrže manji broj kalorija u poređenju sa standardnim alkoholnim pićima. Ova vrsta pića postaje sve popularnija među potrošačima koji žele da uživaju u alkoholu bez prekomernog unosa kalorija, što je posebno važno za one koji paze na svoju težinu ili vode računa o zdravijem načinu života.

Ključni Faktori koji Uticaju na Kalorijski Sadržaj

Kalorijski sadržaj alkoholnih pića zavisi od nekoliko faktora:

 1. Jačina Alkohola: Viši procenat alkohola obično znači više kalorija.
 2. Veličina Serviranja: Veće količine pića logično nose više kalorija.
 3. Dodatni Sastojci: Šećeri i drugi dodaci mogu znatno povećati kalorijski sadržaj pića.

Niskokalorična pića često su formulirana s manje alkohola i bez dodatka visokokaloričnih materija poput šećera ili kremastih mešavina.

alkoholna pića sa najmanje kalorija

Popularna alkoholna pića sa najmanje kalorija:

Postoji nekoliko vrsta alkoholnih pića koje su poznate po tome što nude manji broj kalorija, uključujući neka vina, piva i žestoka pića.

Detaljan Opis Pojedinih Pića sa Minimalnim Brojem Kalorija

 1. Vino: Vina, kako crvena tako i bela, mogu biti niskokalorična, naročito suva vina. Suva vina sadrže manje šećera i stoga imaju manje kalorija u odnosu na slatka vina. Na primer, čaša suvog belog vina obično sadrži oko 70 do 100 kalorija, dok slatka vina mogu imati znatno više.
 2. Pivo: Piva sa oznakom ‘light’ su formulirana tako da sadrže manje kalorija i manje alkohola. Piva ove kategorije obično imaju oko 90-100 kalorija po flaši, što je znatno manje u poređenju sa standardnim pivima koja mogu imati i preko 150 kalorija. Bezalkoholna piva predstavljaju još jednu opciju za one koji žele da smanje unos kalorija, mada i ona mogu imati varijabilan broj kalorija.
 3. Žestoka pića: Pića poput votke i džina imaju relativno nizak broj kalorija kada se konzumiraju sama, bez dodatnih mešavina. Na primer, jedna čaša votke (oko 45 ml) sadrži oko 97 kalorija, a slične kalorijske vrednosti ima i džin. Međutim, kalorije se brzo mogu povećati kada se ova pića mešaju sa sokovima, gaziranim pićima ili kremastim dodacima.

Kroz razumevanje i biranje niskokaloričnih opcija, ljubitelji alkohola mogu uživati u svojim omiljenim pićima bez brige o prekomernom unosu kalorija. Ovo je posebno važno za one koji žele da održe zdravu telesnu težinu ili jednostavno žele da vode zdraviji način života.

Predlozi za konzumaciju alkoholnih pića sa manje kalorija

Konsumacija alkoholnih pića ne mora nužno da znači unos velike količine kalorija. Postoje načini kako da uživate u omiljenim pićima bez preteranog povećanja dnevnog kalorijskog unosa. Evo nekoliko saveta kako da napravite zdravije izbore kada je reč o alkoholu.

Izbor alkoholnih pića sa manje kalorija

Kada birate alkoholna pića, razmislite o njihovom kalorijskom sadržaju. Na primer:

 • Vina: Izbegavajte desertna vina koja obično sadrže više šećera i kalorija. Umesto toga, odaberite suva crna ili bela vina koja imaju manje šećera i kalorija.
 • Pivo: Birajte piva sa manje kalorija ili „light“ piva. Ove opcije imaju manje kalorija i ugljenih hidrata u poređenju sa standardnim pivima.
 • Žestoka pića: Konzumirajte čista žestoka pića kao što su votka, džin, rum ili viski, koji nemaju dodatne kalorije iz šećera kad se piju čisti. Međutim, pripazite na mešavine koje koristite; umesto gaziranih ili šećernih pića, koristite vodu ili dietalne mešavine.

Priprema niskokaloričnih alkoholnih koktela kod kuće

Priprema koktela kod kuće može biti zabavan način da kontrolišete šta unosite. Evo nekoliko saveta kako da smanjite kalorijski sadržaj vaših koktela:

 • Koristite prirodne zaslađivače: Umesto šećernih sirupa, koristite prirodne zaslađivače poput meda ili agava sirupa, i to u malim količinama.
 • Dodajte sveže voće: Umesto sokova bogatih šećerom, koristite sveže isceđeno voće ili komadiće voća za dodavanje prirodnih šećera i ukusa.
 • Začini i bilje: Koristite začine kao što su cimet ili vanila i sveže bilje poput mente ili bosiljka kako biste dodali ukus bez dodatnih kalorija.
 • Mineralna voda: Koristite mineralnu ili gaziranu vodu umesto tonika ili drugih gaziranih pića koja sadrže šećer.

Zdravije opcije za izlaske

Kada ste u restoranu ili baru, možete praktikovati sledeće strategije za kontrolu kalorijskog unosa:

 • Pića na bazi žestokih alkohola: Birajte pića koja su bazirana na žestokim alkoholima razblaženim s vodom, ledom ili bezkaloričnim napicima.
 • Jednostavnost je ključ: Jednostavna pića poput viskija na ledu ili džina s tonikom obično sadrže manje kalorija od složenijih koktela.
 • Društveno pijenje: Pijte polako i naizmenično sa vodom kako biste smanjili ukupan unos alkohola tokom večeri.

Konzumacija alkohola sa manje kalorija je moguća uz malo kreativnosti i pažljivog biranja sastojaka. Ovi saveti vam mogu pomoći da uživate u društvenim događajima bez brige o prekomernom unosu kalorija.

Pogledajte i ovo: